Σελίδες

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Black out στις αποζημιώσεις ακινήτων με υπεκμίσθωση

 Του Προκόπη Χατζηνικολάου


Στον αέρα συνεχίζουν να βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτητών ακινήτων καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους λανθασμένους χειρισμούς αφήνει ακάλυπτους όσους έχουν δώσει το δικαίωμα της υπεκμίσθωσης στους ενοικιαστές. Ουσιαστικά και η νεότερη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία αν και επιχειρείται να λυθούν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες σε ορισμένες περιπτώσεις αδυνατεί όπως φαίνεται να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος και να δώσει πραγματικές λύσεις. Σύμφωνα με την απόφαση όσοι ιδιοκτήτες  έχουν δώσει το δικαίωμα της υπεκμίσθωσης θα πρέπει να λαμβάνουν κανονικά το ενοίκιο τους που έχει συμφωνηθεί στο μισθωτήριο. Ο μισθωτής/υπεκμισθωτής,  στην περίπτωση που με τη σειρά του έχει υπομισθώσει το ακίνητο  και εφόσον ο υπομισθωτής είναι πληττόμενος και δικαιούται είτε να καταβάλλει μειωμένο κατά 40% ενοίκιο, είτε μηδενικό θα λάβει αποζημίωση. Ωστόσο, ο μισθωτής/υπεκμισθωτής θα πρέπει να καταβάλλει κανονικά το ενοίκιο στον ιδιοκτήτη.



Μετά από ένα χρόνο δηλαδή που κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν λάβει δεκάρα, το υπουργείο Οικονομικών τους ενημερώνει ότι θα πρέπει να ζητήσετε τα κουρεμένα ενοίκια από τους ενοικιαστές. Ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στηρίξει όσα καμία άλλη ομάδα την κυβέρνηση βοηθώντας τους πληγέντες, το οικονομικό επιτελείο τους βάζει απέναντι στους ενοικιαστές τους, λέγοντας τους επί της ουσίας να βγάλουν μόνοι τους "κάστανα από τη φωτιά", τη στιγμή που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν οι λύσεις που έχει προτείνει κατ’ επανάληψη η ΠΟΜΙΔΑ. Δηλαδή ένας ιδιοκτήτης θα πρέπει να ζητήσει τα κουρεμένα ή μηδενικά ενοίκια από τον ενοικιαστή τα οποία δεν θα έπρεπε να έχει κουρέψει ποτέ. Μόνο που η τελική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών βγαίνει μετά από ένα χρόνο και οι ενοικιαστές όπως είναι λογικό σε αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν έχουν ρευστότητα. Από την άλλη οι ιδιοκτήτες προφανώς δεν μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη καθώς τα δικαστήρια είναι κλειστά. Ουσιαστικά η κυβέρνηση οδηγεί σε σύγκρουση ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.


Συγκεκριμένα η απόφαση που υπογράφουν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Αδωνης Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Πλακιωτάκης προβλέπει τα εξής για την περίπτωση της παραχώρησης από μέρους του μισθωτή σε άλλον της χρήσης του μισθίου με αντάλλαγμα, και ιδίως στην υπεκμίσθωση, προς εγκατάσταση επιχείρησης. Στην περίπτωση αυτή δικαιούχος μερικής ή πλήρους απαλλαγής δύναται να είναι μόνο ο τρίτος στον οποίο παραχωρείται η χρήση του μισθίου (υπομισθωτής) και στον οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρούσας και όχι ο μισθωτής, με την επιφύλαξη της περίπτωσης όπου δικαιούχος μερικής ή πλήρους απαλλαγής από την καταβολή μισθώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, είναι αυτοτελώς και ο μισθωτής για την επαγγελματική του εγκατάσταση. Η μερική ή μη καταβολή του μισθώματος στον μισθωτή/υπεκμισθωτή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, δεν επιδρά στην κύρια μισθωτική σχέση.


Όπως προαναφέρθηκε η απόφαση σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρεί να δώσει λύσεις και να ξεμπλοκάρουν οι αποζημιώσεις. Ειδικότερα:


1. Εάν το μίσθωμα έχει καταβληθεί σε προγενέστερο χρόνο από το μήνα για τον οποίο ορίζεται μερική καταβολή, το 40% του μισθώματος για το οποίο ο μισθωτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής συμψηφίζεται στις επόμενες καταβολές μισθωμάτων. Στην περίπτωση μη ύπαρξης επόμενων καταβολών μισθωμάτων λόγω λήξης της μισθωτικής σχέσης, τα χρηματικά ποσά της απαλλαγής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.


2. Στην περίπτωση κατά την οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις μη καταβολής μισθώματος, και το μίσθωμα έχει καταβληθεί σε προγενέστερο χρόνο από τον μήνα για τον οποίο ορίζεται απαλλαγή από την καταβολή, το 100% του μισθώματος για το οποίο ο μισθωτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής συμψηφίζεται στις επόμενες καταβολές μισθωμάτων. Στην περίπτωση μη ύπαρξης επόμενων καταβολών μισθωμάτων λόγω λήξης της μισθωτικής σχέσης, τα χρηματικά ποσά της απαλλαγής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.


3. Εάν στη μισθωτική σχέση μετέχουν περισσότεροι μισθωτές και οι προϋποθέσεις μερικής καταβολής μισθώματος, δεν συντρέχουν για το σύνολο των μισθωτών, με την επιφύλαξη των οριζομένων για την περίπτωση συζύγου ή έτερου μέρος συμφώνου συμβίωσης, η μερική καταβολή μισθώματος υπολογίζεται αναλογικά σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής του δικαιούχου μισθωτή στο μίσθωμα.


4. Στην περίπτωση που το μίσθωμα καταβάλλεται κατά τη λήξη της μίσθωσης ή σε μικρότερα διαστήματα και πάντως μεγαλύτερα του μηνός, η απαλλαγή του 40% του συνολικού μισθώματος για τους προβλεπόμενους μήνες υπολογίζεται αναλογικά.


5. Η μείωση του ενοικίου ισχύει για ολόκληρο τον μήνα για τον οποίο προβλέπεται μερική καταβολή μισθωμάτων, κατά περίπτωση, ανεξαρτήτως των ημερών ανά μήνα κατά τις οποίες έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου.

6. Το μέτρο των μειωμένων ενοικίων ισχύει και για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνεται χρήση πέραν της συμβατικής διάρκειας της μίσθωσης του ακινήτου (εξωσυμβατική χρήση) και καταβάλλεται αποζημίωση χρήσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

7. Το μέτρο της μείωσης ενοικίου έως 100% δεν εφαρμόζεται:

α) όταν υφίσταται συμφωνία μίσθωσης που περιλαμβάνει ως όρο την καταβολή μηνιαίου μισθώματος ως ποσοστό επί των εσόδων, με εξαίρεση την περίπτωση που προβλέπεται και η καταβολή ελάχιστου μηνιαίου μισθώματος.

β) σε περίπτωση κατά την οποία η μισθώτρια επιχείρηση βρίσκεται σε πτώχευση, αδράνεια, σε αναστολή για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών ή δεν έχει άδεια λειτουργίας ή αυτή έχει ανακληθεί.

8. Το μέτρο των "κουρεμένων" ενοικίων εφαρμόζεται και στην περίπτωση κατά την οποία εκμισθωτές - ιδιοκτήτες είναι  φορείς γενικής κυβέρνησης, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί.

9. Δεν ισχύει η μείωση των ενοικίων όταν οι μισθωτές είναι  φορείς γενικής κυβέρνησης, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου