Σελίδες

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

«Κλειδώνει» η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

 

«Κλειδώνει» η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης


Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου

Προς μονιμοποίηση οδεύουν από το 2022 οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που ισχύουν φέτος ως προσωρινά μέτρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, στο Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που πρόκειται να αποσταλεί στην Κομισιόν έως τα τέλη Απριλίου, θα καταγράφεται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση φόρων και εισφορών, που άλλωστε αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας, επιμερισμένη τόσο υπέρ των επιχειρήσεων (κατά 2,38 μονάδες) όσο και υπέρ των εργαζομένων (κατά 2,62 μονάδες), ενώ προ του χτυπήματος της πανδημίας σχεδίαζε να προχωρήσει στη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων. «Οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων. Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος, ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές», είχε δηλώσει με νόημα ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε πριν από λίγες εβδομάδες με επιχειρηματίες από τον κλάδο της εστίασης, δείχνοντας τις προθέσεις του. «Η πρόθεσή μας είναι να δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο τις εργοδοτικές εισφορές γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή προσθέτουν σημαντικό κόστος, ειδικά σε κλάδους οι οποίοι είναι εντάσεως εργασίας», ανέφερε πρωθυπουργός.

Ανάσα

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα φέρει μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ενίσχυση στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Το «πάγωμα» του φόρου για το 2021 έφερε από τον πρώτο μήνα αύξηση μισθού για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ «δώρο» έως και ένα «μισθό» θα λάβουν οι ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Το όφελος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ξεκινά από 1,07 ευρώ τον μήνα και μπορεί να φτάσει τα 306 ευρώ μηνιαίως για μισθό 6.500 ευρώ. Για παράδειγμα, ο ιδιωτικός υπάλληλος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα γλιτώσει φόρο που φτάνει τα 426 ευρώ. Το φορολογικό όφελος υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για όσους αποκτούν εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ. Όσο υψηλότερος είναι ο μισθός, τόσο μεγαλύτερο είναι και το όφελος. Το μέτρο αγγίζει περίπου 1,2 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αλλά και φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου