Σελίδες

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Στο προσκήνιο παραμένουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και ηλεκτροκίνηση

 

Στο προσκήνιο παραμένουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και ηλεκτροκίνηση

Κυριακή, 10 Ιαν 2021 11:05
REUTERS / STEPHANE MAHE

Της Ζωρζέτ Ζολώτα
zzol@naftemporiki.gr

Δεν ήταν αρνητικές όλες οι οικονομικές εξελίξεις που προκλήθηκαν από την πανδημική κρίση του ιού SARS-CoV-2. Το μέγεθος της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση που επιβεβαιώθηκε με την εμφάνιση ιών όπως ο νέος κορωνοϊός ή ο έμπολα σε συνδυασμό με την απότομη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις όξυναν τη συνείδηση του κόσμου για την κατάσταση του πλανήτη. Επιταχύνονται, ως εκ τούτου, τάσεις που είχαν καλλιεργηθεί προ πανδημίας στο πλαίσιο της «οικολογικής επανάστασης» των οικονομιών.

Η στροφή των ισχυρών επενδυτών των ΗΠΑ και της Ευρώπης στο περιβάλλον είναι μια από αυτές τις τάσεις. Οι αυξημένες τοποθετήσεις στους κλάδους εναλλακτικών πηγών ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης καταλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις στα χαρτοφυλάκια τους, οδηγώντας τις μετοχές τους ακόμη και σε τριψήφια άνοδο. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν ακόμη και ήθελαν να οπισθοδρομήσουν από τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων καθώς η «πράσινη ενέργεια» αναμένεται να είναι μια από τις κυρίαρχες τάσεις στον πολιτικό και οικονομικό κόσμο μέσα στο 2021.

Στροφή των κυβερνήσεων προς ένα «πράσινο» μέλλον

Με την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν να αναλαμβάνει εντός ολίγων ημερών τα ηνία των ΗΠΑ είναι σαφές πως η κλιματική αλλαγή θα αποκτήσει ξανά δεσπόζουσα θέση στην διεθνή ατζέντα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπάιντεν έχει μιλήσει για επενδύσεις 1,7 τρις δολαρίων σε έρευνες  και αναβάθμιση των υποδομών για καθαρή ενέργεια, ενώ έχει μιλήσει για τις επιπτώσεις του σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στο περιβάλλον. Μεμονωμένες πρωτοβουλίες έχουν ήδη ληφθεί από πολιτείες των ΗΠΑ όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη για να εξασφαλίσουν την ηλεκτροδότησή τους χωρίς αποτύπωμα άνθρακα το αργότερο μέχρι το 2050. Ήδη η χώρα αύξησε την παραγωγή ηλιακής ενέργειας κατά 19 γιγαβάτ μέσα στο 2020, καθώς αυξήθηκαν οι οικιακές εγκαταστάσεις πάνελ εν μέσω της πανδημίας. Υπερδιπλασιάστηκε, παράλληλα, η νέα χωρητικότητα μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας κυρίως λόγω επενδύσεων στην Καλοφόρνια, σύμφωνα με στοιχεία που Wood Mackenzie που παρέθεσε αρχικά το πρακτορείο Bloomberg.

Φιλόδοξους στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος έχει θέσει η Κίνα. Το Πεκίνο σκοπεύει να είναι ουδέτερο στον άνθρακα μέχρι το 2060, επιταχύνοντας τις εγκαταστάσεις υποδομών για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας στα όρια του πενταετούς οικονομικού προγράμματος. Αλλά η Βρετανία εκτιμάται πως θα είναι η πρώτη οικονομία των G7 που θα μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050, όπως δήλωσε πέρσι ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον. 

Στην ηπειρωτική Ευρώπη, η Γερμανία και η Ισπανία παρουσιάζουν αλματώδη πρόοδο στην παραγωγή «πράσινης ενέργειας». Το 2020, η Ισπανία παρήγαγε 15.000 γιγαβατώρες, με την δυνατότητα ηλεκτροδότησης από την ηλιακή ενέργεια να αυξάνεται από το 2019. Αντανακλά, όμως, μόνον το ένα τρίτο των δυνατοτήτων της Γερμανίας που πρωτοστατεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρά δε τη συνολική μείωση της ζήτησης ενέργειας στην Ε.Ε εν μέσω της πανδημίας, αυξήθηκε το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καταλαμβάνοντας το 40% της συνολικής αγοράς έναντι του 34% που αντιπροσωπεύουν τα ορυκτά καύσιμα.

Οι επενδυτές με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις

Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης, επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσουν μελλοντικές εξελίξεις. Ορισμένες εταιρείες αναμφισβήτητα έχουν προβάδισμα. Η Tesla είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία με επικεφαλής τον Έλον Μασκ ξεπέρασε τα 829 δις δολάρια, υπερβαίνοντας την κεφαλαιοποίηση της Facebook στα 765 δις δολάρια. Μέσα στο 2020, η μετοχή της Tesla, πρωτοπόρου στην ηλεκτροκίνηση, αναρριχήθηκε 743% με τον κ. Μασκ να γίνεται πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, αφήνοντας πίσω του τον Τζεφ Μπεζος, ιδρυτή της Amazon. Πιο σημαντικό απ΄όλα είναι πως η Tesla πέτυχε τον στόχο για την παράδοση σχεδόν μισού εκατομμυρίου οχημάτων, αποστομώνοντας τους αμφισβητίες για την υπεροχή της στην ηλεκτροκίνηση. 

Υπάρχει, όμως, μια ολόκληρη στρατιά εταιρειών που υπόσχονται μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δραστηριοποιούνται σε διάφορους, τομείς όπως η παραγωγή μπαταριών ή εξαρτημάτων σε ανεμογεννήτριες, να παρουσιάζουν αλματώδη άνοδο. Η κεφαλαιοποίηση της κινεζικής εταιρείας ηλεκτροκίνητων οχημάτων BYD έφθασε φέτος τα 78 δις δολάρια, αντανακλώντας άνοδο 359% σε σχέση με έναν 12μήνο πριν. Το σεντάν Han θεωρείται ανταγωνιστής του Model 3 της Tesla, με την BYD να έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον του πολυεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ. Άνοδο 296% στα 53 δις δολάρια κατέγραψε η μετοχή της LONGi Green Energy Technology, μια εταιρεία που αν και δεν είναι ευρέως γνωστή έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή φωτοβολταϊκών δισκίων πυριτίου. Κέρδη 132% κατέγραψε η Siemens Gamesa, με τη χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει τα 28 δις δολάρια μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Η Siemens Gamesa είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ανεμογεννητριών στον κόσμο. Ακόμη και παραδοσιακοί παίκτες φαίνεται να επωφελούνται από στροφή κυβερνήσεων και επενδυτών σε φιλικότερες ως προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Η κεφαλαιοποίηση της Freeport-McMoRan αναρριχήθηκε πέρσι 99% στα 38 δις δολάρια καθώς ο χαλκός, ένα βασικό μέταλλο στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, ηλιακών πάνελ ή ανεμογεννητριών, είναι απαραίτητος για την εξέλιξη της «πράσινης οικονομίας». Βέβαια τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της κινητικότητας κυβερνήσεων, εταιρειών και επενδυτών θα επιβεβαιωθεί μόνον από την κατάσταση του περιβάλλοντος σε λίγα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου