Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 09:37
Τα αγροτεμάχια, το υπουργείο Οικονομικών και η πολιτική του «ασ’ το γι’ αύριο»
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Θέλουν να εισπράξουν 600-750 εκατομμύρια ευρώ από το φορολόγηση των αγροτεμαχίων αλλά δεν γνωρίζουν ούτε πόσα είναι τα αγροτεμάχια, ούτε σε ποιους ανήκουν ούτε και ποια είναι η αξία τους. Τι κάνουν λοιπόν; Επιβάλλουν οριζόντιο φόρο ανά στρέμμα κι όποιον πάρουν τα σκάγια.
Γράφει: Θάνος Τσίρος
Το 1998, η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσιζε να θεσπίσει ένα σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της γης (αγροτεμάχια, βοσκοτόπια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις κ.λπ.) σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο λόγος; Να σταματήσει ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας να αποτελεί αρμοδιότητα του εκάστοτε εφόρου με «πρώτη ύλη» τα λεγόμενα συγκριτικά στοιχεία. Έτσι, μπήκε στη ζωή μας το λεγόμενο ΑΑ-ΓΗΣ (σύστημα αντικειμενικών αξιών γης). Με όλα τα στραβά του, το ΑΑ-ΓΗΣ, στηριζόταν σε ορισμένες αυτονόητες αρχές:
1. Η αξία της γης διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται. Άλλο ένα στρέμμα στη Μύκονο και άλλο ένα στρέμμα στο …Κολοκοτρωνίτσι
2. Η απόσταση από τη θάλασσα παίζει καθοριστικό ρόλο. Το ίδιο είναι το παραθαλάσσιο με το αγροτεμάχιο στη βουνοκορφή;
3. Μέχρι και το είδος της καλλιέργειας λάμβανε υπόψη το ΑΑ-ΓΗΣ. Η αξία ενός στρέμματος, προσαυξανόταν ανάλογα με το αν υπήρχαν ελιές, σταφίδες κ.λπ., και φυσικά ανάλογα με το αν η γη είναι αρδευόμενη ή όχι.
Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε. Το ΑΑ-ΓΗΣ εγκαταλείφθηκε στην… τύχη του και η μοναδική αλλαγή που έγινε ήταν η αύξηση των βασικών αξιών (οι τεχνοκράτες τις ονομάζουν ΑΒΑ) το 2008 για καθαρά εισπρακτικούς λόγους. Έτσι, πρακτικά το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει σύστημα προσδιορισμού της αξίας της γης. Ή για να είμαστε ακριβέστεροι, το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει καν ποιες είναι οι εκτάσεις ανά την ελληνική επικράτεια και σε ποιον ανήκουν. Υποτίθεται ότι είχε γίνει απογραφή της ακίνητης περιουσίας και το 1998 και το 2005. Όμως τα στοιχεία των αγροτεμαχίων ουδέποτε καταχωρήθηκαν σωστά στο λεγόμενο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Βιαζόταν τότε το υπουργείο Οικονομικών να επιβάλλει το ΕΤΑΚ, τα αγροτεμάχια απαλλάσσονταν της φορολογίας και τα στοιχεία αφέθηκαν στην τύχη τους.
Συμπέρασμα: φτάνουμε σήμερα να συζητούμε για ενιαίο φόρο ακινήτων χωρίς να γνωρίζουμε ούτε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων, ούτε ποια είναι η αξία τους. Τι κάνουμε λοιπόν; Ότι και με το χαράτσι της ΔΕΗ. Επιβάλλουμε μια άδικη και αυθαίρετη φορολογία για να εισπράξουμε αυτό που έχουμε προϋπολογίσει και από του χρόνου …βλέπουμε.
Η χθεσινή πρόταση που διέρρευσε από τη διακομματική επιτροπή η οποία έχει επιφορτιστεί να σχεδιάσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων κάνει λόγο για επιβολή «στρεμματικού φόρου» της τάξεως των 10-12 ευρώ ανά στρέμμα. Χαράς ευαγγέλια για τους μεγαλοτσιφλικάδες οι οποίοι θα γλιτώσουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ. Υπάρχουν στρέμματα εκτός σχεδίου τα οποία βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα και αξίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Γι’ αυτά τα ακίνητα ο ιδιοκτήτης τους θα πληρώνει 10 ευρώ το στρέμμα; Και υπάρχουν εκτάσεις γεμάτες βράχια οι οποίες πρακτικά δεν αξίζουν τίποτα. Και γι’ αυτές τις εκτάσεις θα επιβληθεί φόρος 10 ευρώ το στρέμμα;
Υποτίθεται ότι η φορολόγηση ανά στρέμμα θα αποτελέσει μια προσωρινή λύση μέχρι να «επικαιροποιηθεί» ένα σύστημα υπολογισμού αξιών γης όπως το ΑΑ-ΓΗΣ. Τι μάθαμε όμως δύο χρόνια τώρα από την ιστορία με το χαράτσι της ΔΕΗ;
Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου