Σελίδες

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Νόμος-ασπιρίνη για τα «κόκκινα δάνεια» | Εφημερίδα των συντακτών

Νόμος-ασπιρίνη για τα «κόκκινα δάνεια» | Εφημερίδα των συντακτών

Νόμος-ασπιρίνη για τα «κόκκινα δάνεια»

Tι προβλέπει το περιβόητο νομοσχέδιο που πήρε χθες τον δρόμο για τη Βουλή

Του Βασίλη Γεώργα

«Οδοφράγματα» στον δρόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για τα Ειρηνοδικεία στήνει η κυβέρνηση, αλλάζοντας τον νόμο Κατσέλη για να μπλοκάρει τις συνεχόμενες αποφάσεις διαγραφής δανείων, ενώ την ίδια στιγμή ανάβει πράσινο φως για ρυθμίσεις μικρής κλίμακας σε ενήμερα στεγαστικά δάνεια, με νόμο που παρέχει τη δυνατότητα μείωσης της μηνιαίας δόσης στο 30% του εισοδήματος, μόνο όμως σε όσους πληρούν ένα πλήθος κριτηρίων.

Το περιβόητο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής στεγαστικών δανείων μόνο από ενήμερους δανειολήπτες, στο οποίο περιλαμβάνονται και αλλαγές στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πήρε χθες τον δρόμο για τη Βουλή, έναν ολόκληρο χρόνο μετά τις προεκλογικές εξαγγελίες Σαμαρά, και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Στόχος της διπλής ρύθμισης, που αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Τετάρτη, είναι αφενός διευκολύνει την αποπληρωμή δανείων από πολίτες οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μείωση των εισοδημάτων τους, ώστε να περιοριστεί ο ρυθμός αύξησης των «κόκκινων δανείων» για τις τράπεζες, και παράλληλα να «βελτιωθεί» ο νόμος Κατσέλη προς την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης του ρόλου των Πρωτοδικείων, όπου οι τράπεζες χάνουν κατά κράτος, και της ενίσχυσης του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Οσοι εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση για τους ενήμερους δανειολήπτες, που θα έχει διάρκεια 6 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου, κερδίζουν ουσιαστικά την επιμήκυνση του στεγαστικού τους δανείου κατά τέσσερα χρόνια, ενώ οι άνεργοι με χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα δεν θα πληρώνουν τόκους για έξι από τους 48 μήνες της ρύθμισης. Οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα θα έχουν επίσης χαμηλότερο επιτόκιο. Θα ρυθμίζονται μόνο δάνεια που συνήφθησαν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010, ακόμη και αν έχουν ήδη ρυθμιστεί στο παρελθόν.

Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις-κριτήρια:

1. Το καθαρό εισόδημα να έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 20% από το 2009 και να μην υπερβαίνει σε ατομικό επίπεδο τα 15.000 ευρώ και σε οικογενειακό τα 25.000 ευρώ. Για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω το εισοδηματικό κριτήριο ανεβαίνει στις 30.000 ευρώ, ομοίως και για δανειολήπτες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.

2. Να υπάρχει προσημείωση (εμπράγματη εξασφάλιση) επί της πρώτης κατοικίας.

3. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας η οποία είναι υποθηκευμένη να μην ξεπερνά τις 180.000 ευρώ και για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

4. Παράλληλα, η αντικειμενική αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ και τις 300.000 ευρώ αντίστοιχα για τρίτεκνες οικογένειες.

5. Οι καταθέσεις και οι κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα κ.ά.) των οφειλετών να μην ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ και τις 15.000 ευρώ σε τρίτεκνους.

6. Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου που έχει λάβει ο οφειλέτης να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Ευνοϊκότερο επιτόκιο για χαμηλόμισθους – ανέργους

Το νομοσχέδιο προβλέπει δύο κατηγορίες εισοδηματικών κριτηρίων με βάση τις οποίες θα καθορίζεται το επιτόκιο αποπληρωμής για τους 48 μήνες της ρύθμισης.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα κάτω των 15.000 (ατομικό) ή των 25.000 ευρώ (οικογενειακό) και τρίτεκνοι (5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί) ή ανάπηροι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τους τόκους που προβλέπονται στη σύμβασή τους.

Ανεργοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι με ατομικό καθαρό εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ (ατομικό) και χαμηλότερα των 15.000 ευρώ (οικογενειακό) θα πληρώνουν δόση με επιτόκιο 1,25% (βασικό επιτόκιο ΕΚΤ συν 0,75%), εφόσον δεν ορίζεται χαμηλότερο στη σύμβαση. Το ίδιο και όσοι είναι τρίτεκνοι ή ανάπηροι με εισόδημα κάτω από 13.000 ευρώ. Τυχόν υπερβάλλουσα διαφορά επιτοκίου μεταξύ του 1,25% και του επιτοκίου προ της ρύθμισης δεν επιβαρύνει τον δανειολήπτη. Η διαφορά της μηνιαίας δόσης κεφαλαιοποιείται και αποπληρώνεται μετά την περίοδο των 48 μηνών.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν πλήρη φάκελο με τα στοιχεία τους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση), αναλυτικό αίτημα για τη χρονική διάρκεια της περιόδου χάριτος και υπεύθυνη δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Εφόσον πληρούν τα κριτήρια, η τράπεζα πρέπει να υπογράψει νέα σύμβαση το αργότερο σε 55 ημέρες.

……………………………………………………………………………

Τι αλλάζει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα

- Οι δανειολήπτες που προσφεύγουν στον νόμο θα πληρώνουν πλέον υποχρεωτικά την ελάχιστη δόση από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, κάτι που σήμερα δεν γίνεται. Προτείνεται να είναι στο 10% της τρέχουσας δόσης, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ τον μήνα. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το δικαστήριο.

- Καταργείται η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού που προβλέπεται στο άρθρο 7 Ν. 3869/2010 ενώ στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα αρκεί πλέον η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι το 100%.

- Δυνατότητα συμβιβασμού μεταξύ πιστωτών και δανειολήπτη δίνεται καθ” όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

- Ορίζεται υποχρεωτικά αντίκλητος στην ελληνική επικράτεια στις περιπτώσεις εκχώρησης απαιτήσεων σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Σε διαφορετική περίπτωση, τεκμαίρεται ως αντίκλητος η τράπεζα που παρείχε το δάνειο.

- Παρέχεται δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και μετά την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση, προστατεύοντάς τον έτσι από καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του.

04/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου