Σελίδες

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Σκανάρω - κερδίζω: Το νέο... παιχνίδι της εφορίας και ο ΦΠΑ "δώρο"

 

Σκανάρω - κερδίζω: Το νέο... παιχνίδι της εφορίας και ο ΦΠΑ "δώρο"

Έρχονται τα ισχυρά κίνητρα για όσους ζητούν απόδειξη – Το μέτρο θα ισχύσει ταυτόχρον
α με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis



Ισχυρά κίνητρα -από συμμετοχή σε κληρώσεις με μεγάλα έπαθλα σε μετρητά μέχρι και «επιστροφή χρημάτων» (στη λογική του να χαρίζεται ο ΦΠΑ) θα θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών για όσους ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες που χαρακτηρίζονται ως «ύποπτες» για φοροδιαφυγή. 

Προκειμένου να περιορίσει φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας (σ.σ κομμωτής εντοπίστηκε να μην έχει εκδώσει πάνω από 111.000 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών) το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να παρουσιάσει μια νέα πλατφόρμα (αυτή τη φορά για κινητά) μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα σκανάρουν και θα στέλνουν στην ΑΑΔΕ τις «χάρτινες αποδείξεις». Αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών, είναι να διασταυρώνεται αν η απόδειξη έχει εκδοθεί από νόμιμη ταμειακή μηχανή και όχι από μηχανή μαϊμού. Και για να επιτύχει αυτό τον σκοπό, είναι πρόθυμο να «αποζημιώσει» τον καταναλωτή προκειμένου να τον κάνει σύμμαχο στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής που θα ενταθεί με την επιστροφή στην «κανονικότητα».

Θα κληθούμε να «σκανάρουμε» με το κινητό μας μια προς μια τις αποδείξεις που μας δίνουν οι επιχειρήσεις από τις οποίες προμηθευόμαστε τα διάφορα είδη για να αποφεύγουμε τα πρόστιμα της εφορίας αν οι συναλλαγές αυτές δεν φτάνουν στο 30% του ετήσιου εισοδήματος; Θα επρόκειτο για καθαρή γραφειοκρατική τρέλα στην οποία θα εμπλέκονταν εκατομμύρια πολίτες. Και στο υπουργείο Οικονομικών, η διάθεση που υπάρχει είναι να κινηθούμε προς την εντελώς διαφορετική κατεύθυνση: της όσο το δυνατόν λιγότερης γραφειοκρατίας. Άρα θέμα να γίνεται ηλεκτρονική καταχώρηση χάρτινων αποδείξεων -κάτι που θα φόρτωνε με άγχος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένους- για την αποφυγή προστίμων δεν υπάρχει.

Οι χάρτινες αποδείξεις

Αυτό που υπάρχει είναι μια υπό διαμόρφωση «συμφωνία κυρίων» ανάμεσα στις φορολογικές αρχές και τους καταναλωτές προκειμένου όλοι εμείς να γίνουμε «σύμμαχοι» στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Πώς; Σκανάροντας μια απόδειξη και στέλνοντας τον ειδικό μοναδικό αριθμό στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ, οι φορολογικές αρχές θα αποκτήσουν ένα πολύ ισχυρό όπλο. Θα διασταυρώνουν αυτόματα αν ο μοναδικός αριθμός της απόδειξης που θα στέλνει ο καταναλωτής θα «ταιριάζει» με τον αριθμό της απόδειξης που θα πρέπει να στέλνει αυτόματα η ταμειακή μηχανή του επιχειρηματία επίσης προς την ΑΑΔΕ. Αν η διασταύρωση δεν γίνεται, τότε αυτομάτως θα διατάσσεται έλεγχος για την επιχείρηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ταμειακή είναι «χακαρισμένη» ώστε ναι μεν να τυπώνει αποδείξεις αλλά αυτές να μην αποστέλλονται και στις φορολογικές αρχές.

Τα έπαθλα

Για να υπάρξει ανταπόκριση των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια φορολόγησης των συναλλαγών που πληρώνονται με μετρητά, το οικονομικό επιτελείο θα δώσει κίνητρα. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά: να διοργανώνονται φορολοταρίες όπου τον ρόλο του λαχνού θα παίζουν μόνο οι αριθμοί των χάρτινων αποδείξεων που θα έχουν σκαναριστεί και αποσταλεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Σενάριο δεύτερο: οι σκαναρισμένες αποδείξεις να συνυπολογίζονται ώστε να πιάνει ο φορολογούμενος το όριο του 30% και να μην του επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν θα προσκομίζονται. Και σενάριο 3ο: Να επιστρέφεται στον καταναλωτή ένα μέρος από τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην συναλλαγή. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι σαφής: Με την θέσπιση της υποχρεωτικής πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών στο όριο του 30% του εισοδήματος, έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής καθώς η αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών εκτινάχθηκαν. Τώρα, επιδιώκεται να γίνει το επόμενο βήμα: με την βοήθεια των καταναλωτών να εντοπιστούν οι επιτήδειοι με τις φορολογικές μηχανές μαϊμού καθώς η φοροδιαφυγή από ΦΠΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις μεγαλύτερες «μάστιγες». Όπως λέει και αρμόδια κυβερνητική πηγή όποιος έχει πειράξει την ταμειακή του μηχανή, θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να εντοπιστεί ενώ δεν θα γνωρίζει ποιος είναι αυτός που έδωσε την κρίσιμη πληροφορία στις φορολογικές αρχές για τον εντοπισμό του.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι αν περιοριστεί το λεγόμενο κενό στον ΦΠΑ (vat gap) θα δημιουργηθεί μια πολύτιμη πηγή φορολογικών εσόδων. Το κενό του ΦΠΑ ανέρχεται στα 3 δις. ευρώ στην Ελλάδα σε ετήσια βάση και ο περιορισμός του μπορεί να βοηθήσει στην χρηματοδότηση περαιτέρω μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου