Σελίδες

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

3+1 κίνητρα σε ξένους για… εγκατάσταση στην Ελλάδα - Τι είναι ο θεσμός των Family Offices και πώς θα λειτουργεί

 Τρία φορο -κίνητρα και μία «διευκόλυνση» προσφέρει το Υπουργείο Οικονομικών σε όσους αλλοδαπούς ή Έλληνες ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην χώρα μας: Οποιοσδήποτε μισθωτός, συνταξιούχος ή επαγγελματίας -για παράδειγμα υδραυλικός ή ηλεκτρολόγος- εάν αποφασίσει να… έρθει Ελλάδα θα απολαύσει προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Το «εργαλείο» όμως που κάνει την διαφορά είναι ο νέος θεσμός των Family Offices.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Το «κερασάκι στην τούρτα» ή με άλλα λόγια εκείνο το … κάτι που έλειπε από το πλέγμα φορο-εκπτώσεων που έχει διαμορφωθεί για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού, ήρθε να προστεθεί με τροπολογία η οποία επιτρέπει την ίδρυση εταιριών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (Family Offices): Κάτω από την «ομπρέλα» των «οικογενειακών γραφείων», δηλαδή των family offices μπορούν να συνεργαστούν λογιστές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, εταιρείες επένδυσης κεφαλαίων, με στόχο να εξυπηρετήσουν εύπορες οικογένειες που μπορεί να αποτελέσουν και τους επενδυτές του μέλλοντος.

Τι είναι και πώς θα λειτουργούν τα family Offices
Τους κατευθύνουν στα οικονομικά τους (άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ομαλή κίνηση κεφαλαίων, αναζήτηση για επενδύσεις, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων κλπ). Παρέχουν καθοδήγηση για την επένδυση της περιουσίας τους, μέχρι και τις φιλανθρωπικές τους δραστηριότητες ή τη μισθοδοσία του προσωπικού που εργάζεται στην οικογένεια. Ουσιαστικά, τα «οικογενειακά γραφεία» -που λειτουργούν ήδη σε άλλες χώρες- είναι αυτά τα οποία σχεδιάζουν και φροντίζουν τα πάντα, για τη μετεγκατάσταση μιας οικογένειας σε άλλη χώρα, την αγορά ακινήτου, τη διαχείριση των οικονομικών τους, μέχρι και τη διεκπεραίωση όλων των γραφειοκρατικών υποθέσεων που θα αντιμετωπίσουν. Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο δεν προέβλεπε ως τώρα κάτι τέτοιο: Όπως λένε αρμόδιες πηγές στόχος δεν είναι μόνο να πληρώνουν περισσότεροι φόρο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως η μεταφορά ή δημιουργία παράπλευρων δραστηριοτήτων από επενδυτές, επιχειρήσεις, ή και απλούς συνταξιούχους που θα τονώσουν την κατανάλωση στην Ελλάδα. Τα «οικογενειακά γραφεία» θεωρούνται απαραίτητα γιατί οι ανάγκες διαχείρισης του πλούτου των οικογενειών στις οποίες απευθύνεται το «προσκλητήριο» σε φορολογούμενους από το εξωτερικό, ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες του λογιστή τους ή και ενός απλού συμβολαιογράφου. Θα πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον 5 άτομα προσωπικό στην Ελλάδα, να δαπανούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως και θα φορολογούνται με συντελεστή κέρδους 7% επί των εσόδων τους.

Οι κατηγορίες των «προνομιούχων» φορολογουμένων
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες φορολογουμένων, στους οποίους δίνονται κίνητρα να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους κατοικία.
Η πρώτη διάταξη που μπήκε σε εφαρμογή από τις 12 Δεκεμβρίου του 2019, αφορά φυσικά πρόσωπα – επενδυτές: Σύμφωνα με αυτή ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα επτά από τα οκτώ έτη πριν τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα και αποδεικνύει ότι επενδύει o ίδιος ή συγγενικό του πρόσωπο ποσό άνω των 500.000 ευρώ, θα πληρώνει εφάπαξ κατ’ αποκοπή φόρο ύψους 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή. Επίσης, το φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την επέκταση της εφαρμογής του άρθρου αυτού σε συγγενικό του πρόσωπο, όπου στην περίπτωση αυτή θα καταβάλλεται ποσό φόρου ίσο με 20.000 ευρώ για κάθε συγγενικό πρόσωπο, χωρίς να εφαρμόζονται οι διατάξεις της φορολογίας δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών.

Φορο-κίνητρα και για αλλοδαπούς συνταξιούχους
Μετά τους «επενδυτές» ακολούθησε μία άλλη κατηγορία φορολογικών κατοίκων της αλλοδαπής στην οποία δόθηκαν προνόμια: Όσοι έχουν σύνταξη στην αλλοδαπή εάν μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, υπάγονται σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης!

Βασικές προϋποθέσεις είναι ο αιτούμενος να:

· Μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη, πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα.

· Μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα. Να υπάρχει δηλαδή ΣΑΔΦ με το κράτος που βρισκόταν ο φορολογούμενος.

Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή, για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή, το φυσικό πρόσωπο καταβάλλει αυτοτελώς φόρο με συντελεστή 7% κάθε φορολογικό έτος, για το σύνολο του εισοδήματός του που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή.

Με λίγα λόγια, το παγκόσμιο εισόδημα θα φορολογείται αυτοτελώς με αυτόν τον συντελεστή.

Μεσότιτλος: Τι ισχύει για επαγγελματίες και μισθωτούς που .. έρχονται Ελλάδα

Στο «παιχνίδι» μπήκαν και οι μισθωτοί ή επαγγελματίες που θα έχουν ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο προκύπτει στην ημεδαπή, φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Βασικές προϋποθέσεις που τίθενται είναι ο αιτούμενος να :

· Μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα επτά από τα οκτώ έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα

· Μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος μέλος της ΕΕ ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα,

· Παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 4172/2013, που ασκείται, είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα

· Δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.

Το φορολογικό κίνητρο που δίνεται είναι ότι, εφόσον η αίτηση του φορολογούμενου γίνει δεκτή, το φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α για το 50% του εισοδήματός του από μισθωτή εργασία που αποκτά στην Ελλάδα μέσα στο φορολογικό έτος.

Ποιες επενδύσεις είναι «αποδεκτές» στην Ελλάδα
Με υπουργική απόφαση Βεσυρόπουλου – Παπαθανάση καθορίζονται 6 κατηγορίες επενδύσεων που γίνονται δεκτές, για όσους ξένους επενδύσουν πάνω από μισό εκατομμύριο στην χώρα μας: Καθορίζεται η 15ετία ως ο απαιτούμενος χρόνος διατήρησής τους στην Ελλάδα, αλλά και ο μηχανισμός απόδειξης και παρακολούθησης της επένδυσης, για τους σκοπούς των διατάξεων του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013. Με εξαίρεση την αγορά και διακράτηση κρατικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου πάντως, απαιτούνται και μια πλειάδα δικαιολογητικών για την πιστοποίηση της επένδυσης.

Ποιες είναι όμως οι επιλέξιμες κατηγορίες επένδυσης;

  • Απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα (κτίσματα, οικόπεδα, γήπεδα).

  • Αγορά υφιστάμενων ή δημιουργία νέων πάγιων εγκαταστάσεων στην Ελλάδα για άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω ατομικής επιχείρησης.

  • Απόκτηση τίτλων συμμετοχής σε εταιρεία, μη εισηγμένων σε ρυθμιζόμενη αγορά. Επιλέξιμη επένδυση είναι η αγορά τίτλων συμμετοχής, σε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, και ειδικότερα η αγορά μετοχών εδρεύουσας στην Ελλάδα Ανώνυμης Εταιρείας, μη εισηγμένης σε ρυθμιζόμενη αγορά, ή μεριδίων σε εδρεύουσα στην Ελλάδα Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία ή Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης ή Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία.

  • Αγορά Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου Επιλέξιμη επένδυση είναι η αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με υπολειπόμενη διάρκεια κατά τον χρόνο αγοράς τουλάχιστον τρία (3) έτη, μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα το οποίο αποτελεί και τον θεματοφύλακα αυτών.

  • Εισφορά κεφαλαίου για συμμετοχή σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων.

  • Αγορά τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενες αγορές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου