Τα τελευταία μέτρα στήριξης για το 2021
Όλες οι κινήσεις που απομένουν για την ολοκλήρωση του προγράμματος 15 δισ. ευρώΑπό την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
ttsiros@naftemporiki.gr
Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές και κατά τον μήνα Μάιο ενσωματώνει η κυβέρνηση στο πακέτο μέτρων στήριξης. Οι αποζημιώσεις θα φτάνουν στα 4.000 ευρώ (ανάλογα με το προσωπικό) και θα δίδονται υπό μορφή επιδότησης σε όσους υποχρεώθηκαν να μη λειτουργήσουν και κατά τον τρέχοντα μήνα. «Κλείδωσαν» επίσης οι επιδοτήσεις που θα δοθούν με αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Μετά την εστίαση, αντίστοιχο πρόγραμμα προωθείται και για τα ξενοδοχεία, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους.
Επίσης, θα ενισχυθούν οι δικηγόροι για την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού προκειμένου να είναι έτοιμοι για τη συμμετοχή στις «ηλεκτρονικές δίκες». Με τη μέθοδο της προκαταβολής θα δοθούν και για τον μήνα Απρίλιο οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το κούρεμα του ενοικίου, ενώ στις αρχές Ιουνίου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.
Για τις αρχές Ιουνίου, προωθούνται και τα «φοροδάνεια», δηλαδή οι χρηματοδοτήσεις που θα δοθούν στους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν στο πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2 και 3 προκειμένου να αποπληρώσουν τους φόρους της φετινής χρονιάς. Με αυτές τις κινήσεις, αλλά και με την ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα 2» για την επιδότηση των επαγγελματικών δανείων, ουσιαστικά ολοκληρώνεται το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας για τη φετινή χρονιά.
Ο προϋπολογισμός του θα φτάσει στην περιοχή των 15 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείονται κάποιες υπερβάσεις, δεδομένου ότι έχει ήδη αποφασιστεί οι υποχρεωτικά κλειστοί να ενισχύονται για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ανεβάσουν τα ρολά τους. Ήδη λοιπόν έχει αποφασιστεί το κούρεμα των ενοικίων και η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και για τον Μάιο, ενώ το ίδιο θα γίνει και για τον Ιούνιο -όπως επίσης και με την έκτακτη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης που θα φτάνει έως τα 4.000 ευρώ- για όσους (λογικά λίγους) παραμείνουν κλειστοί και εκείνον τον μήνα. Αναλυτικά:
* Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τη Δευτέρα 10/05 εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των τελικών αιτήσεων εκταμίευσης της ενίσχυσης που δίδεται στο πλαίσιο της 7ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μέχρι και χθες, οι αιτήσεις είχαν προσεγγίσει τις 300.000, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι δικαιούχοι έχουν ήδη κάνει τις αιτήσεις τους. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει και μια ακόμη μεγάλη πληρωμή από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο αυτοί που δεν θα έχουν λάβει τα χρήματα που δικαιούνται. Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 726,4 εκατ. ευρώ σε 261.943 δικαιούχους, οπότε μένει να πληρωθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ σε περίπου 40.000 δικαιούχους. Με την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα κλείσει ο κύκλος του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο στους 12 μήνες εφαρμογής του έχει διοχετεύσει ρευστότητα 8,3 δισ. ευρώ στην αγορά.
* «Φορο-δάνεια»: Στο Taxis θα φανούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα όλες οι ενισχύσεις που δόθηκαν ανά ΑΦΜ με έμφαση στο ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 στο κράτος (σε 60 δόσεις και με χαμηλό επιτόκιο κάτω του 0,9%). Η εμφάνιση των ποσών θα γίνει προκειμένου οι επαγγελματίες που ενισχύθηκαν να κάνουν τις επιλογές τους. Μια εναλλακτική είναι οι ενδιαφερόμενοι να αποποιηθούν του δικαιώματός τους να «κουρέψουν» τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1, 2 και 3 κατά 50% (το δικαίωμα δίνεται σε όσους κλείνουν το 2020 με μείωση εσόδων 30%) και να πάρουν μια πρόσθετη χρηματοδότηση 35% επί των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2 και 3 για να πληρώσουν φετινές φορολογικές υποχρεώσεις. Μια δεύτερη επιλογή είναι να πληρωθούν όλα τα ποσά των οφειλών εφάπαξ μέχρι το τέλος του 2021 προκειμένου να γίνει πρόσθετο κούρεμα 15%. Και φυσικά, μια 3η επιλογή είναι να γίνει αποδεκτό το κούρεμα των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2 και 3 και να εξοφληθεί το ποσό στους 60 μήνες που προβλέπονται.
* Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα για την καταβολή των ενισχύσεων σε όσους έμειναν κλειστοί τον Απρίλιο. Το ποσό θα κυμαίνεται από τα 500 έως τα 4.000 ευρώ. Την επιδότηση με ποσό από 1.000 έως 4.000 ευρώ με τη μορφή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές και τον Απρίλιο είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.
Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:
-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.
Αυτή η αποζημίωση:
-είναι μη επιστρεπτέα,
-είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,
-δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,
-δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Για τον Απρίλιο, θα λάβουν αποζημίωση και οι επιχειρήσεις λιανικής που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο, όπως επίσης και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, στις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ-0,40% τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα. Έχει ήδη αποφασιστεί το μέτρο να ισχύσει και για τον μήνα Μάιο. Μένει να φανεί αν θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις εστίασης που δεν σήκωσαν ρολά επειδή δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο.
* Αποζημιώσεις ιδιοκτητών για τα ενοίκια: Μέχρι τις 14 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υποβολή των δηλώσεων Covid που οφείλουν να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρέματα» που υπέστησαν στα εισοδήματά τους κατά τον μήνα Μάρτιο. Έχει ήδη γίνει βέβαια και το κούρεμα ενοικίων του Απριλίου, ενώ έχει εκδοθεί η απόφαση προκειμένου να καταστεί σαφές το ποιοι είναι οι δικαιούχοι της μείωσης του μισθώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι αποζημιώσεις του Απριλίου θα δοθούν υπό μορφή προκαταβολής. Δηλαδή, πρώτα θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων και μετά θα υποβληθούν οι δηλώσεις Covid από την πλευρά των ιδιοκτητών. Το ίδιο μάλιστα αναμένεται να γίνει και για τα κουρέματα ενοικίου του Μαΐου τα οποία αφορούν λιγότερους δικαιούχους, καθώς δεν θα δικαιούνται κουρέματος 40% οι πληττόμενες επιχειρήσεις παρά μόνο οι κλειστές.
* Χορήγηση κεφαλαίου κίνησης: Με το που θα δοθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης θα ανοίξει και η πλατφόρμα στη διεύθυνση ependyseis.gr. H εστίαση θα λάβει 330 εκατ. ευρώ με την επιδότηση να φτάνει και στα 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση, αντιστοιχώντας στο 7% του τζίρου του 2019. Έχει ήδη εξαγγελθεί ότι θα επιδοτηθούν και άλλοι κλάδοι. Αυτοί θα είναι:
1. Τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι στους οποίους θα δοθεί το ποσό των 16 εκατ. ευρώ περίπου, με την επιδότηση να κυμαίνεται από 4.000 έως 17.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, αλλά και τα έξοδα που εμφανίζει η κάθε επιχείρηση.
2. Τα ξενοδοχεία τα οποία θα επιδοτηθούν με συνολικό ποσό το οποίο θα φτάνει και στις 400.000 ευρώ ανά μονάδα, ενώ συνολικά ο τουριστικός κλάδος θα ενισχυθεί με 3.650 εκατ. ευρώ.
3. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν τελικώς και οι δικηγόροι οι οποίοι θα ενισχυθούν με ένα ποσό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ (θα κυμαίνεται από 1.000 έως 2.500 ευρώ ανά επαγγελματία ανάλογα με το εισόδημα που εμφανίζεται στη φορολογική δήλωση). Το ποσό αυτό θα πρέπει να δικαιολογηθεί για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.
* Επιδότηση παγίων δαπανών: Το πρόγραμμα προγραμματίζεται να τρέξει στις αρχές Ιουνίου. Μένει να αποφασιστεί αν για την καταγραφή των παγίων δαπανών του 2020 θα χρησιμοποιηθεί το έντυπο Ε3 (εν τω μεταξύ θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων) ή αν θα γίνουν ξεχωριστές αιτήσεις στην πλατφόρμα my business support. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσοστά επιδότησης των παγίων δαπανών (η επιδότηση θα δοθεί υπό μορφή πιστωτικού για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) θα κλειδώσουν μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα από τις επιχειρήσεις. Για να λάβει κάποιος ενίσχυση, θα πρέπει να έχει μείωση εσόδων 30% μέσα στο 2020, να παρουσιάζει ζημιές στην περσινή χρήση και να απασχολεί τουλάχιστον ένα άτομο προσωπικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου