ING για Ελλάδα: Σοκ από το κόστος του lockdown το α΄ τρίμηνο
Βαθύ τραύμα στην ελληνική οικονομία προκάλεσε το τελευταίο lockdown, που κράτησε τα καταστήματα κλειστά για δύο και πλέον μήνες
Βαθύ τραύμα στην ελληνική οικονομία προκάλεσε το τελευταίο lockdown, που κράτησε τα καταστήματα κλειστά για δύο και πλέον μήνες, όπως αποδεικνύουν εκτιμήσεις της ING. Ο επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι το πρώτο τρίμηνο, που μόλις έκλεισε και σε μεγάλο βαθμό κύλησε μέσα σε lockdown, έφερε συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 9%.
«Τα lockdown του κορωνοϊού είχαν οικονομικές συνέπειες που επιβάρυναν περισσότερο τους κλάδους όπου η ζήτηση εξαρτάται από την κινητικότητα ή τις ανθρώπινες επαφές (μεταποίηση αυτοκινήτων και υλικών μεταφορών, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αερομεταφορές, επαγγελματικές υπηρεσίες, real estate, τέχνες και ψυχαγωγία). Οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν έως και το 40% της παραγόμενης ακαθάριστης εθνικής αξίας στην Ελλάδα, αλλά λιγότερο από το 25% στην Ιρλανδία», εξηγούν οι αναλυτές της ING.
Ερμηνεύοντας το μεγάλο κόστος που έχουν τα lockdowns του κορωνοϊού για οικονομίες όπως η ελληνική, η ING επισημαίνει ότι στην Ευρωζώνη συνολικά, οι ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά 17% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα του δ΄ τριμήνου του 2019), όμως ανάμεσα στις επιμέρους χώρες υπήρξαν πολύ μεγάλες διαφορές. Έτσι, στην Ολλανδία οι εργαζόμενοι δούλεψαν 7,5% λιγότερες ώρες από ό,τι συνήθως αλλά στην Ελλάδα 26% λιγότερες. Το τρίτο τρίμηνο, η κινητικότητα ήταν σαφώς υψηλότερη στους χώρους εργασίας σε όλη την Ευρώπη, και στην Ελλάδα.
Πάντως, ο οίκος εκτιμά ότι η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη ξεκινήσει, αφού προβλέπει ότι το τρίμηνο που διανύουμε σήμερα θα κλείσει με ανάπτυξη 6,7%. Μάλιστα, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία θα ανοίξει ακόμα περισσότερο το βήμα της, με τη βοήθεια και του τουρισμού, καθώς αναμένεται ανάπτυξη 7,8% για το τρίτο τρίμηνο και 7,9% για το τέταρτο.
Συνολικά, η χρονιά θα κλείσει με αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 3%, με το 2022 να φέρνει επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας και ρυθμούς 4,2%. Για το 2023, η ING αναμένει ανάπτυξη 1,5%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου