Σελίδες

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Όλο το σχέδιο για τα χρέη του κορονοϊού - Τα κριτήρια και το ύψος των οφειλών

 

Όλο το σχέδιο για τα χρέη του κορονοϊού - Τα κριτήρια και το ύψος των οφειλών


Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Ρύθμιση οφειλών αλά καρτ και όχι οριζόντια σε έως 120 δόσεις, ανάλογη με το προφίλ και το ύψος των χρεών κάθε πληγείσας από την πανδημία επιχείρησης, προβλέπει το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Η νέα ρύθμιση αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2021. Ειλημμένη κυβερνητική απόφαση είναι η ρύθμιση αποπληρωμής των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που σήμερα εκτιμώνται στα 4 δισ. ευρώ, να μην έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά να είναι απόλυτα εξατομικευμένη, ώστε δικαίωμα ένταξης και περισσότερες δόσεις να δικαιούνται εκείνες οι επιχειρήσεις ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πραγματική ανάγκη μιας δεύτερης ευκαιρίας, για να παραμείνουν όρθιοι και να επιβιώσουν κατά την επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με τις σκέψεις που υπάρχουν στο οικονομικό επιτελείο για την πρόταση ρύθμισης οφειλών σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, τα κριτήρια εξετάζεται να είναι τα ακόλουθα:

1.Η απώλεια εσόδων που έχουν υποστεί κατά την περίοδο της πανδημίας. Οσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν για εξόφληση των χρεών σε πολλές δόσεις.

2.Η ρευστότητα της επιχείρησης κατά την περίοδο της υποβολής ένταξης στη ρύθμιση. Εάν προκύπτει, δηλαδή, τάση ανάκαμψης μετά την επανέναρξη της λειτουργίας της και τι τζίρο θα κάνει τότε. Παράλληλα, για όσες επιχειρήσεις έχουν τραπεζικό δανεισμό, ρόλο θα παίξει και το ύψος των καταθέσεων που διαθέτουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στο Γενικό Λογιστήριο, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν αυξήσει τις καταθέσεις τους κατά την περίοδο της πανδημίας.

3.Ο αριθμός των εργαζομένων, καθώς πρωταρχικός στόχος είναι η παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχθούν και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.

4.Ο όγκος των υποχρεώσεων που θα πρέπει να εξυπηρετήσουν προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές.

5.Τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως διαθέτει και πολλές φορές λειτουργούν ως «σωσίβιο» που βοηθά στη σωτηρία μιας επιχείρησης. Ενα παράδειγμα που χρησιμοποιούν στο οικονομικό επιτελείο είναι η ιδιοκτησία της έδρας μιας επιχείρησης ή η καταβολή ενοικίου. Οι επιχειρήσεις που πληρώνουν ενοίκιο θεωρείται ότι βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση και είναι περισσότερο ευάλωτες συγκριτικά με εκείνες που έχουν ιδιόκτητο ακίνητο. Κατά συνέπεια, χρήζουν μεγαλύτερης στήριξης προκειμένου να επιβιώσουν.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου