Σελίδες

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Πάνω από 17.000 αιτήσεις μέσα σε μία ώρα στην Αττική – Ποιες περιοχές έχουν σειρά

 ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ


Περισσότερες από 10.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν το πρώτο πεντάλεπτο έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην Αττική, αποδεικνύοντας εκ νέου το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών.

Μάλιστα, η διαδικασία ολοκληρώθηκε μόλις 50 λεπτά μετά, δεσμεύοντας όλο το διαθέσιμο ποσό που είχε προϋπολογιστεί. Ωστόσο, όπως και σε Ηπειρο και Ιόνια Νησιά, έτσι και χθες καταγράφηκαν μικρές καθυστερήσεις, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προτού κάνουν την είσοδό τους στο σύστημα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πλατφόρμα για την Αττική κατέβασε… ρολά στις 10.50 το πρωί, δηλαδή σε λιγότερο από μία ώρα από την έναρξή της (10.00).

Ειδικότερα, υποβλήθηκαν 17.673 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 8.702, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την περιφέρεια (144,8 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 16.600 ευρώ.

Οπως τόνισε το ΥΠΕΝ, κατά τη χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν μικρές καθυστερήσεις στο σύστημα του Building Cert, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι σπεύδουν τελευταία στιγμή να εκδώσουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή να τροποποιήσουν ήδη υφιστάμενο, με αποτέλεσμα να δέχεται σημαντικό φόρτο.

Αντίστοιχα προβλήματα όμως είχαν σημειωθεί σε Ηπειρο και Ιόνια Νησιά, καθώς, όπως προέκυψε, τα στοιχεία που υποβάλλονταν στο πληροφοριακό σύστημα δεν ήταν από όλους τους ιδιοκτήτες πλήρη και ορθώς συμπληρωμένα, με συνέπεια κάποιοι να βγαίνουν «εκτός».

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρόταση παρεμβάσεων, όπου και θα πρέπει να καταχωριστούν αυτούσιες οι παρεμβάσεις όπως αναγράφονται στο Εντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων (Παράρτημα ΙΙΙ) και σε συμφωνία με το σενάριο εξοικονόμησης ενέργειας στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Οπως αναφέρεται ρητά στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», οι αιτούντες φέρουν την ευθύνη της εμπρόθεσμης, πλήρους, ορθής και αληθούς συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης, καθώς και της ανάρτησης των ορθών δικαιολογητικών. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται καθώς και των δικαιολογητικών που αναρτώνται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες για το πρόγραμμα κυρώσεις. Συνεπώς, η μη ορθή καταχώρηση των στοιχείων της πρότασης παρεμβάσεων σε υποβληθείσες αιτήσεις θα οδηγεί σε ακύρωση/απένταξή τους ή και στην επιβολή κυρώσεων.

«Το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ στην Περιφέρεια Αττικής, την πολυπληθέστερη της χώρας, δικαιώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιλογή του να ξεκινήσει το πρόγραμμα στην παρούσα συγκυρία. Στέλνουμε, έτσι, το μήνυμα ότι στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το νέο αυτό πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, που αξιοποιεί πόρους άνω των 800 εκατ. ευρώ, το οποίο -όπως έχουμε πει επανειλημμένα- θα δώσει ισχυρή ώθηση στην οικονομία σε μια δύσκολη περίοδο, δημιουργώντας άμεσα κύκλο εργασιών 1,5 δισ. ευρώ. Θα μας βοηθήσει επίσης να κερδίσουμε το μεγάλο εθνικό στοίχημα της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος (από τις 783.752 κατοικίες της Αττικής, πάνω από τις 600.000 είναι ηλικίας 20 ετών και πάνω)», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» προβλέπει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων και βελτίωση των κινήτρων, με το βασικό ποσοστό επιχορήγησης να ανέρχεται στο 65% και ανάλογα με το εισόδημα κάθε δικαιούχου μπορεί να φτάσει έως το 95%. Σε αυτό εντάσσεται κίνητρο 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενεργειακών κλάσεων Η και Ζ οι οποίοι θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή τάξη του ακινήτου τους τουλάχιστον στο Β, ενώ ξεχωριστή προσαύξηση 10% λόγω της πανδημίας και επιπλέον 10% προβλέπεται για δήμους σε λιγνιτικές περιοχές.

Τη σκυτάλη θα πάρουν στις 16 Δεκεμβρίου, στις 10.00, οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Ποιες είναι οι επιλέξιμες κατοικίες
Μια κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:
  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Εχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
Ποιες είναι οι επιλέξιμες παρεμβάσεις
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
  • Σύστημα Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης – αυτονόμησης ενέργειας. Δηλαδή: Εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ενεργειακό συμψηφισμό, Εγκατάσταση τοπικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ηλεκτρικοί συσσωρευτές) που παράγεται από Φ/Β, Εγκατάσταση «έξυπνων» οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, Σημεία επαναφόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος (AC), Σημεία επαναφόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC), Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης (smart home), τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, Εξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Εξυπνα συστήματα θέρμανσης/ψύξης, Εξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης.
  • Οσον αφορά τις πολυκατοικίες, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αναβάθμιση και πιστοποίηση ανελκυστήρα, και αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου