Σελίδες

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

ΕΩΣ ΤΙΣ 16.02.2022 Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ(ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ) – «ΑΝΑΣΑ» ΕΝΟΣ ΜΗΝΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Τ έχεις Γιάννη; Τι είχα πάντα! Παρατάσεις…


 

ΕΩΣ ΤΙΣ 16.02.2022 Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ(ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ) – «ΑΝΑΣΑ» ΕΝΟΣ ΜΗΝΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Τι έχεις Γιάννη; Τι είχα πάντα! Παρατάσεις…

 

Έχει γίνει συνήθεια πλέον στο τέλος του έτους να συζητάμε για παρατάσεις , είτε έχουμε πανδημία είτε όχι. Πολύ δε περισσότερο στις μέρες μας που βλέπουμε να τσακωνόμαστε αν τελειώνει η πανδημία ή όχι. Βέβαια κάνεις δεν βλέπει τους αριθμούς εκτός αν μας συμφέρει και είναι από «την μεριά μας» και μας βολεύουν τα στοιχεία για να πούμε την γραμμή μας και να δείξουμε ότι είναι όλα  καλά ή σε διαφορετική περίπτωση ότι όλα είναι κακά.

Επίσης, οι αριθμοί είναι αριθμοί και πρώτα από όλα  μπορείς να τους επηρεάσεις («Greek statistics» που λέγαμε οι Ευρωπαίοι), με την έννοια ότι, με τα ίδια στατιστικά μπορείς να βγάλεις διαφορετικά συμπεράσματα, ανάλογα με το πως τα διαβάζεις.

Εντέλει όλος ο κόσμος είναι μπερδεμένους και με τους επιστήμονες και με τα μέτρα και το όλο θέμα είναι με πια πλευρά είσαι!

Παράταση του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Τροπολογία ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ»

Με το άρθρο 3 της τροπολογίας, προτείνεται η παράταση μέχρι και την 31η.1.2022, της προθεσμίας υποβολής από τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων (αρχικών με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από 1η.1.2021 έως και 31η.10.2021 και ετήσιων του έτους 2021), κατ’ εξαίρεση των κειμένων διατάξεων (ν. 3213/2003).

Η Αιτιολογική έκθεση 

Η παρούσα διάταξη, ενόψει της υποχρέωσης υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων καθώς και των αντικειμενικών δυσχερειών κατά τη συγκέντρωση των συνυποβαλλομένων δικαιολογητικών λόγω των έκτακτων συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, έχει στόχο να καταστήσει εφικτή τη συλλογή των προαναφερθέντων εγγράφων.]

Η διάταξη όπως ψηφίστηκε:

«Άρθρο 68

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων

Κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην παρ. 2 του άρθρου 1 και στο άρθρο 19 του ν. 3213/2003 (Α’ 309), δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, αρχικές με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από την 1η.1.2021 έως και τη 16η.11.2021 και ετήσιες του έτους 2021 (χρήση 2020), υποβάλλονται μέχρι και τη 16η.2.2022.»

Πρόστιμα

Να θυμίσουμε ότι:

Εφόσον έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη δήλωση, είναι δυνατή η τροποποίηση της εντός ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, χωρίς την υποχρέωση καταβολής παραβόλου.

Για όσους  για όσους δεν υποβάλλουν δήλωση ή εκείνους που θα υποβάλλουν ανακριβή ή ελλιπή δήλωση και προβλέπουν τόσο ποινές φυλάκισης όσο και πρόστιμα. Ειδικότερα:

·         όσοι δεν υποβάλλουν ή υποβάλλουν ανακριβή ή ελλιπή δήλωση τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ.

·         Αν οι πράξεις αυτές τελέστηκαν από αμέλεια, επιβάλλεται χρηματική ποινή και το δικαστικό συμβούλιο ή το δικαστήριο εκτιμώντας ελεύθερα ανάλογα με τις περιστάσεις, μπορεί να κρίνει τις πράξεις αυτές ατιμώρητες.

Πότε θεωρείται ανακριβής

Ανακριβής θεωρείται και η δήλωση, όταν τα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία ή η επαύξηση αυτών δεν δικαιολογείται από τα πάσης φύσεως, νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα του υπόχρεου.

Σε αυτή την περίπτωση, αν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας ανώτερης των 30.000 ευρώ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Εάν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 300.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης, τότε προβλέπεται πως τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών και με χρηματική ποινή που ξεκινάει από 20.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1.000.000 ευρώ!!

Ποινές φυλάκισης και χρηματικές ορίζονται και για τρίτους, οι οποίοι εν γνώσει του συμπράττουν στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων.

Παράταση στις αντικειμενικές

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας για την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση και έτσι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια μέχρι το τέλος Ιανουαρίου με βάση τις αντικειμενικές αξίες της τρέχουσας χρονιάς.

Με την νομοθετική ρύθμιση αντιμετωπίζεται η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών που έχει προκληθεί από τις χιλιάδες  μεταβιβάσεων και το πλήθος των υποθέσεων που έχουν συγκεντρωθεί στα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Να θυμίσουμε ότι η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου [Αριθμ. 57732 ΕΞ 2021 (ΦΕΚ Β' 2375/07-06-2021)] και η υποχρεωτική έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου για όλα τα ακίνητα που πρόκειται να μεταβιβαστούν με οποιονδήποτε τρόπο έχουν δημιουργήσει τεράστιο συνωστισμό στα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Καθυστέρηση έκδοσης

Πρέπει να σημειώσουμε ότι παράλληλα με τον συνωστισμό στα συμβολαιογραφικά γραφεία καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, όπως είναι τα πιστοποιητικά τέλους ακίνητης περιουσίας ή τα έγγραφα από το Κτηματολόγιο, και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχει παράλληλα κτηματογράφιση, με αποτέλεσμα η αναμονή για την υπογραφή συμβολαίων να είναι μεγάλη, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος όσοι θέλουν να κάνουν μεταβιβάσεις να χάσουν την προθεσμία.

Με την παράταση θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους που δεν προλαβαίνουν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως και 250% σε πάνω από 7.000 περιοχές από την 1η Ιανουαρίου.

«Δώρον άδωρον»

Να σημειώσουμε ότι με κοινή τους δήλωση έξι οργανώσεων ζητούν εξάμηνη παράταση του πλαισίου μεταβιβάσεων ακινήτων και θεωρούν «Δώρον άδωρον» την 15θήμερη «παράταση»! (που στην πορεία έγινε ένας μήνας).

Την κοινή δήλωση υπογράφουν ο Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. (Συντ. Επιτροπή Συμ/φικών Συλλόγων Ελλάδος),η  ΓΣΕΒΕΕ (Ομοσπ. Επαγγ.-Βιοτεχνών-Εμπόρων), η ΟΜΚΟΕΕ (Ομοσπονδία Κατασκευαστών),η ΟΜΑΣΕ (Ομοσπονδία Μεσιτών Ακινήτων) και ΠΟΜΙΔΑ (Παν. Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων).

Αφού εξηγούν τις συνθήκες που διαμορφώνονται από την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών καταλήγουν.

«Γι’ αυτό όλοι εμείς οι υπογράφοντες εκπρόσωποι των εμπλεκομένων οργανώσεων εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και επαγγελματιών σε όλη τη χώρα, οι οποίοι  ενδιαφερόμαστε για την ολοκλήρωση μεταβιβαστικών πράξεων ακινήτων, αλλά και των αφορολόγητων γονικών παροχών, ενός εξαιρετικού κοινωνικού μέτρου της σημερινής κυβέρνησης, ζητούμε να δοθεί άμεσα ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ του ισχύοντος πλαισίου αντικειμενικών αξιών, αλλά  και βεβαίωσης μηχανικού αντί της υποχρεωτικής εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου / αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας, προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις εμπράγματες συναλλαγές.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει από την παράταση αυτή, καθώς θα εισπράξει έσοδα από τις συναλλαγές που θα ολοκληρωθούν, ενώ αντίθετα, πολλές ανολοκλήρωτες συμβολαιογραφικές πράξεις θα παραπεμφθούν στις «Ελληνικές Καλένδες» καθώς θα κριθούν ασύμφορες πια για τους συναλλασσόμενους».

ΥΠΟΒΟΛΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤτΕ

Με ποια αρμοδιότητα τις ζητά ο Στουρνάρας;

Με επιστολή του προς την Πανελλήνια Ένωση Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Στουρνάρας στις 7.12.2021 απάντησε στην από 24.11.2021 επιστολή της σχετικά με την επανεξέταση της διαδικασίας υποβολής των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων εταιρικής χρήσης στην ΤτΕ. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι, όσο αφορά την υποβολή των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, «Ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολών και μετά τη λήξη χωρίς καμιά συνέπεια»

Η επιστολή αναφέρει

«ΤΡΑΠΕΖΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2021

Α.Π. 4169

Προς το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Θέμα: Αίτημα επανεξέτασης της διαδικασίας υποβολής ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος από νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα

Αξιότιμες κυρίες / αξιότιμοι κύριοι,

Σε απάντηση της από 24.11.2021 (Αρ. Πρωτ. 223) επιστολής σας θα ήθελα κατ' αρχήν να σημειώσω την ευχάριστη έκπληξή μου για την μεγάλη ανταπόκριση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα καθώς και των συνεργαζόμενων γραφείων Λογιστών - Φοροτεχνικών στην υποβολή στοιχείων ισολογισμών, η οποία υπερβαίνει κάθε προηγούμενο. Η αυξημένη αυτή ροή υποβολών υποδεικνύει το αυξημένο αίσθημα ευθύνης των επιχειρήσεων και την κατανόηση εκ μέρους των της ανάγκης για επιτυχή λειτουργία του Κεντρικού Γραφείου Ισολογισμών.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το Κεντρικό Γραφείο Ισολογισμών της Τράπεζας της Ελλάδος δημιουργήθηκε με σκοπό την συγκέντρωση εξειδικευμένης στατιστικής πληροφόρησης για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, για τους σκοπούς της κάλυψης τακτικών και έκτακτων αναγκών ανάλυσης, την υποστήριξη της διενέργειας πράξεων νομισματικής πολιτικής και τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η διευκόλυνση της απρόσκοπτης πρόσβασης των επιχειρήσεων της χώρας μας σε τραπεζική χρηματοδότηση, προς όφελος και των μελών του Επιμελητηρίου σας.

Θα ήθελα ακόμη να σημειώσω ότι οι οικονομικές καταστάσεις που συλλέγει το ΓΕΜΗ, δεν είναι διαθέσιμες σε ηλεκτρονική μορφή και δεν καλύπτουν τις ανάγκες της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σε αυτή τη μορφή. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανοικτή σε κάθε πρόταση ώστε στο άμεσο μέλλον να αποφεύγεται η διαδικασία της διπλής υποβολής στοιχείων σε ηλεκτρονική μορφή στο ΓΕΜΗ και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τέλος θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι κατανοούμε πλήρως τα προβλήματα από την πανδημία και για το λόγο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί ανοιχτή την πλατφόρμα υποβολών και μετά την 30η Νοεμβρίου 2021 για την υποδοχή, χωρίς καμιά συνέπεια, διορθωτικών ή νέων καταστάσεων τόσο για την εταιρική χρήση 2020, όσο και για τις προηγούμενες εταιρικές χρήσεις, από επιχειρήσεις που δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Πράξη Διοικητή Αριθ 2682/03-06-2019.

Σχετικά με τις επισημάνσεις σας όσον αφορά το πληροφοριακό σύστημα IRIS που δέχεται τις υποβολές, η ΤτΕ πραγματοποιεί συνεχώς βελτιώσεις, ώστε να είναι πιο εύχρηστο και πιο φιλικό στον τελικό χρήστη. Ο χρήστης έχει πλέον τη δυνατότητα μέσω της επιλογής Ιστορικό Ανταλλαγής Αρχείων, να ανατρέξει σε όλα τα αρχεία που έχει υποβάλει, καθώς και να παραλάβει το απαντητικό αρχείο για κάθε ένα από αυτά.

Θα ήθελα να σας ζητήσω να μεταφέρετε τις ευχαριστίες μας προς τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ήδη έχει προχωρήσει επιτυχώς στην υποβολή των χρηματοοικονομικών καταστάσεων για τις εταιρικές χρήσεις 2016 - 2020 και να ενθαρρύνετε όσες τυχόν δεν το έχουν κάνει να ολοκληρώσουν την υποβολή των στοιχείων.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η καλή συνεργασία και συνδρομή του ιδιωτικού τομέα είναι καταλυτικής σημασίας για την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία

Παραμένουμε διαθέσιμοι να επιλύσουμε με παραγωγικό τρόπο τα θέματα που θίγετε.

Με εκτίμηση, Γιάννης Στουρνάρας»

 Πρέπει να κατατεθούν;

Θα το ξαναγράψουμε, τα είχαμε ξαναπεί. Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της δεν έχει καμία αρμοδιότητα να εκδίδει αποφάσεις και να επιβάλει πράξεις σε μη εποπτευόμενους φορείς από τη τράπεζα. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν ως εποπτεύοντες το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών.

Για αυτό το λόγω ενημερώνουμε με τις οικονομικές καταστάσεις το Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ) και την ΑΑΔΕ με τις φορολογικές δηλώσεις τους.

Όποιός θέλει να δει τις οικονομικές καταστάσεις μπορεί να αντλήσει στοιχεία από το ΓΕΜΗ και όχι με μια απόφαση να ζητάει να αποσταλούν στοιχεία και μάλιστα σε διαφορετική φόρμα από αυτή που ορίζεται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ν.4308/2014).

Επειδή λοιπόν ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ζητάει στοιχεία από της ιδιωτικές επιχειρήσεις και ουσιαστικά να φτιάχνει χωρίς κόστος το δικό του αρχείο, υπάρχουν ευκολότερες λύσεις όπως η επικοινωνία των συστημάτων και οι διαδραστικές εφαρμογές, που αντλούνται αυτόματα τα στοιχεία.

Όσον αφορά τα όργανα των λογιστών, αντί να ζητούν την παράταση ή την χωρίς πρόστιμα υποβολή των δηλώσεων , θα έπρεπε να εναντιωθούν από την αρχή στην παράλογη αυτή απαίτηση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ο λογιστής δεν είναι για πάσα νόσο και πάσα ……ξέρετε τι!

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την  Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου  2021. 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου