Σελίδες

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Νέο «κούρεμα» 8% στον ΕΝΦΙΑ: Τι θα καθορίσει τις εξελίξεις - Ποιοι "κερδίζουν" και ποιοι είναι οι μεγάλοι "χαμένοι"

 Ανοίγει μεν ο δρόμος για ένα νέο «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ, περιορίζεται δε, η πιθανότητα να δούμε αυτές τις μειώσεις από τον φετινό Σεπτέμβριο: «Κλειδί» των όποιων εξελίξεων η άσκηση προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες, προσπάθεια που πάει χρονικά όλο και πιο πίσω. Μια προσαρμογή όμως που θα έχει και μεγάλους «χαμένους»: 3.000 περιοχές θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ... για όλους τους υπόλοιπους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Νέο «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ στα «σκαριά», με την κυβέρνηση να μένει σταθερά προσηλωμένη σε αυτή την εξαγγελία, όμως ο χρόνος εφαρμογής των νέων μειώσεων παραμένει ερωτηματικό: Η πανδημία αγγίζει ακόμη ένα από τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου και είναι εκείνη που θα καθορίσει τελικά το πότε θα υιοθετηθούν αυτές οι αποφάσεις. Και αυτό γιατί το νέο «κούρεμα» του φόρου επί των ακινήτων εξαρτάται απολύτως από το πότε θα ολοκληρωθεί η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες, προσπάθεια που ειδικά αυτή την περίοδο -με την παντελή απουσία αγοραπωλησιών- είναι απίθανο να τελεσφορήσει.

Τι θα κρίνει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Όπως λένε αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών ο χρόνος εφαρμογής των νέων μειώσεων συναρτάται με τον χρόνο ολοκλήρωσης της άσκησης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες, άσκηση η οποία θεωρητικά θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2020. Η επέλαση της πανδημίας ανέτρεψε τους σχεδιασμούς για την προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές εντός του 2020, μεταφέροντας το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το καλοκαίρι του 2021. Και πάλι όμως οι ανατροπές στο μέτωπο της πανδημίας καθιστούν και αυτόν τον στόχο επισφαλή.
Με αυτά τα δεδομένα, εάν η άσκηση προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες «κλείσει» εντός των επόμενων μηνών και υπάρχει επαρκής χρόνος προσαρμογών και στον ΕΝΦΙΑ, υπάρχει πιθανότητα οι μειώσεις να εφαρμοστούν από φέτος. Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες εξαιτίας των υγειονομικών εξελίξεων, οι οποίες δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση του έργου των εκτιμητών. Στην περίπτωση, κατά την οποία η ολοκλήρωση της άσκησης καθυστερήσει, μοιραία οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μετατίθενται για το 2022.

Για ποιους θα «κουρευτεί» ο φόρος
Γιατί όμως η νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ, που έχει προσδιοριστεί στο 8%, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στο πεδίο προσαρμογής αντικειμενικών με εμπορικές αξίες; Η απάντηση ακούει στην φράση «δημοσιονομικός χώρος». Αυτός ο «δημοσιονομικός χώρος», δηλαδή το περιθώριο να ψαλιδιστούν φόροι ή να γίνουν κάποιες δαπάνες, θα προκύψει από την ένταξη 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.
Με άλλα λόγια, θα προκύψουν έσοδα που δεν υπήρχαν στον κρατικό προϋπολογισμό από αυτές τις 3.000 περιοχές, οι οποίες θα προσδιοριστούν μέσα από την διαδικασία της προσαρμογής αντικειμενικών με αγοραίες αξίες. Πρόκειται για περιοχές-φιλέτα, οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της νησιωτικής χώρας και στις οποίες οι τιμές υπολογισμού των φόρων ακινήτων είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις εμπορικές. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε αυτές τις περιοχές θα κληθούν να πληρώσουν είτε αυξημένο ΕΝΦΙΑ, είτε θα πληρώσουν από εκεί που... δεν πλήρωναν και με τα έσοδα που θα προκύψουν θα προκύψει περιθώριο για να μειωθεί ο φόρος επί των ακινήτων σε... όλους τους υπόλοιπους.

Ποιες είναι οι 3.000 περιοχές που θα «κάψει» το νέο σύστημα
Ποιες όμως είναι αυτές οι 3.000 περιοχές που αναμένεται να «κάψει» η προσαρμογή αντικειμενικών με εμπορικές αξίες; Είναι εκείνες που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Για παράδειγμα, μία από τις περιοχές αυτές όπου αναμένεται να δουν σοβαρές αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, είναι το Ληξούρι στην Κεφαλονιά που είναι εκτός αντικειμενικών αξιών, όπως και όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί του μεγαλύτερου νησιού του Ιονίου με εξαίρεση την πρωτεύουσα Αργοστόλι που διαθέτει τιμές ζώνης, καθώς και η Ιθάκη η οποία βρίσκεται στο σύνολό της εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων. Στην Ηπειρο, σε ολόκληρο τον νομό Αρτας εντός αντικειμενικού συστήματος βρίσκεται μόνο η πόλη της Αρτας. Ολοι οι υπόλοιποι οικισμοί παραμένουν εκτός τιμών ζώνης. Στη Θεσσαλονίκη περιοχές στο Λιμάνι, στη Νέα Μεσημβρία, στο Καυταντζόγλειο, στη Διεθνή Εκθεση, στην πλατεία Δικαστηρίων και άλλες βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Ποιες περιοχές πληρώνουν ακριβά και δεν έχουν... υποδομές
Στην Αττική εκτός συστήματος είναι τα Τουρκοβούνια, τμήμα του Ψυχικού, η περιοχή του Σισμανογλείου στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου – Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα, τμήματα της Νέας Μάκρης και της Παλλήνης.
Το ίδιο ισχύει και για περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στην Πάρο αλλά και στην Κέρκυρα. Στις περισσότερες από τις παραπάνω περιοχές οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, ενώ σε πολλούς οικισμούς της χώρας οι αξίες με βάση της οποίες υπολογίζονται οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι υψηλότερες, ακόμα και διπλάσιες, σε σχέση με το πραγματικό τίμημα αγοράς του ακινήτου. Και αυτό γιατί η εφορία για να προσδιορίσει την αξία του ακινήτου λαμβάνει υπόψη της συγκριτικά στοιχεία από πωλήσεις ακινήτων γειτονικών – ακριβότερων περιοχών ή την ελάχιστη τιμή ζώνης του δήμου ή της Περιφέρειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πληρώνουν φόρους σε πλασματικές αξίες.
Μάλιστα, ορισμένες οικοπεδικές εκτάσεις που είναι εντός του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην Παλλήνη, που εγκρίθηκαν τα τελευταία χρόνια με ή χωρίς πράξη εφαρμογής, αντιμετωπίζονται ως εντός σχεδίου πόλεως χωρίς όμως να υπάρχουν υποδομές (αδιάνοιχτοι δρόμοι, χωρίς ύδρευση, ΔΕΗ και κοινόχρηστες υποδομές). Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ΔΟΥ προσδιορίζουν αξίες κατ’ εκτίμηση οι οποίες ξεπερνούν κατά 400% τις όμορες πολεοδομικές ενότητες που βρίσκονται στο σύστημα.
Με την ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτωντο Κράτος υπολογίζεται να εισπράξει επιπλέον έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ: Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστούν τα έσοδα για την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Μόνον που τις εξελίξεις επί του παρόντος τις φρενάρει η πανδημία...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου