Το νέο Μεσοπρόθεσμο2014-2017 προβλέπει πρόσθετα μέτρα 10 δισ. ευρώ
Των Ελένης Κωσταρέλου- Μάριου Χριστοδούλου
Παράταση της επιβολής του «κεφαλικού φόρου» στα νοικοκυριά για ακόμη τρία χρόνια, μέχρι το 2018, εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της τετραετίας 2014 –2017.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο έχουν «ανοίξει» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναμένεται να προβλέπει πρόσθετα μέτρα πάνω από 10 δισ. ευρώ ή 5,4% του ΑΕΠ, εκ των οποίων τα 4,63 δισ. ευρώ θα επιβληθούν τη διετία 2015 –2016. Την πρώτη συζήτηση για το περιεχόμενο των παρεμβάσεων θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Στουρνάρας με τους αξιωματούχους της τρόικας στα τέλη Φεβρουαρίου, κατά την πρώτη μεγάλη επιθεώρηση προόδου του 3ου Μνημονίου.
Θα προηγηθεί η επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία μία εβδομάδα πριν από την έλευση των Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα συλλέξουν στοιχεία σχετικά με το έλλειμμα, τα έσοδα, τις δαπάνες και τις ανάγκες για πρόσθετες επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων.
Στο «μικροσκόπιο» των ξένων θα μπει και η εξέλιξη του σχεδίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Η τεχνική αντιπροσωπεία θα συντάξει έκθεση, την οποία θα παραδώσει σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, προκειμένου οι επικεφαλής να έρθουν «διαβασμένοι» στην Αθήνα.
Οι επαφές θα ξεκινήσουν με ανακεφαλαίωση των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και για το 2014 φτάνουν τα 4,2 δισ., εκ των οποίων τα 2 δισ. θα προέλθουν από φόρους –ως αποτέλεσμα της επίδρασης που θα έχουν στα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων οι αλλαγές του τελευταίου φορολογικού νόμου.
Το ενδιαφέρον των δανειστών θα επικεντρωθεί στις παρεμβάσεις των 4,63 δισ. που δεν έχουν αποσαφηνιστεί και στοχεύουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο από το 2105 εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανοδικά και θα φτάσει στο 4,4% του ΑΕΠ από 3,8% το 2014.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθεί η παράταση ισχύος της έκτακτης εισφοράς για φυσικά πρόσωπα τουλάχιστον μέχρι το 2018 και η προοπτική μονιμοποίησης του κεφαλικού φόρου, όπως έχει ήδη ζητήσει το ΔΝΤ.
Μεγάλες εξοικονομήσεις δαπανών εκτιμάται ότι θα προέλθουν και από τη νέα μεταρρύθμιση στο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2013, αφού το υφιστάμενο παραμένει «περίπλοκο και αναποτελεσματικό».
Τυχόν αποκλίσεις στον φετινό προϋπολογισμό θα καλυφθούν από πρόσθετα μέτρα, που θα «φουσκώσουν» περαιτέρω τον λογαριασμό του νέου Μεσοπρόθεσμου, το οποίο καταρτίζεται στη βάση δυο σεναρίων. Το βασικό, στο οποίο θα αποτυπώνεται η πορεία της οικονομίας με τα υφιστάμενα μέτρα, και το 2ο με την εξέλιξη των δεικτών, εφόσον ληφθούν πρόσθετες παρεμβάσεις.
Ο μεγάλος εχθρός της τρόικας και των παρεμβάσεων του Μεσοπρόθεσμου παραμένει το «τέρας» της ύφεσης, η οποία φέτος υπάρχει κίνδυνος να ξεπεράσει ακόμη και το 4,5%, που έχει προβλεφθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου