Σελίδες

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ING για Ελλάδα: Σοκ από το κόστος του lockdown το α΄ τρίμηνο

 

ING για Ελλάδα: Σοκ από το κόστος του lockdown το α΄ τρίμηνο

Βαθύ τραύμα στην ελληνική οικονομία προκάλεσε το τελευταίο lockdown, που κράτησε τα καταστήματα κλειστά για δύο και πλέον μήνες

φωτ.: AP

Βαθύ τραύμα στην ελληνική οικονομία προκάλεσε το τελευταίο lockdown, που κράτησε τα καταστήματα κλειστά για δύο και πλέον μήνες, όπως αποδεικνύουν εκτιμήσεις της ING. Ο επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι το πρώτο τρίμηνο, που μόλις έκλεισε και σε μεγάλο βαθμό κύλησε μέσα σε lockdown, έφερε συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 9%.

«Τα lockdown του κορωνοϊού είχαν οικονομικές συνέπειες που επιβάρυναν περισσότερο τους κλάδους όπου η ζήτηση εξαρτάται από την κινητικότητα ή τις ανθρώπινες επαφές (μεταποίηση αυτοκινήτων  και υλικών μεταφορών, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αερομεταφορές, επαγγελματικές υπηρεσίες, real estate, τέχνες και ψυχαγωγία). Οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν έως και το 40% της παραγόμενης ακαθάριστης εθνικής αξίας στην Ελλάδα, αλλά λιγότερο από το 25% στην Ιρλανδία», εξηγούν οι αναλυτές της ING.

ing-gia-ellada-sok-apo-to-kostos-toy-lockdown-to-a-trimino0

 

Ερμηνεύοντας το μεγάλο κόστος που έχουν τα lockdowns του κορωνοϊού για οικονομίες όπως η ελληνική, η ING επισημαίνει ότι στην Ευρωζώνη συνολικά, οι ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά 17% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα του δ΄ τριμήνου του 2019), όμως ανάμεσα στις επιμέρους χώρες υπήρξαν πολύ μεγάλες διαφορές. Έτσι, στην Ολλανδία οι εργαζόμενοι δούλεψαν 7,5% λιγότερες ώρες από ό,τι συνήθως αλλά στην Ελλάδα 26% λιγότερες. Το τρίτο τρίμηνο, η κινητικότητα ήταν σαφώς υψηλότερη στους χώρους εργασίας σε όλη την Ευρώπη, και στην Ελλάδα. 

ing-gia-ellada-sok-apo-to-kostos-toy-lockdown-to-a-trimino1

Πάντως, ο οίκος εκτιμά ότι η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη ξεκινήσει, αφού προβλέπει ότι το τρίμηνο που διανύουμε σήμερα θα κλείσει με ανάπτυξη 6,7%. Μάλιστα, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία θα ανοίξει ακόμα περισσότερο το βήμα της, με τη βοήθεια και του τουρισμού, καθώς αναμένεται ανάπτυξη 7,8% για το τρίτο τρίμηνο και 7,9% για το τέταρτο.

Συνολικά, η χρονιά θα κλείσει με αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 3%, με το 2022 να φέρνει επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας και ρυθμούς 4,2%. Για το 2023, η ING αναμένει ανάπτυξη 1,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου