Δυσμενείς οι προβλέψεις της Alpha Bank για την επιτυχή έκβαση των εσόδων του προϋπολογισμού, που δυσχεραίνουν την πάταξη της φοροδιαφυγής. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας «bad bank»
Της Ελένης Κωσταρέλου
Αλλοι βλέπουν μια νέα δημοσιονομική αποτυχία και άλλοι μιλούν για σταθεροποίηση και στο βάθος ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Οι απόψεις για τα αποτελέσματα των δραστικών μέτρων του Μνημονίου φαίνεται να διίστανται. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υιοθετεί τη βελτιωμένη πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 0,6%, αλλά από το επόμενο έτος. Ο πρόεδρος του συνεδρίου αγροτικής ανάπτυξης του Economist, John Parker, από τη Θεσσαλονίκη εκτιμούσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αρχίζει να σταθεροποιείται, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανή την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Εν τούτοις, η Alpha Bank, με χθεσινή έκθεσή της κάνει λόγο για καταθλιπτικό στόχο εσόδων κατά το τρέχον έτος, τονίζοντας ότι «αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο για την πραγματική ενεργοποίηση των φορολογικών αρχών, για είσπραξη των εσόδων του κράτους από το σύνολο των φορολογουμένων και όχι μόνο από αυτούς που με συνέπεια πληρώνουν την υπέρμετρα αυξημένη -λόγω και της μεγάλης κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα- φορολογική επιβάρυνση».
Ο φετινός στόχος των εσόδων που έχει θέσει η τρόικα για τη ενική κυβέρνηση έχει περιοριστεί στα 79,1 δισ. ευρώ ήτοι πτώση 6,9% μετά την καταβαράθρωσή τους στα 85 δισ. ευρώ το 2012 και έναντι 88,2 δισ. το 2011. Με την επισήμανση ότι ακόμη κι αν επιτευχθεί ο στόχος, αυτό θα σημαίνει νέα μεγάλη αύξηση της φοροδιαφυγής το 2013, μετά την προκλητική αύξησή της το 2011 και το 2012, αντί για την επιθυμητή μείωσή της.
Η δραστική μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 4 δισ. ευρώ και των πρωτογενών δαπανών 6,2 δισ. ευρώ θα αντισταθμιστεί πλήρως από τη μείωση των εσόδων κατά 6,1 δισ. ευρώ. Και τονίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έχει καμιά σχέση με μια επιτυχή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής μιας ευνομούμενης χώρας-μέλους της ζώνης του ευρώ.
Ακόμη κι αν το 2013 επιτευχθεί τελικά πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ αντί της μηδενικής πρόβλεψης της τρόικας, η προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει αποτύχει διότι δεν θα είναι βιώσιμη -αν τα έσοδα διαμορφωθούν πράγματι στα 79,1 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του Μνημονίου και δη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «bad bank». Σε συνέντευξη στο Bloomberg άφησε ανοιχτό τόσο το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όσο και για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» στην οποία θα φορτωθούν όλα τα κόκκινα δάνεια λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη για τη δημιουργία μιας ενοποιημένης κακής τράπεζας».
Σε κάθε περίπτωση απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών σημειώνοντας «το κράτος θα συμμετάσχει με ένα μεγάλο ποσοστό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θέλει να διοικήσει τις τράπεζες».
Ι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου