Σελίδες

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

«Εκπαιδευτικό επίδομα»… 100 ωρών και 600 ευρώ για 166.000 επιστήμονες

«Εκπαιδευτικό επίδομα»… 100 ωρών και 600 ευρώ για 166.000 επιστήμονες

 0
Σε επίσημη ανακοίνωση της παροχής «εκπαιδευτικού επιδόματος» ύψους 600 ευρώ σε 166.000 επιστήμονες προέβη η κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει  ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Συγκερκιμένα, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης:

«Η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην στήριξη 166.000 επιστημόνων, προερχομένους και από τους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους:
  • Δικηγόρων
  • Γιατρών (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού)
  • Μηχανικών / αρχιτεκτόνων
  • Οικονομολόγων /Λογιστών
  • Εκπαιδευτικών και
  • Ερευνητών
δια ενός ανοιχτού προγράμματος, ύψους 180 εκ., με επιταγή κατάρτισης (voucher), με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης».
Οπως τονίζεται, «το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο. Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας».
«Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους», σημειώνεται ακόμη και προστίθεται:
«Η Κυβέρνηση προχωρά με υπευθυνότητα απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, υιοθετώντας γρήγορες και αποδοτικές ενεργητικές πολιτικές στήριξης, με στόχο όχι μόνο την οικονομική του στήριξη μέσα στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊος, αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του, με εμπέδωση των νέων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων, χρήσιμων για το επάγγελμα ή το λειτούργημά του, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την επαγγελματική εμπειρία των εκπροσώπων του. Παράλληλα, εργάζεται για την ταχεία επάνοδο στην κανονικότητα λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα, που θα επιτρέψουν σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους να ανακτήσουν τα εισοδήματά τους. Προς τούτο, έχει ήδη αποφασιστεί η παράταση του τρέχοντος δικαστικού έτους. Στεκόμαστε δίπλα σε όλους, με λύσεις ταιριαστές για την κάθε ομάδα του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης και μάθησης».

Παράθυρα για απολύσεις και μειώσεις μισθών στο «πρόγραμμα των 800 ευρώ» – Τι κρύβουν τα «ψιλά γράμματα»

Παράθυρα για απολύσεις και μειώσεις μισθών στο «πρόγραμμα των 800 ευρώ» – Τι κρύβουν τα «ψιλά γράμματα»

 0
Την Τετάρτη 1η Απριλίου θα ξεκινήσουν οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους για να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ.
  1. Εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, είτε επειδή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, είτε λόγω χρήσης της ρύθμισης βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ.
  1. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.
Οι δύο αυτές κατηγορίες θα υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις με τη συμπλήρωση των στοιχείων τους και τον IBAN.

Τα… ψιλά γράμματα

Η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος δημοσίευσε  έναν χρηστικό οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων.
1. Πότε πρέπει να κάνω αίτηση για τα 800 ευρώ;
Υπάρχουν προθεσμίες για τις δύο κατηγορίες εργαζομένων-δικαιούχων. Οι δικαιούχοι της πρώτης κατηγορίας (εργαζόμενοι σε επιχείρηση που ανέστειλε τη λειτουργία της με κρατική απόφαση) θα κάνουν αίτηση από 1 ως 10 Απριλίου, αφού πρώτα κάνουν αίτηση οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν από 24 ως 31 Μαρτίου. Οι δικαιούχοι της δεύτερης κατηγορίας (εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης από τον εργοδότη που πλήττεται βάσει λίστας ΚΑΔ υπουργείου) θα κάνουν αίτηση από 1 Απριλίου ως 30 Απριλίου..
Η αποζημίωση καταβάλλεται αφού γίνει πρώτα αίτηση από τον εργοδότη που έκλεισε ή που αναστέλλει τη σύμβαση εργασίας. Η αίτηση του εργοδότη γίνεται στο Εργάνη από τις 24 Μαρτίου και εν συνεχεία θα πρέπει να κάνει αίτηση-αποδοχή και ο εργαζόμενος.
2. Πού κάνω την αίτηση, πότε, και τι γράφω;
Η αίτηση του εργαζομένου γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση supportemployees.yeka.gr, που θα ανοίξει από την 1η Απριλίου. Θα γράψουν τα στοιχεία τους, την ημερομηνία αναστολής της σύμβασης και κυρίως το IBAN τραπεζικού λογαριασμού για το επίδομα. Η αίτηση θα υποβληθεί αφού πρώτα τους ενημερώσει ο εργοδότης ότι υπέβαλε τη δική του στο Εργάνη. Ο εργοδότης θα πρέπει να τους ενημερώσει αυθημερόν.
3. Τι ισχύει με το ενοίκιο;
Εάν ο εργαζόμενος έχει αναστολή σύμβασης και μένει στο νοίκι, έχει έκπτωση 40% στο μίσθωμα για ένα μήνα. Αυτό θα πρέπει να το δηλώσει στην ίδια διεύθυνση (supportemployees.yeka.gr) μαζί με την αναστολή σύμβασης και μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη (ΑΦΜ κ.λπ.).
4. Πότε πληρώνομαι το 800άρι;
Η πληρωμή γίνεται μόλις υποβληθεί η αίτηση εργαζομένου. Ετσι, οι εργαζόμενοι με αίτηση από 1 ως 10 Απριλίου θα πάρουν το 800άρι στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, και οι εργαζόμενοι της δεύτερης κατηγορίας θα πληρωθούν εντός Απριλίου, πιθανότατα από 10 ως 30 Απριλίου.
5. Τι γίνεται αν με δηλώσει σε αναστολή σύμβασης ο εργοδότης και εγώ δεν υπογράψω την αίτηση;
Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να κάνει τίποτε, γιατί εφαρμόζεται το λεγόμενο «διευθυντικό δικαίωμα», οπότε, αν δεν αποδεχθεί την αναστολή σύμβασης, απλώς θα χάσει τα 800 ευρώ, ενώ δεν θα πάρει μισθό γιατί η σύμβαση θα θεωρείται ότι είναι σε αναστολή. Οσο διάστημα μείνει εκτός δουλειάς δεν θα μπορεί να τον απολύσει ο εργοδότης.
6. Πόσο θα μείνω εκτός εργασίας;
Η αναστολή σύμβασης διαρκεί για 45 μέρες (ενάμιση μήνα) και στο διάστημα αυτό καλύπτεται ο μισθός με την αποζημίωση των 800 ευρώ. Το 45ήμερο ξεκινά από την ημερομηνία που θα κάνει τη δήλωση ο εργοδότης, ενώ η δήλωση του εργαζομένου έχει νόημα να γίνει το συντομότερο, γιατί θα πληρωθεί και πιο γρήγορα. Για εργαζομένους σε επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί, το 45ήμερο ξεκίνησε από 15 Μαρτίου και λήγει στο τέλος Απριλίου, ενώ για εργαζομένους που θα έχουν αναστολή σύμβασης, το 45ήμερο ξεκινά από την 1η Απριλίου και μπορεί να φτάσει ως και 15 Ιουνίου. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση που αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας για το μισό προσωπικό της στις 10 Απριλίου, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα μείνουν εκτός εργασίας ως τις 25 Μαΐου. Αν η αναστολή γίνει στις 30 Απριλίου, τότε ο εργαζόμενος ή οι εργαζόμενοι μένον εκτός εργασίας ως τις 15 Ιουνίου.
7.Τι αλλάζει στο μισθό μου λόγω των μέτρων;
Οι εργαζόμενοι θα πάρουν μισθό ή αναλογία του μισθού τους για όσο διάστημα είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας μέχρι αυτή να ανασταλεί. Για το διάστημα από την αναστολή της σύμβασης και για ενάμιση μήνα ο εργοδότης δεν οφείλει ούτε μισθό ούτε εισφορές. Ο μεν μισθός αποζημιώνεται μέχρι του ποσού των 800 ευρώ, οι δε εισφορές είναι πληρωμένες από το κράτος με βάση το μισθό του υπαλλήλου και όχι με βάση την αποζημίωση. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που δούλεψε μέχρι 15 Μαρτίου και έχει μηνιάτικο 1.200 ευρώ, θα πάρει 600 ευρώ για το δεκαπενθήμερο Μαρτίου και 800 ευρώ για τον ενάμιση μήνα που ακολουθεί ως τέλος Απριλίου. Συνολικά θα λάβει 1.400 ευρώ για Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ, αν δεν είχε αναστολή σύμβασης, θα έπαιρνε 2.400 ευρώ.
8. Τι κάνω αν με απολύσει ο εργοδότης παρά την απαγόρευση που έχει όταν αναστέλλει συμβάσεις;
Η απόλυση είναι άκυρη αν επισυμβεί ενόσω ο εργαζόμενος βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης. Ακυρη είναι επίσης και η απόλυση για όσους παραμένουν εργαζόμενοι σε επιχείρηση που ανέστειλε μέρος των συμβάσεων. Η ακυρότητα σημαίνει ότι ο εργαζόμενος επιστρέφει στη θέση του διά νόμου, μια που απαγορεύθηκαν οι απολύσεις όταν η επιχείρηση έχει αναστείλει τη λειτουργία της, και όταν πλήττεται και αναστέλλει την ισχύ των συμβάσεων εργασίας για 45 μέρες.
9. Τι θα ισχύει όταν επιστρέψω στη δουλειά μου από το 45ήμερο της αναστολής;
Η θέση εργασίας δεν απειλείται και ο εργαζόμενος ανακτά όλα τα εργασιακά δικαιώματα που είχε έως την ημερομηνία της αναστολής (μισθός, ωράριο κ.λπ.). ΠΡΟΣΟΧΗ: Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει το δικαίωμα όμως στον εργοδότη να προβεί σε απολύσεις μέσα σε ένα μήνα αφότου επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που είχαν μπει σε αναστολή σύμβασης. Είναι ασαφές όμως και πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι σε περίπτωση απολύσεων ένα μήνα μετά την αναστολή συμβάσεων η επιχείρηση δεν θα έχει τα ευεργετήματα της μείωσης φόρων, εισφορών και ρυθμίσεων δανείων.
10. Είμαι επαγγελματίας και με έκλεισε το κράτος για τον κορωνοϊό. Παίρνω επίδομα 800 ευρώ;
Ναι. Με την επέκταση των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, παίρνουν επίδομα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση και απασχολούν ως 5 άτομα. Το επίδομα θα δοθεί και στον επαγγελματία και στον εργαζόμενο. Αν δεν υπάρχει εργαζόμενος, θα δοθεί στον επαγγελματία εφόσον είναι πληττόμενος στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών.
11. Εργάζομαι σε εταιρία που λειτουργεί κανονικά και δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τις πληττόμενες. Δικαιούμαι κάτι από τα μέτρα της κυβέρνησης;
Δεν προβλέπεται τίποτε για τους εργαζομένους που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι στις πληττόμενες. Το μόνο που έχουν κατοχυρώσει είναι η ασφάλεια της θέσης τους, καθώς, αν απολυθούν, τότε η επιχείρησή τους δεν θα μπορεί να μπει σε κανένα ευνοϊκό μέτρο όπως αναστολή πληρωμής φόρων, εισφορών, ρυθμίσεις δανείων κ.ά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απολύσεις μπορούν να γίνουν εφόσον γίνουν ισάριθμες προσλήψεις, ώστε να διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός εργαζομένων. Μπορεί δηλαδή να φύγει ένας ακριβός εργαζόμενος για να έρθει ένας φθηνότερος. Αυτό βέβαια είναι ρίσκο, γιατί η επιχείρηση θα υπονομεύσει και την ποιότητα της υπηρεσίας της, και την παραγωγικότητά της, αλλά και την ανταγωνιστικότητά της.
12. Εργάζομαι σε εταιρία που πλήττεται και θα έχω αναστολή σύμβασης εργασίας. Πληρώνω όμως και ενοίκιο για το παιδί μου που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Θα έχω μείωση στο μίσθωμα κατά 40% όπως άλλοι εργαζόμενοι γονείς που νοικιάζουν σπίτι ως πρώτη κατοικία;
Δυστυχώς όχι και είναι τεράστια αδικία που επιβάλλεται να διορθωθεί από την κυβέρνηση. Ενώ λοιπόν ένας εργαζόμενος που έχει ή θα έχει αναστολή σύμβασης και πληρώνει ενοίκιο για σπίτι πρώτης κατοικίας θα πάρει, εκτός από τα 800 ευρώ, μια πρόσθετη μείωση του ενοικίου του κατά 40%, αυτό δεν ισχύει για γονιό που πληρώνει το νοίκι του παιδιού του που σπουδάζει σε άλλη πόλη! Θα πρέπει η κυβέρνηση να συμπεριλάβει στη μείωση του ενοικίου κατά 40% και τους εργαζομένους που είναι σε αναστολή ή θα μπουν σε αναστολή συμβάσεων και πληρώνουν νοίκι για παιδί που σπουδάζει.
13. Τι ισχύει με τη ρύθμιση για το «προσωπικό ασφαλείας» και τι σημαίνει για εμένα που εργάζομαι σε πληττόμενη επιχείρηση;
Για έξι μήνες από τις 20 Μαρτίου μια επιχείρηση, ανεξάρτητα από το αν πλήττεται ή όχι, μπορεί να βάλει σε καθεστώς προσωρινής εργασίας το 50% του προσωπικού της και να δουλεύει για 2 εβδομάδες αντί 4 τον μήνα. Σε αυτή την περίπτωση θα πληρώνει μισό μισθό. Το μέτρο θα πρέπει να επανεξεταστεί, γιατί αυξάνει την ευελιξία για τη μετατροπή συμβάσεων εργασίας (από πλήρους σε εκ περιτροπής απασχόλησης) για μεγάλο διάστημα, δίνοντας αφορμή να το κάνουν ενδεχομένως και επιχειρήσεις που δεν πλήττονται. Η ΓΣΕΕ διαφωνεί εντονότατα και ζητάει να αποσυρθεί το μέτρο αυτό στις παρούσες συνθήκες.
14. Ο μισθός μου ήταν 1.080 ευρώ μικτά και από 15 Μαρτίου σταμάτησα να εργάζομαι γιατί η επιχείρηση έκλεισε με τα μέτρα περιορισμού λόγω κορονοϊού. Τι θα πάρω από το κράτος και τι από τον εργοδότη; Το Δώρο Πάσχα θα το πάρω; Πόσο θα είναι και πότε θα το πληρωθώ;
Ο εργοδότης οφείλει μισθό ως 15 Μαρτίου, άρα 540 ευρώ. Το κράτος θα δώσει 800 ευρώ για ενάμιση μήνα (ως Απρίλιο). Το Δώρο το οφείλει ο εργοδότης και του δόθηκε η δυνατότητα να μην το καταβάλει Μεγάλη Τετάρτη, αλλά το καλοκαίρι μαζί με το Επίδομα Αδείας. Το Δώρο θα ήταν 562 ευρώ (με την αναλογία του Επιδόματος Αδείας) αν η σύμβαση εργασίας ήταν ενεργή για 120 μέρες (4 μήνες) από 1ης/1/2020 ως 30/4/2020. Τώρα που η σύμβαση είναι ενεργή για 75 μέρες, το Δώρο θα είναι 352 ευρώ.
15. Απολύθηκα στο διάστημα 1 ως 20 Μαρτίου. Είναι νόμιμη η απόλυσή μου; Τι δικαιούμαι από τα μέτρα;
Η απόλυση είναι νόμιμη και δεν ακυρώνεται γιατί δεν είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα που να τις καθιστούν απαγορευτικές. Ωστόσο, ο εργαζόμενος που απολύθηκε ή που αποχώρησε με δική του απόφαση από 1 ως 20 Μαρτίου, παίρνει και το 800άρι, αλλά και τη μείωση 40% στο ενοίκιο αν νοικιάζει για πρώτη κατοικία.
16. Είμαι σε αναστολή εργασίας για 45 ημέρες. Κινδυνεύει να μειωθεί ο μισθός μου όταν λήξει η αναστολή και επιστρέψω στη δουλειά;
Ναι, ο κίνδυνος αυτός υπάρχει όταν λήξει η αναστολή σύμβασης εργασίας, γιατί ο νόμος βάζει τον περιορισμό στην καταγγελία σύμβασης (με απόλυση) και όχι στη μετατροπή της. Οπότε, ο εργοδότης μπορεί να πει στον εργαζόμενο που γυρίζει από την αναστολή σύμβασης ότι θα τον απασχολεί με μερική και όχι με πλήρη απασχόληση.
17. Σκόπευα να πάρω άδεια τον Ιούνιο, αλλά θα την πάρω τώρα. Μπορεί ο εργοδότης μου να μου κάνει αναστολή σύμβασης εργασίας; Μπορεί να με γυρίσει πίσω από την άδειά μου; Μπορεί να αρνηθεί να τη δώσει;
Η λήψη κανονικής άδειας προστατεύει τον εργαζόμενο. Ο εργοδότης δεν δικαιούται να τον απολύσει όσο είναι σε άδεια ούτε να του μετατρέψει τη σύμβαση ούτε να τον βάλει σε αναστολή. Δεν δικαιούται να αρνηθεί την άδεια, παρά μόνον αν συμπέσει με τις άδειες και άλλων εργαζομένων.
18. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Τι γλιτώνω από εισφορές;
Εχετε αναστολή πληρωμής για τις εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Πηγαίνουν για τον Σεπτέμβριο, ενώ αναστέλλονται και οι δόσεις για τις οφειλές που είναι σε ρύθμιση.

Αυτό είναι το έντυπο μετακίνησης για σίτιση των αδέσποτων

Αυτό είναι το έντυπο μετακίνησης για σίτιση των αδέσποτων

 0
Ειδική βεβαίωση για την σίτιση αδέσποτων ζώων θα χρειάζεται πλέον για όσους επιθυμούν να ταίσουν τα τετράποδα, στο πλαίσιο των μέτρων  απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την μετάδοση της διασποράς του κορωνοϊού.
Στη βεβαίωση μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων ζώων θα πρέπει να συμπληρωθεί το σημείο που βρίσκονται τα αδέσποτα, οι ημέρες και οι ώρες της σίτισης, ενώ η διάρκεια της μετακίνησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις τρεις ώρες.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, όσοι φροντίζουν αδέσποτα ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας τους θα πρέπει να απευθυνθούν σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα μονίμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται τα ζώα για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτιση τους μέχρι την άρση περιορισμού της κυκλοφορίας.
Για όσους φροντίζουν αδέσποτα στην περιοχή τους η ΓΓΠΠ είχε έρθει σε επικοινωνία με την ΚΕΔΕ, ώστε να υπάρχει μέσω της ιστοσελίδας της ΚΕΔΕ η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μετακίνησης κατά το πρότυπο της βεβαίωσης εργοδότη τύπου Α για όσους έχουν αναλάβει τη σίτιση αδέσποτων ζώων.
Υπεύθυνο γραφείο για την πιστοποίηση της θα είναι το αρμόδιο για την διαχείριση των σχετικών θεμάτων του κάθε δήμου.
Για την έκδοση της βεβαίωσης απαιτείται αναφορά του σημείου που βρίσκονται τα ζώα, οι ημέρες και η ώρα ταΐσματος, η διάρκεια του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 ώρες.

ΔΕΙΤΕ την-βεβαίωση-κυκλοφορίας

Ποιοι παίρνουν το επίδομα των 600 ευρώ

27.03.2020, 16:25
Ποιοι παίρνουν το επίδομα των 600 ευρώ
Μαρία Δήμα
A-A+

Δεν παίρνουν το 800αρι τελικά οι δικηγόροι και λοιποί επιστήμονες αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση ενός νέου επιδόματος 600 ευρώ ανά άτομο, μέσω ενός προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Οικονομιών και Εργασίας (σ.σ. οι οποίοι οδηγούμενοι από τις σφοδρές αντιδράσεις των δικηγόρων που έκλεισαν τα γραφεία τους λόγω πανδημίας), ενώ αποφασίστηκε ήδη η παράταση του δικαστικού έτους, κάτι που σημαίνει, πιθανότατα, ανοιχτά δικαστήρια το καλοκαίρι, όταν συνήθως υπήρχαν οι δικαστικές διακοπές.

Ειδικότερα, η χορήγηση του επιμορφωτικού επιδόματος 600 ευρώ αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, για 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας και οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.


Το μέτρο θα αφορά 170.000 επιστήμονες, προερχομένους και από τους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους:

Δικηγόρων
Γιατρών
Μηχανικών
Οικονομολόγων /Λογιστών
Εκπαιδευτικών
Ερευνητών
Το πρόγραμμα
Όπως ανακοινώθηκε, η κατάρτιση θα γίνει «δια ενός ανοιχτού προγράμματος, ύψους 180 εκ., με επιταγή κατάρτισης (voucher), με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης. Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο.

Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Αντιδρούν οι δικηγόροι στα voucher κατάρτισης των 600 ευρώ που εξήγγειλε η Κυβέρνηση - Αποφάσεις του ΔΣ του ΔΣΑ της 27.3.2020

Αντιδρούν οι δικηγόροι στα voucher κατάρτισης των 600 ευρώ που εξήγγειλε η Κυβέρνηση - Αποφάσεις του ΔΣ του ΔΣΑ της 27.3.2020

Κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ, ενόψει των τελευταίων κρίσιμων εξελίξεων, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ελήφθησαν, κατόπιν διαλογικής συζήτησης, οι κάτωθι αποφάσεις:
Το ΔΣ του ΔΣΑ καταδικάζει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την προκλητική υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα της χορήγησης του επιδόματος των 800€.
Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι Υπουργοί, απερίφραστα και ανεπιφύλακτα διαβεβαιώνουν ότι οι δικηγόροι θα λάβουν το επίδομα και αμέσως μετά αναιρούν εαυτούς, δεν πρόκειται απλώς περί πολιτικής ασυνέπειας, αλλά περί απαξίωσης και ονειδισμού ενός ολόκληρου κλάδου, που στις παρούσες έκτακτες συνθήκες στερείται πλήρως του εισοδήματός του.
Είναι, άλλωστε, αναντίλεκτο ότι οι δικηγόροι δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο αυτοαπασχολουμένων από την πανδημία του κοροναϊού, καθώς εκ του νόμου έχει ανασταλεί η λειτουργία των Δικαστηρίων, των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, οι δικαστικοί επιμελητές έχουν κηρύξει αποχή και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων των πολιτών, που κατ’ αποτέλεσμα, δεν επιτρέπουν δικαστικές αλλά ούτε και εξώδικες εργασίες.
Μπροστά στην υπαρξιακή αγωνία ενός χειμαζόμενου κλάδου, μεγάλη μερίδα του οποίου αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του και να καλύψει τις ανάγκες του, η σημερινή εξαγγελία περί συμμετοχής των δικηγόρων σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher (αξίας 600€ έκαστο), συνιστά προκλητικό εμπαιγμό, που υποτιμά τη νοημοσύνη όλων.
Υπό το φως των ανωτέρω, το ΔΣ του ΔΣΑ κάνει δεκτό το περιεχόμενο της από 25.3.2020 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και το προτεινόμενο πλαίσιο δράσης.
Α. Διεκδικητικό πλαίσιο
Περαιτέρω, το ΔΣ του ΔΣΑ διεκδικεί άμεσα από την Πολιτεία:
1. Την υπαγωγή, έστω την ύστατη ώρα, στο καθεστώς επιδότησης των 800€, καθώς πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης, αλλά και αξιοπρέπειας, του δικηγορικού σώματος.
2. Την υπαγωγή των δικηγόρων, ως πληττομένου κλάδου, στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης.
3. Την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος .
4. Την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους .
5. Την άμεση ενεργοποίηση και καταβολή του βοηθήματος ανεργίας από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ Δικηγόρων, που έχει συγκροτηθεί με χρήματα των δικηγόρων από το 2011, καθώς και την ενημέρωση – λογοδοσία από τα αρμόδια όργανα για τη διαχείρισή του μέχρι σήμερα.
6. Την άμεση καταβολή των οφειλομένων του Δημοσίου προς τους δικηγόρους, ιδίως τις οφειλές του ΤΑΧΔΙΚ από τη νομική βοήθεια, τις οφειλές των φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα προς συνεργαζόμενους δικηγόρους και τις οφειλές από παροχές σε είδος και χρήμα του ΕΦΚΑ, παρελθόντων ετών.
7. Την κατ’ εξαίρεση χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό, που θα οριστεί, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα είσπραξης των οφειλομένων από φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.
8. Την αναστολή της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας, για όλους τους πολίτες που τυχόν έχουν οφειλές.
9. Την αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας.
10. Τη νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
11. Τη διασφάλιση της δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης της δήλωσης για τη διεξαγωγή της δίκης χωρίς παράσταση δικηγόρου και διαδίκου, όπου αυτό προβλέπεται δικονομικώς.
Β. Πλαίσιο δράσης του δικηγορικού σώματος
Πέραν των μέτρων που έχει ήδη προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε τα εξής πρόσθετα μέτρα:
1. Να ασκηθεί αίτηση ακυρώσεως κατά των εκδοθεισών κανονιστικών πράξεων, κατά το μέτρο που εξαιρούνται οι δικηγόροι από υπαγωγή στο καθεστώς επιδότησης των 800€.
2.
α) Να διατεθεί ποσό 1.000.000 € από το λογαριασμό αλληλεγγύης του ΔΣΑ για την καταβολή στους συναδέλφους ειδικού οικονομικού βοηθήματος, με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Τα κριτήρια και το ύψος του καταβληθησομένου ποσού θα εξειδικευθούν από ad hoc επιτροπή συμβούλων, αποτελούμενη από τη Σύμβουλο - Ταμία Μαρινέττα Γούναρη, και τους Συμβούλους Ιωάννη Κάπο, Γεώργιο Κλεφτοδήμο, Βενιαμίν Μπατή, και Ζώη Σταυρόπουλο.
β) Να διανεμηθεί άμεσα το ήδη συγκεντρωθέν ποσό του Ειδικού Διανεμητικού Λογαριασμού Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων στους δικαιούχους του.
3. Να παύσει από τούδε και στο εξής η συμμετοχή των δικηγόρων σε κάθε διοικητική επιτροπή του Δημοσίου και φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.
4. Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν στους δικηγόρους επιδόματα από τα χρήματα του ειδικού λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ Δικηγόρων, θα ζητηθεί από τους συναδέλφους να παύσουν την καταβολή της σχετικής ετήσιας εισφοράς (120 €).
5. Στο πλαίσιο της επιβεβλημένης κοινωνικής αλληλεγγύης να διοργανώσει ο ΔΣΑ εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και γίνει προμήθεια 2 αναπνευστήρων για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας.
Τέλος, το σώμα διαφοροποιήθηκε πλήρως από τις από 25.3.2020 δηλώσεις του Αντιπροέδρου, Θέμη Σοφού, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και διευκρίνισε ότι απηχούσαν προσωπικές απόψεις του Αντιπροέδρου, που δεν εκφράζουν τον ΔΣΑ.

Επίδομα 600 ευρώ σε 166.000 επιστήμονες, 6 επαγγελματικών κλάδων -Θα δοθεί επιταγή κατάρτισης (voucher). Σε δύο δόσεις η καταβολή της

Με κοινή απόφαση τεσσάρων υπουργείων, και συγκεκριμένα των υπουργείων Οικονομίας, Εργασίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση  προχωρά άμεσα στην στήριξη 166.000 επιστημόνων, δια ενός ανοιχτού προγράμματος, ύψους 180 εκ., με επιταγή κατάρτισης (voucher),  ύψους 600 ευρώ, με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.


Οι επωφελούμενοι από το πρόγραμμα προέρχονται  από τους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους :
  • Δικηγόρων
  • Γιατρών (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού)
  • Μηχανικών / αρχιτεκτόνων
  • Οικονομολόγων /Λογιστών
  • Εκπαιδευτικών και
  • Ερευνητών
Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο.
Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης.
Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας.
Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.
“Η Κυβέρνηση προχωρά με υπευθυνότητα απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, υιοθετώντας γρήγορες και αποδοτικές ενεργητικές πολιτικές στήριξης, με στόχο όχι μόνο την οικονομική του στήριξη μέσα στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊος, αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του, με εμπέδωση των νέων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων, χρήσιμων για το επάγγελμα ή το λειτούργημά του, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την επαγγελματική εμπειρία των εκπροσώπων του” αναφέρει η ΚΥΑ.
Οπως σημειώνεται, παράλληλα, εργάζεται για την ταχεία επάνοδο στην κανονικότητα λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα, που θα επιτρέψουν σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους να ανακτήσουν τα εισοδήματά τους. Προς τούτο, έχει ήδη αποφασιστεί η παράταση του τρέχοντος δικαστικού έτους.
“Στεκόμαστε δίπλα σε όλους, με λύσεις ταιριαστές για την κάθε ομάδα του ενεργού πληθυσμού της χώρας.
Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης και μάθησης”, καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.
Ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης μισθών και στον Δημόσιο 
Νωρίτερα, με συνέντευξή του (Θέμα FM ), o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε  ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει η κυβέρνηση – αν χρειαστεί – τη λογική που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα για τις προσωρινές μειώσεις μισθού και στον Δημόσιο τομέα.
Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης μισθού στον Δημόσιο Τομέα η απάντηση του υπουργού ήταν αόριστη:
  • «Με τα σημερινά δεδομένα, δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε», απάντησε.
Ανέφερε επίσης ότι σήμερα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις επιταγές που λήγουν έως το τέλος Μαρτίου, καθώς και διευκρινίσεις για τους πρωτογενείς και δευτερογενείς ΚΑΔ, ώστε εκτός από τον κύριο Κωδικό Ατομικής Δραστηριότητας η περίμετρος να καταλαμβάνει και τους δευτερεύοντες. Την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης πολλοί περισσότεροι ΚΑΔ, ενώ παράλληλα υπάρχουν κάποιοι ΚΑΔ που πρέπει να εξετασθούν ιδιαιτέρως εάν έχουν πληγεί, όπως π.χ. σούπερ μάρκετ και τράπεζες.
Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να «τρέξουν γρηγορότερα» για να διευκολύνουν και τα φυσικά πρόσωπα και να τηλεφωνήσουν στους πολίτες με πρόταση αναστολής των υποχρεώσεών τους. Τόνισε δε, ότι όλες οι κλήσεις (π.χ. από εισπρακτικές εταιρείες) πρέπει να αφορούν μόνον σε ρυθμίσεις. Ενώ, εντός του Απριλίου θα εξετασθεί εκ νέου τι θα γίνει με το θέμα της λήξης στις 30 Απριλίου του καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης:
*Για τη χρήση του «μαξιλαριού», ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν όταν χρειαστεί, σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κόστος δανεισμού και την εξέλιξη της κρίσης και τις ανάγκες της χώρας. «Εάν δεν είχαμε την κρίση, θα είχαμε ήδη ξαναβγεί στις αγορές», είπε, προσθέτοντας ότι «προφανώς δεν θα βγούμε με απαγορευτικό κόστος, ούτε θα είμαστε επισπεύδοντες».
Είπε επίσης ότι σε αυτή τη φάση η γραμμή της κυβέρνησης έχει αλλάξει από την κατεύθυνση της μείωσης φόρων σε πολιτικές αύξησης των δαπανών. «Η στρατηγική μας όμως δεν αλλάζει γιατί πρέπει να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά».
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των έκτακτων πολιτικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα κατάλληλα μέσα την κατάλληλη στιγμή σε συνάρτηση με τις αποφάσεις στην Ευρώπη αλλά και το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. «Αν δεν είχαμε υγειονομική χρήση θα μιλούσαμε τώρα για έξοδο στις αγορές. Δεν θα βγούμε όσο το κόστος είναι απαγορευτικό, ούτε θα είμαστε οι επισπεύδοντες. Εχουν, όμως ήδη βγει άλλοι».

Όλα τα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Όλα τα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

  • A-
  • A+
Οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη διυπουργική, συνόψισαν τα μέτρα, παλαιότερα και νεότερα, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η πρόσφατη δέσμη μέτρων συνοψίζεται στα εξής:

Μέτρα για εργαζόμενους

Για τους εργαζόμενους στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις (δηλαδή με διοικητική εντολή ή έχουν κλείσει ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες) προβλέπεται:
• Η αποζημίωση των 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
• Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και των δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.
• Η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους οφειλών, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες.
• Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη τους ημερομηνία.
• Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες.
• Η καταβολή του 60% του μισθώματος της οικίας τους για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους, από την στιγμή που αυτή είναι α' κατοικία.
• Η διασφάλιση της καταβολής του Δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
• Η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμη και στην περίπτωση εφαρμογής της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, με την απαγόρευση των απολύσεων και τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

• Στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων (που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και είναι στους ΚΑΔ) προβλέπονται:
(α) Για τους επαγγελματίες και εργοδότες, επιπρόσθετα, αποζημίωση 800 ευρώ.
(β) Για τους εργαζόμενους αυτών ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ.
• Στις ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), προβλέπονται:
(α) Για τους επαγγελματίες και εργοδότες ότι και για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά, με πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα, ώστε να προωθηθεί και να επεκταθεί η εξ αποστάσεως επαγγελματική δραστηριότητα.
(β) Για τους εργαζόμενους αυτών ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ.
• Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφλησή των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.
• Αναστολή της καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων -ανεξαρτήτως των διατάξεων που τις διέπουν- των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.
• Η μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία.

Μέτρα για τους άνεργους

Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για 2 μήνες σε όσους το δικαίωμα επιδότησης που έληξε ή θα λήξει το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς ή έχουν απολυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020 εφόσον δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Συνοψίζοντας, αυτοί που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ είναι οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που βάσει ΚΑΔ πλήττονται (εκτός από τις προαναφερόμενες ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων) και οι εργαζόμενοι αυτών καθώς και όλοι όσοι έμειναν άνεργοι ή οικιοθελώς αποχώρησαν από 1η Μαρτίου μέχρι 20 Μαρτίου.

Μέτρα για τις επιχειρήσεις 

Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται, είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ, προβλέπονται:
• Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.
• Η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών. Συγκεκριμένα:
α) Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.
β) Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.  
• Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.
• Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
• Η καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους.
• Η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους επεκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι. Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις.
• Η συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής από το κράτος προς τις επιχειρήσεις, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.
• Η συμμετοχή σε ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, εγγυήσεων για χορήγηση δανείων, επιχειρηματικών και επενδυτικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.
• Η δυνατότητα αξιοποίησης του καθεστώτος αναστολής της σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις στην περίμετρο των ΚΑΔ που θα ανακοινωθούν.

Ειδικές πλατφόρμες αποζημίωσης - Μισθώματα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις 

Υπογράφτηκαν και αναρτήθηκαν επίσης οι δύο ιδιαίτερα σημαντικές υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις: Την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους ύψους 800 ευρώ καθώς και την στήριξη εργαζόμενων-επιχειρήσεων μέσα από την μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας- επαγγελματικά).
Παράλληλα, είναι έτοιμα τα δύο ηλεκτρονικά έντυπα, που αφορούν εργοδότες και εργαζομένους, τα οποία θα κατατίθενται στις δύο ειδικές πλατφόρμες που ετοιμάστηκαν σε πολύ γρήγορο χρόνο: Η μία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι για τους εργοδότες η οποία θα ανοίξει σήμερα και θα βρίσκεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.gr θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου και θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.  

Παρατάσεις προθεσμιών υποβολής δηλώσεων

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, και με στόχο την ανακούφιση των επιχειρήσεων και των λογιστών - φοροτεχνικών, στην πρωτοφανή δοκιμασία που περνούν αυτή την περίοδο, ώστε να επικεντρωθούν στην εκπλήρωση των δηλωτικών υποχρεώσεων οι οποίες είναι κρίσιμες για τη στήριξη της οικονομίας, παρατείνονται οι παρακάτω προθεσμίες υποβολής δηλώσεων:
  • Παρατείνονται για δύο μήνες από τη λήξη τους, κατά περίπτωση, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και τελών χαρτοσήμου, με καταληκτική ημερομηνία εντός Μαρτίου και Απριλίου 2020. Οι δηλώσεις τελών χαρτοσήμου, που αποδίδονται ηλεκτρονικά με τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος και αποτελούν παρακολούθημα του φόρου αυτού, αποδίδονται κατά τον χρόνο απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου.
  • Παρατείνεται μέχρι και την 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν στο α’ τρίμηνο του 2020.
  • Παρατείνεται μέχρι και την 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 31/3/2020, που αφορούν τα ειδικά στοιχεία, τα οποία εκδόθηκαν εντός Φεβρουαρίου 2020.
  • Παρατείνεται μέχρι και την 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν τα ειδικά στοιχεία, που εκδόθηκαν εντός Μαρτίου 2020.
  • Παρατείνεται μέχρι και την 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών και κερδών από τυχερά παίγνια, που λήγει εντός Μαρτίου και Απριλίου.Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών, για τις οποίες δεν συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.
  • Για την προστασία της υγείας των συναλλασσομένων και των εργαζομένων στις ΔΟΥ, οι δηλώσεις φορολογιών κεφαλαίου που υποβάλλονται κατά το χρονικό αυτό διάστημα, παραλαμβάνονται και διεκπεραιώνονται χωρίς διενέργεια ελέγχου, ο οποίος θα διενεργηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.