Σελίδες

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Οι δύο φόροι της πανδημίας που θα εξοφληθούν σε έως 72 δόσεις

 Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με τα χρέη στην εφορία να διογκώνονται αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για την αποπληρωμή των οφειλών στο δημόσιο, κυρίως των χρεών που δημιουργήθηκαν τους 15 μήνες της υγειονομικής κρίσης. Εκτός από τα χρέη της πανδημίας τα οποία τέθηκαν σε αναστολή πληρωμής η κυβέρνηση στον σχεδιασμό της έχει εντάξει και τις οφειλές τόσο από τον φόρο εισοδήματος όσο και από τον ΕΝΦΙΑ. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο θα παρουσιασθεί στους θεσμούς και οι διαπραγματεύσεις της επόμενης εβδομάδας θα κλειδώσουν το οριστικό πλάνο το οποίο άμεσα θα δημοσιοποιηθεί στους φορολογούμενους.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών στην Εφορία σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις καθώς η τρέχουσα που έχει ανακοινωθεί, των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% για τις οφειλές που έχουν "παγώσει" έως το τέλος του 2021, δεν είναι επαρκεί.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ελαφρώς περισσότερες δόσεις με στόχο να "περάσει" το σχέδιο από τους θεσμούς.

Συγκεκριμένα η αποπληρωμή των οφειλών μπορεί να γίνει σε 24 άτοκες δόσεις οι οποίες θα μπορούν να φθάσουν τις 72 έντοκες με επιτόκιο το οποίο θα κλιμακώνεται. Δηλαδή, όσο περισσότερες δόσεις τόσο υψηλότερο επιτόκιο.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οι περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος, υποχρεώσεις ιδιοκτητών ακινήτων με "κουρεμένα" ενοίκια, που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που διογκώνονται μήνα με τον μήνα.

Η νέα ρύθμιση θα τρέξει από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου ενώ από το υπουργείο Οικονομικών αποκλείει σενάρια που συνδέονται με διαγραφή χρεών.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

1.  Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή

2. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημική κρίση και παρουσιάζουν μείωση του τζίρου την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

3. Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

4. Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Οι οφειλές των παραπάνω φορολογουμένων που θα υπαχθούν  στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά είναι:

- Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων)

- Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες

- Εχει προταθεί και η ένταξη του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει να παράσχει τη δυνατότητα επανένταξης στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου καθώς και για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή αλλά υπό προϋποθέσεις. Επισημαίνεται ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Απριλίου διαμορφώθηκε στα 109,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ενώ οι "κόκκινοι" οφειλέτες –φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις– αυξήθηκαν κατά 20.637 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 με αποτέλεσμα να φτάνουν στους 3.937.848 υπόχρεους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου