Σελίδες

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΒΟΥΛΗ - ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Φοροδιαφυγή με ακίνητα μέσω 6.575 offshore

ΒΟΥΛΗ - ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Φοροδιαφυγή με ακίνητα μέσω 6.575 offshore

Φοροδιαφυγή με ακίνητα μέσω 6.575 offshore
Στις 6.575 ανέρχονται οι εξωχώριες εταιρείες με ακίνητα στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον έλεγχο και τη φορολόγηση των υπεράκτιων εταιρειών. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, ήδη για 375 υποθέσεις έχουν βεβαιωθεί 40 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί φόροι ύψους 6 εκατ. ευρώ.
Αναφερόμενος στις εξωχώριες με έδρα τις Παρθένες Νήσους για τις οποίες πρόσφατα υπήρξε δημοσίευμα στον Τύπο, ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι αμέσως μετά το δημοσίευμα δόθηκε εντολή στο ΣΔΟΕ για ελέγχους. Ήδη δόθηκαν 102 εντολές ελέγχου από το ΣΔΟΕ, οι 88 από τους οποίους διενεργούνται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής.
Στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση και δεν μπορεί να συγκρουστεί με τις οικονομικές ελίτ που έχουν πλέον αποκτήσει και σημαντική πολιτική δύναμη εκτός από την οικονομική που διαθέτουν.
Για εγκληματική ολιγωρία έκανε λόγο ο Γιάννης Δραγασάκης και ζήτησε άμεσα σχέδιο δράσης για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Στο ίδιο κλίμα, ο Δημήτρης Γελαλής κατήγγειλε την έλλειψη πολιτικής βούλησης με συνέπεια τον κίνδυνο να παραγραφούν αδικήματα. «Μείζον ηθικό ζήτημα», επειδή δεν φορολογήθηκαν φυσικά πρόσωπα που μπορούσαν να εντοπιστούν και βρίσκονται πίσω από τις εξωχώριες με ακίνητα, κατήγγειλε ο Γιώργος Σταθάκης. «Η χώρα έχει γίνει φορολογικός παράδεισος για offshore (σ.σ. εξωχώριες) με ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, αλλά ελάχιστες από τις 16.500 τέτοιες εταιρείες έχουν υποβάλει δηλώσεις» ανέφερε η Νάντια Βαλαβάνη, ενώ η Μαρία Διακάκη κατήγγειλε τον «ρόλο των τραπεζών και δη των συστημικών, που συνέβαλαν στη διαφυγή κεφαλαίων παρέχοντας υπηρεσίες offshore». H κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση και το θάρρος να αντιπαρατεθεί με τα μεγάλα συμφέροντα, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως ήταν λάθος η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε αυτή την κυβέρνηση της υποταγής».
«Η κυβέρνηση θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή για να πληρώνει δάνεια, εμείς τα θέλουμε για την ανάπτυξη της χώρας» είπε ο Μανώλης Γλέζος.
Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης
Με την ενιαία θέση ότι στην κυβέρνηση συμμετέχουν εκείνοι που δείχνουν ευθύνη, εμφανίστηκαν σήμερα στη Βουλή οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Την εκτίμηση ότι όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί, θα έχει μικρή διάρκεια ζωής εξέφρασαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ότι «η σημερινή κυβερνητική κρίση δεν οφείλεται μόνο στην ΕΡΤ. Είναι κρίση παταγώδους αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής», προβλέποντας πως «όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί πλέον βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης, διότι τα τρία κόμματα διέλυσαν τη χώρα και πλέον η μόνη λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες». Κατήγγειλε, επίσης, ότι στη χώρα υπάρχει νόμιμη φορολογική ασυλία και ότι δεν υπήρξε βούληση να συλληφθεί το μαύρο χρήμα και η φοροαποφυγή την ώρα που λεηλατείται ο λαός.
«Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής οφείλει να είναι σκοπός ζωής μιας κυβέρνησης που καλείται να βγάλει τη χώρα από τη χρεοκοπία. Περιμένουμε όλοι περισσότερα αποτελέσματα διότι η χώρα περιμένει έσοδα» είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη. Σχολιάζοντας τις αναφορές στη λειτουργία της κυβέρνησης και το ερώτημα του κ. Λαφαζάνη πόσοι είναι συνέταιροι της κυβέρνησης, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι «οι συνέταιροι της κυβέρνησης είναι όσοι εξασφαλίζουν τη δεδηλωμένη». Για να ζητηθούν εκλογές πρέπει να υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο, είπε η κ. Βούλτεψη που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ζητάει εκλογές χωρίς σχέδιο και ενώ δεν πέτυχε τη συγκέντρωση που θα ήθελε στο Σύνταγμα.
«Φωνές της αντιπολίτευσης που παριστάνουν τις Κασσάνδρες, τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να βγει από την κρίση» κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε:«Δεν υπάρχουν συνεταίροι, αλλά εταίροι στην κυβέρνηση που έβαλαν κάτω το κεφάλι να δουλέψουν σε μια κρίσιμη στιγμή που η χώρα έχει πετύχει σημαντικά πράγματα και αφορούν τους πολίτες που δικαιώνονται οι θυσίες τους». «Δεν υπάρχουν διλήμματα, προχωράμε με αποφασιστικότητα. Στην πολιτική έχει μεγάλη σημασία να αναλαμβάνεις την πολιτική σου ευθύνη. Θα βγούμε νικητές, εσείς παραμείνετε στο Σύνταγμα με τις μεγάλες σας συγκεντρώσεις και τις πορείες προς την ΕΡΤ που συμμετέχετε εσείς και κάποια στελέχη σας» απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
«Αυτές τις ώρες ζούμε μια κυβερνητική κρίση και τη διάλυση μιας τρικομματικής συμφωνίας. Αυτή η κρίση δεν προέκυψε για συνδικαλιστικούς λόγους αλλά γιατί μπροστά μας έχουμε ένα κοινωνικό νεκροταφείο που δημιούργησε η πολιτική του μνημονίου» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς. «Βλέπουμε το σχήμα αυτό να αντέχει ένα τρίμηνο, μέχρι τις γερμανικές εκλογές το πολύ» προέβλεψε ο κ. Μαριάς και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει σοβαρούς ελέγχους για όσους έχουν παράνομο χρήμα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης είπε ότι «μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην πρόκληση της πάταξης της φοροδιαφυγής. Έγιναν αποσπασματικές και σπασμωδικές κινήσεις». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι έγιναν προσπάθειες από το υπουργείο Οικονομικών, αν και δεν υπάρχει μετρήσιμο αποτέλεσμα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος κατήγγειλε ότι η Ελλάδα έχει καταντήσει μια offshore εταιρεία ξένων επενδυτών και συμφερόντων. Σχολιάζοντας στα όσα συνέβησαν χθες βράδυ, εκτίμησε ότι όλα έγιναν λόγω της ανόδου της Χρυσής Αυγής. «Το βάθος τετραετίας είναι φιλόδοξο, τέσσερις μήνες και αν» σχολίασε ο κ. Ματθαιόπουλος τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για κυβέρνηση τετραετίας.
Θεμέλιο των φορολογικών παραδείσων είναι η συνθήκη του Μάαστριχτ, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, θυμίζοντας ότι τη συνθήκη αυτή την είχαν ψηφίσει όλα τα κόμματα και ο ΣΥΝ και μόνο το ΚΚΕ δεν είχε δώσει θετική ψήφο. «Ο κ. Σαμαράς, στο διάγγελμά του, ζήτησε συναίνεση από τον ελληνικό λαό. Δηλαδή, να βάλει πλάτη σε αυτή την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική η εργατική τάξη. Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μάς είπε ότι θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική που τσακίζει δικαιώματα» σχολίασε τις εξελίξεις ο κ. Χαλβατζής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου