Γενίκευση «πόθεν έσχες» για εισοδήματα του 2012.
ΝΕΕΣ ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς που διέπει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων. Παράλληλα προχωρά και το σχέδιο για την εισαγωγή ενός νέου εντύπου στη φορολογία εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, μέσω του οποίου θα ελέγχονται δαπάνες, καταθέσεις και εισοδήματα.
Οι ρυθμίσεις, που θα επιβαρύνουν εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες και όλα τα φυσικά πρόσωπα, θα ενταχθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο (για τη δημιουργία εθνικού φορολογικού συστήματος) και θα αφορούν τα εισοδήματα του 2012 που θα δηλωθούν το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:
1. Την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5. 000 ευρώ για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων τους με συντελεστή 20%, όμοιο με αυτόν που θα εφαρμόζεται για τις εταιρίες.
2. Την καθιέρωση ηλεκτρονικού πόθεν έσχες για το σύνολο των εισοδημάτων και των δαπανών, που θα αποτυπώνονται σε ειδικό έντυπο (Ε10). Στη μια στήλη θα καταχωρούνται το σύνολο των εισοδημάτων και των καταθέσεων των φορολογουμένων και στην άλλη θα περιγράφονται οι δαπάνες (με αποδείξεις) και οι αποταμιεύσεις.
Για τους επιτηδευματίες
Το σχέδιο προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων που αποκτούν ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έναντι της κλιμακωτής φορολόγησης εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση, με συντελεστή φόρου 20%, τον ίδιο με αυτόν που θα ισχύει για τα νομικά πρόσωπα.
Με την αυτοτελή φορολόγηση ουσιαστικά καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5. 000 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και ο φόρος εισοδήματος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, με συντελεστή 20%.
Οι επιτηδευματίες θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται τα επόμενα χρόνια και με το τέλος επιτηδεύματος. Μάλιστα θα είναι αυξημένο στα 500 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία που εδρεύει σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 400 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία που εδρεύει σε πόλη με πληθυσμό μέχρι 200.000 κατοίκους και σε 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
Για τα φυσικά πρόσωπα
Το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο για τη δημιουργία ηλεκτρονικού πόθεν έσχες με τη συμπλήρωση ενός ειδικού εντύπου με τον κωδικό Ε10. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο ηλεκτρονικό έντυπο θα αποτυπώνονται τα έσοδα και οι δαπάνες του φορολογουμένου και της συζύγου του ως εξής: στη μια στήλη του εντύπου θα καταχωρούνται τα έσοδα, τα δάνεια του φορολογουμένου και στην άλλη οι δαπάνες, οι αγορές που αποτελούν τεκμήριο και οι αποταμιεύσεις.
Το μέτρο αυτό στοχεύει στο να υπάρχει απόλυτος έλεγχος εσόδων και δαπανών. Οι εισηγητές του σχεδίου προτείνουν να επιτρέπεται απόκλιση της τάξεως του 10% - 15% μεταξύ εσόδων και δαπανών. Σε περίπτωση που η απόκλιση είναι μεγαλύτερη τότε ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με πρόσθετη φορολόγηση.
Πρόταση για τους αγρότες
Οι εισηγητές του σχεδίου προτείνουν και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών. Οι αγρότες θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες και θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν βιβλία και στοιχεία, να εκδίδουν αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν και θα φορολογούνται λογιστικά με βάση τα δεδομένα των βιβλίων τους.
Πηγή: Express.gr
Γιατί μεταφέρετε ειδήσεις που μας κοροϊδεύουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι πόθεν έσχες είναι αυτό που αφήνει μαύρες τρύπες (πχ ακίνητα, μετοχές)-στο όνομα της "ανάπτυξης"- για να ξεπλένεται το μαύρο χρήμα;
Στο μπλοκ ανεβαίνουν ειδήσεις που θεωρούμε ότι είναι γενικού ενδιαφέροντος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ άποψη μας, την οποία εκφράσαμε σαν μέλη του ΙΟΦΟΜ στον διάλογο για το νόμο 3842/2010, είναι ότι το πόθεν έσχες πρέπει να είναι
α) πόθεν και όχι μόνο έσχες
β) να είναι γενικό, μιας και γνωρίζουμε ότι μέσα από το άνοιγμα επιχειρήσεων την υποτυπώδη λειτουργία τους για δυο τρία χρόνια, και μετά το κλείσιμο τους και την διανομή στους μετόχους, εχει ξεπλυθεί πολύ χρήματα και κατα κύριο λόγο πολιτικό χρήμα.
α.α.