Σελίδες

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Γέφυρα 2: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για επιχειρηματικά δάνεια - Ποιοι εξαιρούνται των επιδοτήσεων έως 50.000 ευρώ τον μήνα

 Εντός χρονοδιαγράμματος ο σχεδιασμός για την ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα 2», μέσω του οποίου επιδοτείται από το κράτος η εξόφληση δόσεων επιχειρηματικών δανείων: Με την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή αιτήσεων από τα μέσα Απριλίου. Έτσι, οι πρώτες «εκταμιεύσεις» θα γίνουν τον Μάιο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Μέσω του Γέφυρα 2 θα χορηγούνται ποσά που θα αγγίζουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ τον μήνα για να καλυφθούν αντίστοιχου ύψους δόσεις δανείων. Χιλιάδες επιχειρήσεις, λοιπόν, μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση της δόσης των δανείων τους που θα φτάνει έως και 90% για 8 ολόκληρους μήνες. Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά σε αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου, αλλά για τα δάνεια που ήταν εξυπηρετούμενα ή με καθυστέρηση έως 90 ημέρες, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν με την τράπεζα και κατόπιν να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει μέσω της πλατφόρμας www.keyd.gov.gr

Ποιους αφορά η επιδότηση δόσης
Το Γέφυρα 2 αφορά μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών-επιτηδευματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Τα κριτήρια για ατομικές επιχειρήσεις
Ποια είναι όμως τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ποιοι μένουν εκτός προγράμματος εάν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία ή ατομική επιχείρηση που δεν απασχολεί προσωπικό;

  • ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το εισόδημα κατά περίπτωση, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τις 24.000 ευρώ.
  • Το ποσό προσαυξάνεται κατά 18.000 ευρώ για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τρία εξαρτώμενα μέλη.
  • να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ,
  • να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 40.000 ευρώ και
  • να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 600.000 ευρώ.
  • Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου των επιδεκτικών για τη συνεισφορά του Δημοσίου οφειλών, να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ ανά πιστωτή

Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις αφορούν σε εκείνους που έχουν ενήμερα δάνεια ή σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Για όσους τα δάνειά τους έχουν περάσει στο «κόκκινο» τα προαναφερόμενα κριτήρια «χαμηλώνουν».

Προϋποθέσεις για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Ποια είναι οι αντίστοιχες προϋποθέσεις για μια μεσαίου μεγέθους επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων και ατομικών επιχειρήσεων με περισσότερους από έναν εργαζόμενους, που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα Γέφυρα 2;

  • να έχει έως 250 άτομα προσωπικό,
  • να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ,
  • να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 21.250.000 ευρώ
  • να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 3.187.500 ευρώ και
  • να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 45 εκατ. ευρώ.

Τα κριτήρια κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Επίσης οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις αφορούν όσες έχουν ενήμερα δάνεια ή μέχρι 90 ημέρες καθυστέρηση, καθώς το ύψος τους περιορίζεται όταν πρόκειται για «κόκκινα δάνεια».

Τι ποσά θα εισφέρει το Δημόσιο
Για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου διαμορφώνεται ως εξής:

  • Εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
  • Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Στην περίπτωση της ατομικής επιχείρησης χωρίς προσωπικό ή του ελεύθερου επαγγελματία, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης φτάνε στα 600 ευρώ. Στην περίπτωση της μεσαίας επιχείρησης, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στις 50.000 ευρώ. Από τη στιγμή που καταβληθεί η 1η δόση της επιδότησης, τότε το Κράτος την καταβάλλει για τους επόμενους μήνες 8 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου