Μπορεί οι περισσότερες επιχειρήσεις να ετοιμάζονται να ανεβάσουν ρολά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά εργασίας θα επανέλθει άμεσα στην κανονικότητα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν άδεια ταμεία λόγω της παρατεταμένης ύφεσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι, που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε αναστολή, αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον.
Με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ασφαλές περιβάλλον, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία -και κατ’ επέκταση η αγορά εργασίας- να «αποσωληνωθεί» με ασφάλεια και χωρίς απώλειες θέσεων εργασίας. Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr, προβλέπει τη διατήρηση σημαντικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και την εφαρμογή νέων που θα δώσουν «ανάσα» τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζόμενους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αναστολές συμβάσεων. Τον Μάρτιο μπήκαν σε αναστολή πάνω από 500.000 εργαζόμενοι, γεγονός που μαρτυρά την ανάγκη που έχουν οι επιχειρήσεις για έμπρακτη στήριξη σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό τους. Το μέτρο φαίνεται ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ έως το τέλος Ιουνίου, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν σιγά-σιγά να σταθούν στα πόδια τους και να μην προβούν σε απολύσεις.
Το άλλο μέτρο που λειτουργεί, επίσης, υποστηρικτικά στις επιχειρήσεις και αποτελεί σημαντικό ανάχωμα στις απολύσεις είναι το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις έως τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε οι χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αυτό να μπορέσουν μετά το καλοκαίρι να απασχοληθούν υπό συνθήκες κανονικότητας. Η «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες αν και σημαντικά «λαβωμένες» από την υγειονομική κρίση καλούνται να ανεβάσουν ρολά και να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο ανταγωνισμό. Εκτιμάται δε ότι επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης που θα αξιοποιήσουν το εργαλείο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τους μήνες του καλοκαιριού με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και χωρίς να προχωρήσουν σε μειώσεις θέσεων εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις επιχειρήσεις του τουρισμού σχεδιάζονται επιπλέον στοχευμένα προγράμματα, έτσι ώστε να στηριχθούν όσες προσλάβουν εκ νέου τους εργαζόμενούς τους, ακόμη και με επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών. Αντίστοιχες δράσεις θα αξιοποιηθούν και για άλλους πληττόμενους κλάδους, όπως είναι ο Πολιτισμός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου