Σελίδες

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ Χειρότερα και από χώρες τριτοκοσμικές


Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ

Χειρότερα και από χώρες τριτοκοσμικές

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το 2011 βρίσκεται με όρους ακρίβειας λίγο κάτω από τον μέσο όρο των 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε. 27). Βάσει όμως των διεθνών συγκρίσεων που κάνει η μεγαλύτερη τράπεζα δεδομένων Numbeo σχετικά με το κόστος διαβίωσης σε 90 χώρες, το 2012 η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η πιο υψηλή θέση από πλευράς ακρίβειας και στην 46η θέση από πλευράς αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθωτού, δηλαδή σε χειρότερη θέση από τον μέσο διεθνή όρο.

Ειδικότερα, από τη σύγκριση των διαφορετικών επιπέδων τιμών σε σχέση με τον μέσο όρο των Ε.Ε. 27 και έχοντας λάβει υπ' όψιν τα διαφορετικά επίπεδα αγοραστικής δύναμης κάθε χώρας εκτιμάται πως το 2011 και για το σύνολο της καταναλωτικής δαπάνης ενός μέσου νοικοκυριού η Ελλάδα ήταν συνολικά 5% φθηνότερη από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε. 27). Υπήρχαν ωστόσο τομείς σχετικά μεγαλύτερης ακρίβειας, όπως οι επικοινωνίες (όπου ήταν 28% ακριβότερες), τα υποδήματα και τα ηλεκτρονικά αγαθά (8% ακριβότερα) ή τα τρόφιμα/μη αλκοολούχα ποτά κι ενδύματα (3% ακριβότερα).
Γενικά, οποιαδήποτε χώρα με δείκτη τιμών μεγαλύτερο του 100 θεωρείται ακριβότερη των Ε.Ε. 27, ενώ με δείκτη χαμηλότερο του 100 θεωρείται φθηνότερη των Ε.Ε. 27. Το 2011 τα επίπεδα τιμών των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών κυμαίνονταν ευρέως σε όλη την Ευρώπη, με τις τιμές στη Δανία να είναι οι υψηλότερες κατά 42% από τον μέσο όρο των Ε.Ε. 27 και της Βουλγαρίας να είναι οι χαμηλότερες κατά 49%. Ελβετία και βορειοευρωπαϊκές χώρες είναι οι πιο ακριβές, ενώ οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες είναι πιο φθηνές.
Να σημειωθεί πως η σχετικά καλή κατάταξη της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με βάση το Δείκτη Τελικής Καταναλωτικής Δαπάνης του μέσου ελληνικού νοικοκυριού οφείλεται στο ότι ο δείκτης συνυπολογίζει τιμές εκπτώσεων και άτυπες συναλλαγές που δεν αποτιμώνται σε νομισματικούς όρους.
Αλλα λέει η Numbeo
Μία πιο σαφή αποτίμηση της ακρίβειας στην Ελλάδα συγκριτικά με την παγκόσμια κοινότητα προσφέρουν δύο δείκτες της τράπεζας δεδομένων Numbeo σχετικά με το κόστος διαβίωσης εν σχέσει με το αντίστοιχο κόστος στη Νέας Υόρκης, που λαμβάνεται ως βάση (100).
Ο πρώτος δείκτης αφορά το συνδυασμό τιμών κατανάλωσης και κόστους ενοικίων και αναδεικνύει την Ελλάδα στην 29η πιο ακριβή θέση διεθνώς με δείκτη 66,4, που τη φέρει να είναι 33,6% φθηνότερη σε τιμές κατανάλωσης και νοίκια από τη Νέα Υόρκη.
Ο δεύτερος δείκτης μετρά τη σχετική εγχώρια αγοραστική δύναμη ενός μέσου μισθού για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε μία χώρα. Στην περίπτωση της Ελλάδας ο δείκτης αυτός είναι 48,3 και αυτό σημαίνει πως οι Ελληνες με τον μέσο μισθό έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το 48,3% των αγαθών που αγοράζει ο μέσος Νεοϋορκέζος ή κατά 51,7% λιγότερα βασικά αγαθά και υπηρεσίες απ' ό,τι οι κάτοικοι της Ν. Υόρκης με μέσο μισθό! Την ίδια ώρα, ο μέσος Τούρκος μπορεί και αγοράζει το 53% όσων αγοράζει ο μέσος Νεοϋορκέζος, ο μέσος Πορτογάλος το 56%, ο μέσος Πολωνός το 59%, ο μέσος Ινδός το 60%, ο μέσος Ιταλός το 69%, ο μέσος Ισραηλίτης το 75%, ο μέσος Νοτιοαφρικανός το 92% και ο μέσος Νοτιοκορεάτης το 109%!
Τελικά οι Ελληνες μισθωτοί έγιναν φτωχότεροι των φτωχών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου