Σελίδες

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Βαρύς και ασήκωτος ο νέος φόρος στα ακίνητα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρύς και ασήκωτος ο νέος φόρος στα ακίνητα

Βαρύς και ασήκωτος ο νέος φόρος στα ακίνητα

05.02.2013 07:27
Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να επιμένει ότι όλη η συζήτηση για το Ενιαίο Τέλος είναι παράλογη από τη στιγμή που δεν πρόκειται για νέο φόρο, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι πλησιάζουμε στην ώρα των αποφάσεων, αναδεικνύονται οι στρεβλώσεις του νέου Φόρου, ο οποίος αφενός ενσωματώνει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών αφετέρου διευρύνει τη βάση του, καθώς θα πιάσει και τα «κλειστά» ακίνητα και τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια.
Αυτή τη στιγμή οι ιδιοκτήτες που δεν αξιοποιούν τα ακίνητα τους- και αυτό είναι δηλωμένο στο Ε2 τους- απαλλάσσονται από το ΕΕΤΗΔΕ, καθώς τα αναξιοποίητα ακίνητα δεν ηλεκτροδοτούνται, κάτι που δεν θα ισχύει όμως για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, εφόσον δεν υπάρξει ειδική μνεία για τα ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΜΙΔΑ, ότι το 40 με 50% των εμπορικών ακινήτων που απαλλάσσονται από το Έκτακτο Τέλος θα επιβαρυνθούν από το νέο Φόρο, όπως επίσης το 50 με 60% των γραφείων που είναι "κλειστά", το 50% των αποθηκευτικών χώρων και το 20% των κατοικιών.
Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι η πρόβλεψη ειδικού αφορολογήτου για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, καθώς εκτιμάται ότι η εφαρμογή ειδικής κλίμακας θα ευνοήσει ακόμα και εκείνους με μεγάλη ακίνητη εκτός σχεδίου περιουσία. Σημειώνεται, ότι επειδή η διαδικασία συμπλήρωσης ή και δήλωσης των αγροτεμαχίων από φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, δεν αποκλείεται η φορολόγηση των εκτός σχεδίου να ξεκινήσει από το 2014 και όχι από φέτος.
Κι επειδή αντιδράσεις και ενστάσεις για την υπερφορολόγηση των ακινήτων δεν υπάρχουν μόνο από βουλευτές, υπενθυμίζεται ότι στη τελευταία του Έκθεση και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε τονίσει ότι «στις πιο σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις κατά την τρέχουσα κρίση περιλαμβάνονται η επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η σημαντική μείωση του αφορολογήτου για την επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή. Τα μέτρα αυτά επιβάρυναν σημαντικά κυρίως την κατοχή ακίνητης περιουσίας, ενώ στο παρελθόν η φορολογική επιβάρυνση συγκεντρωνόταν σχεδόν αποκλειστικά στις συναλλαγές και το εισόδημα επί των ακινήτων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι φόροι των ακινήτων στη χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, κινούνται στα επίπεδα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, με τη διαφορά ότι αυτό ισχύει έως το 2011, δηλαδή πριν από την πλήρη εφαρμογή του Έκτακτου Τέλους. Ειδικότερα, στην Ελλάδα ανέρχονταν στο 1,9% του ΑΕΠ, στη Φινλανδία στο 1,1%, στη Γαλλία στο 3,7%, στη Γερμανία στο 0,9%, στη Πορτογαλία στο 1,2%, στην Ισπανία στο 1,9%, στην Αυστρία στο 0,5%, στο Βέλγιο στο 3,1%, στην Ιρλανδία στο 1,5% του ΑΕΠ.


Πηγή: Βαρύς και ασήκωτος ο νέος φόρος στα ακίνητα | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/89274#ixzz2K1ouvKoQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου