Σελίδες

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Τα χαράτσια ήλθαν για να… μείνουν, ομολογεί ο Στουρνάρας



Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ
Ημ.δημοσίευσης: Τετάρτη 27-2-13

Θα πληρώνουμε την εισφορά αλληλεγγύης μέχρι και το 2016. Το χαράτσι της ΔΕΗ θα μονιμοποιηθεί, καθώς θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο ακινήτων, ενώ η κυβέρνηση θα κάνει μια «πολύ δύσκολη» διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα των 25.000 απολύσεων στο Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι οι αποχωρήσεις προσωπικού που έχουν ήδη γίνει είναι περισσότερες από αυτές που είχαν αρχικά εκτιμηθεί.

Ολα αυτά ειπώθηκαν διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, μιλώντας προχθές στο Mega και στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη, άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να προχωρήσουν τελικώς οι απολύσεις. Το μόνο που απέκλεισε είναι το ενδεχόμενο να μειωθεί ο κατώτατος μισθός από τα επίπεδα των 586 ευρώ, όπου βρίσκεται σήμερα, αν και αναφέρθηκε και αυτός στην επικείμενη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του κατώτατου μισθού.

Ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να αποκλείσει την πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων, ωστόσο ακόμη μία φορά συνέδεσε το ζήτημα με τη σωστή εκτέλεση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Επιβεβαίωσε ότι η εισφορά αλληλεγγύης (1%-4% επί του δηλωθέντος εισοδήματος θα εξακολουθήσει να εισπράττεται μέχρι τη λήξη του προγράμματος - δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το 2016). Υποστήριξε δε ότι τα έσοδα από τον φόρο ακινήτων στην Ελλάδα, παρά την επιβολή του χαρατσιού της ΔΕΗ (σ.σ. το οποίο «βοήθησε πολύ τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως είπε χαρακτηριστικά), παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Για ακόμη μία φορά στοχοποίησε τους ελεύθερους επαγγελματίες, υποστηρίζοντας ότι οι απώλειες εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχονται περίπου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι δεν είπε ο υπουργός Οικονομικών; Για να υποστηρίξει την υψηλότατη φορολογία που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, επικαλέστηκε τις εισπράξεις από τον κάθε φόρο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ομως, αυτός ο δείκτης, εκτός των άλλων, αποτυπώνει και την αποδοτικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Δεν αποκλείεται δηλαδή –κάτι που συμβαίνει στην Ελλάδα- οι συντελεστές να είναι εξωφρενικά υψηλοί (όπως π.χ. συμβαίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης και με τον ΦΠΑ) και η απόδοση του μέτρου να είναι περιορισμένη.

Πάντως, για το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στους φορολογικούς συντελεστές ο κ. Στουρνάρας κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και περιορίστηκε να πει ότι θα επιστραφεί κάτι στην κοινωνία αν ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάσει πλεόνασμα στο τέλος του 2013. Οσον αφορά το πώς θα κατανεμηθεί αυτό το πλεόνασμα (αν υπάρξει), περιορίστηκε να πει ότι αυτό θα αποτελέσει απόφαση της κυβέρνησης.
 http://www.6meres.gr/details.php?aid=49532

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου