Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Μπορεί τον Μάρτιο να καταγράφεται αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Ίσως, η θετική αυτή εξέλιξη να είναι αποτέλεσμα της κρατικής ρευστότητας μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών και συγκεκριμένα του έκτου κύκλου που καταβλήθηκε στα μέσα Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι πληρωμές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις προς την εφορία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Τον Μάρτιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές έφθασαν στο 91,75% του συνολικά οφειλόμενου ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, από τα 536,28 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν τα 492,02 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών ΦΠΑ ήταν στο 83,04%, ενώ τον Ιανουάριο στο 82,04%. Ακόμα υψηλότερα είναι τα ποσοστά εμπρόθεσμων πληρωμών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων τα οποία ανήλθαν στο 96,45% του συνολικού φόρου.
Συνολικά το ποσοστό εμπρόθεσμων οφειλών για όλες τις κατηγορίες φόρων έφθασε το 91,31% όταν τον Φεβρουάριο ήταν χαμηλότερα κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες και 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το σύνολο του 2020.
Ένα επίσης αξιόλογο στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των στατιστικών της ΑΑΔΕ σχετίζεται με τις επιστροφές ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το ποσοστό επιστροφών φθάνει στο 95% (όσον αφορά στην ικανοποίηση αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες). Συγκεκριμένα οι επιστροφές ΦΠΑ στο τρίμηνο ξεπέρασαν τα 488 εκατ. ευρώ, με τη διεκπεραίωση 18.509 αιτημάτων. Στον αντίποδα βέβαια, 975 αιτήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα και αφορούν επιστροφές άνω των 90 ημερών με το ποσό να ανέρχεται στα 333,7 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αυξηθεί ο ρυθμός επιστροφής ΦΠΑ. Και αυτό καθώς θα τεθούν σε λειτουργία τα ηλεκτρονικά βιβλία. Mε την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων εκτός από την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, το ελληνικό δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν τεθεί σε υποχρεωτική ισχύ ακόμα έχουν ληφθεί περισσότερα από 30 εκατομμύρια παραστατικά τιμολόγια που αφορούν 160.000 επιχειρήσεις δηλαδή, 400.000 παραστατικά την ημέρα.
Σημειώνεται ότι στη χώρα μας καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία το ελληνικό δημόσιο χάνει... ένα Ταμείο Ανάκαμψης κάθε πέντε χρόνια από τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, η φοροδιαφυγή ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέλιξη που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο περιορίζεται κατά διαστήματα όταν συρρικνώνονται και οι συντελεστές ΦΠΑ. Συνολικά από το 2000 μέχρι και το 2018 η χώρα μας έχει χάσει περίπου 115 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου