Σελίδες

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Έκπτωση φόρου 50% για μεταφορά φορολογικής έδρας στην Ελλάδα

 

Έκπτωση φόρου 50% για μεταφορά φορολογικής έδρας στην Ελλάδα 

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 10:30
 
UPD:10:32
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
A- A A+

Φορολογικά κίνητρα υπό προϋποθέσεις ώστε εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στο εξωτερικό αλλά και Έλληνες οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης έφυγαν από τη χώρα, να μεταφέρουν στην φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα :

·         απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα, για 7 χρόνια.

·         μη εφαρμογής της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.

Στη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο τα κίνητρα τίθενται σε ισχύ υπό τις εξής προϋποθέσεις:

- ο ενδιαφερόμενος δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα 7 από τα 8 έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα,

- μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος μέλος της ΕΕ ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα,

- παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 12, που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα και

- δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.

Όσον αφορά τη διαδικασία, η αίτηση για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας υποβάλλεται στη φορολογική Διοίκηση από το φυσικό πρόσωπο εντός του φορολογικού έτους έναρξης των εργασιών του στην Ελλάδα και όχι μετά τις 31 Ιουλίου του έτους αυτού. Εφόσον η αίτηση του φορολογούμενου  γίνει δεκτή, το φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης  για το πενήντα τοις 50% του εισοδήματος που αποκτά από μισθωτή εργασία στην Ελλάδα μέσα στο φορολογικό έτος. Εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης, η Φορολογική Διοίκηση εξετάζει την αίτηση και εκδίδει απόφαση, με την οποία την εγκρίνει ή την απορρίπτει.

Το φυσικό πρόσωπο δηλώνει στην αίτησή του το κράτος στο οποίο είχε την τελευταία φορολογική κατοικία του μέχρι την υποβολή της αίτησης του. Η Φορολογική Διοίκηση ενημερώνει τις φορολογικές αρχές του κράτους αυτού σχετικά με τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του εν λόγω φορολογουμένου, σύμφωνα με τις διατάξεις περί διεθνούς διοικητικής συνεργασίας, όπως αυτές ισχύουν.

Το φυσικό πρόσωπο που εντάσσεται στις διατάξεις του παρόντος, εφόσον σε κάποιο φορολογικό έτος δεν πληροί τις προϋποθέσεις  παύει να υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου από το οικείο φορολογικό έτος και εφεξής φορολογείται για το σύνολο του εισοδήματος του από μισθωτή εργασία που αποκτά στην Ελλάδα.

 Η αρχή έγινε με τον νόμο 4646/2019, που εισήγαγε στη χώρα μας τον θεσμό του “διαμένοντος μη κατοίκου” (Non-Dom), για την προσέλκυση αλλοδαπών φορολογικών κατοίκων , οι οποίοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα επωφελούμενοι από εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός τους. Στη συνέχεια, ο νόμος 4714/2020 επέκτεινε την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην πατρίδα μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου