Σελίδες

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ακριβή μου «πράσινη» ενέργεια | Εφημερίδα των συντακτών

Ακριβή μου «πράσινη» ενέργεια | Εφημερίδα των συντακτών


Ακριβή μου «πράσινη» ενέργεια

Βαρύ το κόστος των ΑΠΕ για τους καταναλωτές που καλούνται να χρηματοδοτήσουν από τς τσέπες τους τις επιδοτούμενες τιμές των φωτοβολταικών και αιολικών πάρκων

Του Βασίλη Γεώργα

Agora_photovoltaikonΟλο και πιο «πράσινη» γίνεται η ενέργεια στην Ελλάδα, με προφανές όφελος στο περιβάλλον, αλλά και βαρύ κόστος για τους καταναλωτές που καλούνται να χρηματοδοτήσουν από τις τσέπες τους τις επιδοτούμενες τιμές των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Το 2012 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τα φωτοβολταϊκά καθώς εγκαταστάθηκαν σε όλη τη χώρα 912 νέα μεγαβάτ, επίδοση που έφερε την Ελλάδα στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη και στην έβδομη διεθνώς ως προς τη νέα εγκαταστημένη ισχύ. Η συνολική ισχύς από φωτοβολταϊκά φτάνει πλέον τα 1.536 μεγαβάτ, ωστόσο παρά την εντυπωσιακή αύξησή τους, η παραγωγή (1,7 δισ. κιλοβατώρες) καλύπτει μόλις στο 3% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργειας.

Το θετικό είναι πως χιλιάδες πολίτες και μικρές επιχειρήσεις έχουν σπεύσει να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των σπιτιών και των εγκαταστάσεών τους, με αποτέλεσμα η ισχύς που παράγεται από τον ήλιο να αγγίζει σήμερα τα 300 MW ή όσο ένα μεσαίο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, άλλα 62,5 MW είναι η ισχύς από πάρκα μικρότερα των 20 κιλοβάτ, στα 582,6 ΜW φτάνει η ισχύς των πάρκων από 20 έως 150 κιλοβάτ, στα 395,2 MW τα πάρκα μεταξύ 150 ΚW-2 ΜW ενώ τα μεγάλα φωτοβολταϊκά άνω των 2 ΜW αντιστοιχούν σε 198,2 ΜW.

Οι εγκαταστάσεις σε φωτοβολταϊκά έκλεψαν πέρυσι την παράσταση από τα αιολικά πάρκα, η ανάπτυξη των οποίων συνεχίστηκε πάντως έστω και με μικρότερο δυναμισμό σε σχέση με το ρεκόρ του 2011. Συνολικά σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας πέρυσι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα 116,6 MW ανεβάζοντας τη συνολική εγκαταστημένη ισχύ σε 1.749,3 MW.

Η ανάπτυξη της «πράσινης» ενέργειας έχει ωστόσο και ένα μεγάλο μειονέκτημα. Είναι αποδεδειγμένα «ακριβή» με αποτέλεσμα το κόστος να το φορτώνονται οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το τέλος ΑΠΕ, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί κατά 3.180 % τα τελευταία τρία χρόνια –και θα αυξηθεί πολύ ακόμη στο μέλλον- προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις, αλλά και πάλι δεν αρκεί.

Το έλλειμμα του λογαριασμού, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι εγγυημένες τιμές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ξεπερνά σήμερα τα 300 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να έχουν μείνει απλήρωτοι από πέρυσι τον Ιούλιο, ενώ εκτιμάται ότι η τρύπα θα μεγαλώσει πολύ περισσότερο φέτος καθώς θα μπουν στο σύστημα ακόμη περισσότερα Μεγαβάτ.

Από την άλλη, ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι η μοναδική «βιομηχανία» που αντιστέκεται σήμερα στην κρίση και συνεχίζει να παράγει επενδύσεις. Μόνο την τελευταία διετία οι επενδύσεις αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, ωστόσο μεγάλο μέρος πληρώνεται στην ουσία από τις «τρύπιες» τσέπες των νοικοκυριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου