Σελίδες

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΜΙΔΑ: Οκτώ φορές πάνω οι φόροι στα ακίνητα την τελευταία 6ετία

ΠΟΜΙΔΑ: Οκτώ φορές πάνω οι φόροι στα ακίνητα την τελευταία 6ετία

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Οκτώ φορές αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα από τα ακίνητα την τελευταία εξαετία. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε εκδήλωσή της που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα την Κυριακή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2009 εισπράχθηκαν από τα ακίνητα 526 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2014, ενώ για το 2014 προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 3,937 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, από 1ης Ιανουαρίου τίθενται σε εφαρμογή σειρά νέων επαχθών μέτρων για τους ιδιοκτήτες αλλά και για όσους αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα, όπως η επιβολή πόθεν έσχες με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες που εξακολουθούν να ισχύουν, η επιβολή φόρου υπεραξίας κ.α.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Σταύρος Παραδιάς, μιλώντας στην εκδήλωση, σημείωσε ότι εκτός πάσης λογικής φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων υλοποιήθηκε σε περίοδο που η μισθωτική αγορά έχει καταρρεύσει, χιλιάδες ακίνητα ακόμη και σε εμπορικούς δρόμους παραμένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται διαρκώς (όταν εισπράττονται), οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πρακτικά ανασταλεί και οι ιδιοκτήτες στερούνται της δυνατότητας να εκχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους στο Δημόσιο έναντι υφιστάμενων ή μελλοντικών υποχρεώσεων προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισε ότι οι εξοντωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως δήθεν «έκτακτη» επιβάρυνση των ιδιοκτητών, μονιμοποιούνται με το εξαμβλωματικό και αντισυνταγματικό σχέδιο νόμου για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών για να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.

Εισπράξεις κρατικού προϋπολογισμού από φόρους στην περιουσία (εκατ. ευρώ)
2009
2010
2011
2012
2013 (εκτ.)
2014  (προβλ.)
526
487
1172
2857
2784
3937


Πηγή:www.capital.gr

Στα χέρια της τρόικας φορολογικές αλλαγές για τα ΙΧ

Στα χέρια της τρόικας φορολογικές αλλαγές για τα ΙΧ

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Σπύρου Δημητρέλη
Επέρχονται αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων. Και αυτές πρόκειται να τεθούν στο μικροσκόπιο της τρόικας. Στα χέρια του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μερικές ημέρες το πόρισμα ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την φορολόγηση των αυτοκινήτων. Η μελέτη είχε παραγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου με στόχο να γίνει πιο δίκαια η φορολόγηση καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το σημερινό σύστημα φορολόγησης που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον κυβισμό του αυτοκινήτου δημιουργεί αδικίες.

Για παράδειγμα, επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ΙΧ υψηλού κυβισμού των οποίων όπως η εμπορική αξία είναι κατά πολύ χαμηλότερη από άλλα ΙΧ χαμηλότερου κυβισμού. Σημειώνεται ότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται σε φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ΙΧ ηλικίας έως 10 ετών και άνω των 1929 κυβικών εκατοστών.

Το πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μια σειρά από προτάσεις όπου το στοιχείο του κυβισμού δεν θα είναι το μοναδικό που θα λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της αξίας κάθε οχήματος. Θα λαμβάνεται υπόψη η αρχική εργοστασιακή του αξία, όταν δηλαδή ταξινομήθηκε («πήρε πινακίδες») για πρώτη φορά η οποία και θα απομειώνεται με βάση την παλαιότητα του αυτοκινήτου αλλά και με βάση τη εμπορική του αξία όπως προκύπτει από ανεξάρτητες πηγές εκτίμησης τιμών (π.χ. βάσεις δεδομένων ειδικού τύπου).

Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αξίας των ΙΧ θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού των ετήσιων τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία σήμερα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τον κυβισμό (υπάρχει μόνο έκπτωση 30% γα τα οχήματα ηλικίας από 5 έως 10 ετών και 50% για οχήματα ηλικίας άνω των 10 ετών).

Το άλλο σημαντικό τμήμα του πορίσματος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτό που αφορά στα τέλη κυκλοφορίας. Εντός του 2014 αναμένεται να αλλάξει το σύστημα υπολογισμού των τελών καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας («έχουν καταθέσει πινακίδες») να παίρνουν πίσω τις πινακίδες και να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που υπολείπονται έως το τέλος του έτους. Με το σημερινό καθεστώς ακόμη και το Δεκέμβριο να άρει την ακινησία ενός ΙΧ ο φορολογούμενος, καταβάλει τέλη κυκλοφορίας για το σύνολο του έτους.

Όλες οι επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων  πρόκειται να τεθούν υπόψη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για διαπραγμάτευση και έγκριση καθώς θα έχουν, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, και δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια θα επηρρεάσουν την πορεία των φορολογικών εσόδων. Αυτό που έχει τονισθεί είναι ότι δεν θα υπάρξει σημαντική διαφορά, ωστόσο, η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει στο υπουργείο Οικονομικών ότι οι αλλαγές δεν θα πρέπει να ανοίξουν τρύπες στον προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση, από τις αλλαγές πρόκειται να επιβαρυνθούν οχήματα σημαντικής εργοστασιακής αξίας τα οποία όμως είναι μεσαίου ή σχετικά υψηλότερου κυβισμού (π.χ. 1.600 έως 1800 κυβικά) ενώ θα υπάρξουν σχετικές ελαφρύνσεις για αυτοκίνητα πολύ μεγάλου κυβισμού και κάποιας ηλικίας τα οποία σήμερα βρίσκονται λόγω φορολογικών επιβαρύνσεων ουσιαστικά εκτός αγοράς.


Πηγή:www.capital.gr

Αλήθειες και ψέματα για το ποιοι πληρώνουν τους φόρους

Αλήθειες και ψέματα για το ποιοι πληρώνουν τους φόρους

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Σπύρου Δημητρέλη
«Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι τα συνήθη φορολογικά υποζύγια». Πρόκειται για τη φράση που επαναλαμβάνεται πλέον ως αξίωμα από όσους μιλούν για τον ποιοι σηκώνουν το φορολογικό βάρος στη φορολογία εισοδήματος. Ας δούμε, όμως και τι δείχνουν στην πραγματικότητα, οι αριθμοί του υπουργείου Οικονομικών.

Από το στατιστικό δελτίου των φορολογικών δεδομένων του υπουργείο Οικονομικών:

- οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν το οικονομικό έτος 2011 (εισοδήματα 2010) συνολικά ως εισόδημα το ποσό των 81,8 δισ. ευρώ, που είναι και το 70,2% του συνολικού εισοδήματος που δηλώθηκε στην οικονομία.

- οι λοιποί φορολογούμενοι, δηλαδή οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δήλωσαν το ίδιο έτος το ποσό των 34,6 δισ. ευρώ ή το 29,8% του συνολικού εισοδήματος που δηλώθηκε στην οικονομία.

- οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος 5,7 δισ. ευρώ, ή το 55% του συνολικού φόρου εισοδήματος.

- οι λοιποί φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν 4,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 45% του συνολικού φόρου εισοδήματος στην οικονομία.

Αυτά είναι τα στοιχεία που δείχνουν, πράγματι, ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, πληρώνουν τους περισσότερους φόρους.  Δείχνουν όμως και κάποια άλλα στοιχεία τα οποία δεν φαίνονται με την πρώτη ανάγνωση:

- οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αν και δηλώνουν το 70% του συνολικού εισοδήματος, πληρώνουν το 55% του φόρου εισοδήματος. Οι λοιποί φορολογούμενοι αν και δηλώνουν το 29,8% του συνολικού εισοδήματος, πληρώνουν το 29,8% του φόρου.

- οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν έναν πραγματικό συντελεστή φορολόγησης 7% του εισοδήματός τους. Δηλαδή πληρώνουν το 7%  (5,7 δισ.) του εισοδήματός τους (81,8 δισ.) ως φόρο.

- οι λοιποί φορολογούμενοι έχουν έναν πραγματικό φορολογικό συντελεστή 13,8%. Καθώς από τα 33,6 δισ. ευρώ που δηλώνουν ως εισόδημα η εφορία τους παίρνει τα 4,66 δισ. ευρώ. ʽΕτσι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πληρώνουν χαμηλότερο ποσοστό του εισοδήματός τους ως φόρο.

Για να συμπληρωθεί η εικόνα στα παραπάνω πρέπει, ωστόσο, να επισημανθούν τα εξής:

- η διάρθρωση της ελληνικής οικονομία ευνοεί τη μισθωτή εργασία σε αντίθεση με άλλες οικονομίες που ευνοούν περισσότερο την επιχειρηματικότητα. Κατά κανόνα ένας νέος προσπαθεί να βρει δουλειά σαν μισθωτός και αν αποτύχει θα επιχειρήσει να «κάνει δική του δουλειά».

- υπάρχει πολύ μεγάλη παραοικονομία και φοροδιαφυγή. Οι μισθωτοί δηλώνουν τα 7 στα 10 ευρώ που δηλώνονται στην εφορία όχι επειδή είναι σε συντριπτικό βαθμό περισσότεροι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αλλά και επειδή οι αυταπασχολούμενοι δεν δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους.


Πηγή:www.capital.gr

Ερχεται «πόθεν έσχες» για όλους

Ερχεται «πόθεν έσχες» για όλους

«Πόθεν έσχες» για όλους από το 2014 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Θα υπάρξει πλήρης καταγραφή όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων (κατοικίες, οικόπεδα, μετοχές, επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, συναλλαγές με τράπεζες δηλαδή δάνεια και καταθέσεις).

Πλήρη εικόνα της κινητής και ακίνητης περιουσίας 8,5 εκ. φορολογουμένων θα έχει το υπουργείο Οικονομικών με την εφαρμογή του νέου περιουσιολογίου
Πλήρη εικόνα της κινητής και ακίνητης περιουσίας 8,5 εκ. φορολογουμένων θα έχει το υπουργείο Οικονομικών με την εφαρμογή του νέου περιουσιολογίου
Με βάση αυτά τα στοιχεία θα επιβάλλεται «φόρος διαβίωσης» που θα προκύπτει από το συνολικό εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ του φορολογουμένου και όχι με βάση το εισόδημα που αυτός δηλώνει ή το τεκμαρτό.
Πρόκειται για τη δημιουργία του νέου περιουσιολογίου το οποίο προαναγγέλλεται στο κείμενο του προϋπολογισμού του 2014 και θα επιτρέψει τον ηλεκτρονικό έλεγχο στην ακίνητη και κινητή περιουσία 8,5 εκατ. φορολογούμενων.
Κι αυτό καθώς θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές, καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά τους.
Ηλεκτρονικός φάκελος
Η Εφορία θα έχει στη διάθεσή της για κάθε φορολογούμενο έναν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο που θα περιέχει πλήρη στοιχεία για όλα τα εισοδήματα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία, δάνεια, καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές, ομόλογα, νοσήλια, δίδακτρα, ακόμα και τις δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο. Το περιουσιολόγιο, που έχει αρχίσει ήδη να δημιουργείται από το περασμένο καλοκαίρι, θα διευκολύνει τις διασταυρώσεις στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί να φανεί αν ο φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα που υπολείπεται του αθροίσματος των δαπανών του για δόσεις στις τράπεζες, δίδακτρα, γιατρούς, λογαριασμούς και λοιπές καταναλωτικές δαπάνες.
Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το εν λόγω μέτρο, τότε οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα «θεωρητικό» εισόδημα το οποίο θα προκύπτει επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή ένα σκάφος αναψυχής.
Η Εφορία, με βάση τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, θα παρακολουθεί τις πραγματικές συναλλαγές και με βάση αυτές θα φορολογεί τους υπόχρεους.
Πρόκειται ασφαλώς για μια εκ βάθρων αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος, καθώς η Εφορία θα φορολογεί πλέον με βάση πραγματικά γεγονότα και όχι με βάση εκτιμήσεις και... υποψίες.
Σημειώνεται ότι με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν σήμερα για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα ιδιωτικά σχολεία, το οικιακό προσωπικό, η Εφορία προσδιορίζει ένα «τεκμαρτό» εισόδημα. Το εισόδημα αυτό συγκρίνεται με το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος και όποιο από τα δύο εισοδήματα είναι μεγαλύτερο, αυτό φορολογείται.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΣΩ TWITTER Θεοχάρης: Στα μέσα της εβδομάδας η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΣΩ TWITTER

Θεοχάρης: Στα μέσα της εβδομάδας η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Την Τρίτη ή την Τετάρτη θα δοθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους που έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενημέρωσε μέσω twitter, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Θεοχάρης: Στα μέσα της εβδομάδας η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης
Ερωτηθείς από πολίτη για το πότε προβλέπεται να γίνει η καταβολή της προκαταβολής για την επιδότηση πετρελαίου, ο κ.Θεοχάρης απάντησε πως είναι σε επεξεργασία στα συστήματα των τραπεζών και θα κατατεθεί Τρίτη ή Τετάρτη.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση χρήστη του twitter «γιατί αργεί η προκαταβολή της επιδότησης πετρελαίου; Τί γίνεται; Έχουμε ξεπαγιάσει!!!!!» ο κ. Θειχάρης απάτντησε: «Έχει δοθεί από εμάς. Είναι σε επεξεργασία στα συστήματα των τραπεζών και θα κατατεθεί Τρίτη ή Τετάρτη».

ΤΕΛΟΣ ΟΙ «ΟΥΡΕΣ» ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ Φόροι και χρέη σε τράπεζες και ΕΛΤΑ

ΤΕΛΟΣ ΟΙ «ΟΥΡΕΣ» ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ

Φόροι και χρέη σε τράπεζες και ΕΛΤΑ

Κατεβάζουν... ρολά τα ταμεία των Εφοριών και οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν τους φόρους και τα χρέη τους υποχρεωτικά στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ.

Μόνο για τους κωδικούς Ταυτότητας Οφειλής οι φορολογούμενοι θα επισκέπτονται την εφορία
Μόνο για τους κωδικούς Ταυτότητας Οφειλής οι φορολογούμενοι θα επισκέπτονται την εφορία
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται ότι θα δοθεί οριστικό τέλος στις «ουρές» στις Εφορίες για συναλλαγές όπως η υποβολή δηλώσεων, η έκδοση πιστοποιητικών και άλλων φορολογικών παραστατικών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, τον οποίο υλοποιούν οι γενικές γραμματείες Πληροφοριακών Συστημάτων και Δημόσιων Εσόδων, από τις αρχές του επόμενου έτους μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις θα παρέχεται δυνατότητα πληρωμών στα ταμεία των ΔΟΥ.
Εκτός εφοριών
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως άμεσος στόχος είναι η κατάργηση ταμείων στις κατά τόπους ΔΟΥ και εξασφάλιση δυνατότητας καταβολής σε πιστωτικά ιδρύματα, ΕΛΤΑ κ.λπ. μέσω ανάπτυξης σχετικών εφαρμογών όπως e?παράβολο, e?αποδεικτικό ενημερότητας και e?οίκοθεν εισπράξεις. Αυτή η οδός ακολουθείται και για τις πληρωμές οφειλών που βρίσκονται σε ρύθμιση.
Η καταβολή των ποσών γίνεται με τη χρήση μοναδικού κωδικού, ο οποίος ονομάζεται Ταυτότητα Οφειλής (ΤΟ) και Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ) αντίστοιχα στα ΕΛΤΑ ή σε κάθε τράπεζα, χωρίς να είναι απαραίτητη η διατήρηση λογαριασμού καταθέσεων από την πλευρά του οφειλέτη. Με τους κωδικούς αυτούς ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταβάλλει είτε το σύνολο, είτε μέρος της οφειλής του ή των δόσεων αποπληρωμής.
Οι κωδικοί
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν τους κωδικούς μέσω του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) από το ειδοποιητήριο που θα λαμβάνουν από τη ΓΓΠΣ και από τις Εφορίες.
Για κάθε νέα οφειλή που βεβαιώνεται θα εκδίδεται η ατομική ειδοποίηση από τη ΔΟΥ ή τη ΓΓΠΣ, στην οποία θα αναγράφεται και ο κωδικός Ταυτότητας Οφειλής.
Παράλληλα, με νέες εφαρμογές παρέχεται ήδη η δυνατότητα για περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους οι φορολογούμενοι μπορούν:
  • Να προμηθεύονται μέσω του TAXISnet τα παράβολα που χρειάζονται για να πληρώσουν χρέη ή άλλες βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο.
  • Να θεωρούν ηλεκτρονικά τα συμβόλαια μίσθωσης ακινήτων.
  • Να λαμβάνουν ηλεκτρονικά το εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογίας εισοδήματος.
  • Να κάνουν τις αλλαγές στα στοιχεία διαμονής τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το κλείσιμο εφοριών (το σχέδιο έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο) και η κατάργηση των ταμείων στις εφορίες που δρομολογείται αποτελούν μνημονιακούς όρους.
Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου σκαφών αναψυχής σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η τήρηση της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας και η είσπραξη του Τέλους Πλεύσης και Παραμονής.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Απεστάλησαν τα πρώτα εκκαθαριστικά φόρου πολυτελούς διαβίωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Απεστάλησαν τα πρώτα εκκαθαριστικά φόρου πολυτελούς διαβίωσης

Την ολοκλήρωση της πρώτης αποστολής εκκαθάρισης του «Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης (Φ.Π.Δ.)», που προβλέπεται από το άρθρο 44 του Ν.4111/2013, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Απεστάλησαν τα πρώτα εκκαθαριστικά φόρου πολυτελούς διαβίωσης
Όσοι φορολογούμενοι εμπίπτουν σε Φ.Π.Δ. μπορούν να τυπώσουν το εκκαθαριστικό τους σημείωμα από το δικτυακό τόπο www.gsis.gr από την επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες - Φόρος Πολυτελείας».
Κατά την πρόσφατη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων των οχημάτων που αναγράφονταν. Καθώς αυτό δεν θα είναι δυνατό στην δήλωση του οικ. έτους 2014, καλούνται οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν άμεσα σε διορθώσεις στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.
Επισημαίνεται επιπρόσθετα, πως οι περιπτώσεις στις οποίες οι μεταβολές (κυβισμού, έτους πρώτης κυκλοφορίας και μηνών χρήσης των αυτοκινήτων) οδήγησαν σε μείωση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης έχουν σταλεί στις κατά τόπους ΔΟΥ για έλεγχο με βάση την ΠΟΛ 1245 / 13.11.2013.
Σημειώνεται ότι δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους πολίτες, μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr και από την επιλογή «Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου - Κατάσταση Οχημάτων», να ελέγξουν τα στοιχεία των αυτοκινήτων που διαθέτει το Υπουργείο Οικονομικών.
Σε όσες περιπτώσεις δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν διαφορετικά στοιχεία στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πρέπει να υποβληθεί συμπληρωματική - τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ο Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Επιστολές και μετά... κατασχέσεις

Ο Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Επιστολές και μετά... κατασχέσεις

«Προειδοποιητικές» επιστολές σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που δεν έχουν πληρώσει δόσεις του φόρου εισοδήματος ή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έχει αποστείλει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, προειδοποιώντας τους ότι... έρχονται κατασχέσεις.

Στην ηλεκτρονική επιστολή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καλείται ο οφειλέτης να τακτοποιήσει τα χρέη του στην Εφορία και προειδοποιείται για κατασχέσεις
Στην ηλεκτρονική επιστολή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καλείται ο οφειλέτης να τακτοποιήσει τα χρέη του στην Εφορία και προειδοποιείται για κατασχέσεις
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης μέσω των επιστολών τούς ενημερώνει για τις οφειλές, τους καλεί εντός 15 ημερών να τις τακτοποιήσουν και για το τέλος φυλάει το καλύτερο. Γνωστοποιεί στους φορολογουμένους πως ανά πάσα στιγμή η Εφορία μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων.
Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να αποτελούν για το οικονομικό επιτελείο μια τεράστια δεξαμενή για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, ασκούνται πιέσεις στους πολίτες για να εξοφλήσουν τα χρέη τους ή να μπουν σε ρύθμιση.
Το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει μαζεμένες οι φορολογικές υποχρεώσεις. Φόρος εισοδήματος, φόροι στην ακίνητη περιουσία (έκτακτο τέλος και ΦΑΠ), τέλη κυκλοφορίας, φόρος πολυτελείας αποτελούν «βουνό» για χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία υπό το βάρος της κρίσης και της δραστικής περικοπής των εισοδημάτων αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία.
Επιστολές και μετά... κατασχέσεις
Για να αποφύγουν κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο ή όσοι δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση».
Κάθε οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση για το σύνολο των χρεών του ακόμη κι αν μέρος αυτών δεν έχει ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμο.
Πιο αναλυτικά, στις επιστολές που έχει αποστείλει ο κ. Θεοχάρης γίνεται αρχικά αναφορά στην οφειλή. «Σας υπενθυμίζουμε ότι, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, εκκρεμούν οφειλές σας, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή δεν καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν σε αυτές», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια προτρέπει τους φορολογουμένους να τακτοποιήσουν τα χρέη τους μέσα σε 15 ημέρες από την έκδοση της ειδοποίησης που έλαβαν.
Τους ενημερώνει δε πως, εφόσον έχουν ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου, θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΟΥ όλα τα σχετικά έγγραφα, μέσα στην προθεσμία των 15 ημερών.
Σε περίπτωση που έχουν ήδη τακτοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τους ζητά να αγνοήσουν την επιστολή.
Να υπενθυμίσουμε πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2.594.366 φυσικά πρόσωπα είχαν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 22,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών ποσό 875,19 εκατ. ευρώ είχε υπαχθεί σε ρύθμιση.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Χάρης Θεοχάρης
Το ασφυκτικό πρέσινγκ αποδίδει καρπούς
Την τακτική του «ασφυκτικού πρέσινγκ» προς τους οφειλέτες του Δημοσίου, που τα στοιχεία δείχνουν ότι αποδίδει καρπούς για τα δημόσια ταμεία, ακολουθεί απαρέγκλιτα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης. Μάλιστα κατά τακτά χρονικά διαστήματα ζητά ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών στις εφορίες και αποστέλλει νέες επικαιροποιημένες ηλεκτρονικές επιστολές προς τους υπόχρεους υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Το δόγμα τής «πάση θυσία» αύξησης των εσόδων για τη διασφάλιση του δημοσιονομικού πλεονάσματος είναι αυτό που υπαγορεύει στον κ. Θεοχάρη τις αυστηρές προειδοποιήσεις για ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις εισοδημάτων και ακινήτων. Αλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι λεκτικές απειλές έγιναν πράξη με αποτέλεσμα οι εντολές κατασχέσεων να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη ειδικά τους τελευταίους μήνες.
Στις επικρίσεις ότι σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας δεν μπορεί το Δημόσιο να απειλεί οφειλέτες, ο γ.γ. απαντά ότι όσοι βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία μπορούν να προσφύγουν στις Εφορίες και να ζητήσουν ρύθμιση.

Πώς η εφορία στήνει συνθήκες …εμφυλίου ιδιοκτητών-ενοικιαστών

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 08:33

Πώς η εφορία στήνει συνθήκες …εμφυλίου ιδιοκτητών-ενοικιαστών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
 Πώς η εφορία στήνει συνθήκες …εμφυλίου ιδιοκτητών-ενοικιαστών
Αν ισχύσει αυτό που καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, το 2014 θα φέρει (μεταξύ άλλων) ομηρικές μάχες ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ενοικιαστές. Οι πρώτοι, την ώρα που θα καλούνται να πληρώσουν υπέρμετρους φόρους κατοχής, θα καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος και για τα ενοίκια που δεν θα εισπράττουν. Πώς θα αντιδράσουν; Αξιοποιώντας το μοναδικό όπλο που τους έχει μείνει: να πετάνε έξω τους ενοικιαστές που δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια από τον πρώτο κιόλας μήνα.
Γράφει:  


«Δεν φτάνει που οι φόροι τους οποίους καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες για την κατοχή ακινήτων είναι οκτώ φορές περισσότεροι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, από το 2014, θα πρέπει να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και για τα ενοίκια που δεν θα εισπράττουν».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, υποστηρίζει μιλώντας στοFMVoice.gr  ότι με απάλειψη νομοθετικής ρύθμισης που εμπεριείχε η φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας τρόπος ώστε να αποφευχθεί η φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια τα οποία δεν εισπράττονται. Έτσι, από την 1/1/2014, οι «κακοπληρωτές» ενοικιαστές θα γίνουν ο φόβος και ο τρόμος των ιδιοκτητών καθώς:

1. Και δεν θα εισπράττουν τα ενοίκιά τους

2. Και θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος ο οποίος θα διαμορφώνεται στο 11% εφόσον το ετήσιο εισόδημα από ενοίκια διαμορφώνεται έως τις 12.000 ευρώ ετησίως ή στο 33% εφόσον το ετήσιο εισόδημα από ενοίκια, υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο. Επί του φόρου επιβάλλεται και προκαταβολή 55% ενώ επί του εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστή 1-4%

Ποια λύση υπήρχε μέχρι τώρα; Ο ιδιοκτήτης ακινήτου, είχε τη δυνατότητα με μια δήλωση στην εφορία, να εκχωρήσει το δικαίωμα είσπραξης των ενοικίων στο υπουργείο Οικονομικών. Ο ιδιοκτήτης έχανε οριστικά τα ενοίκια αλλά τουλάχιστον δεν πλήρωνε τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος (σ.σ ο οποίος με βάση το προηγούμενο καθεστώς φορολόγησης μπορούσε να φτάσει ακόμη και στ 49% αν συνυπολογιστεί και η εισφορά αλληλεγγύης η οποία υπολογίζεται με συντελεστή 1-4%.

Η διάταξη που επέτρεπε την …δωρεά των ακινήτων απαλείφθηκε. «Γιατί το δημόσιο να γίνεται εισπράκτορας για λογαριασμό του ιδιοκτήτη; Γιατί ο ενοικιαστής να εμφανίζεται ότι χρωστάει στο δημόσιο όταν στην πραγματικότητα η οφειλή αφορά σε ιδιώτη;», είναι τα επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης. Αυτό το επιχείρημα έχει μια λογική καθώς δεν είναι το ίδιο να χρωστάς στο δημόσιο και σε έναν ιδιώτη. Το δημόσιο, έχει πολλά όπλα στα χέρια του και μπορεί να βάλει χέρι ακόμη και σε μισθό ή οποιοδήποτε άλλο εισόδημα προκειμένου να εισπράξει τα χρωστούμενα. Τι επιλέγει λοιπόν; Να στραφεί κατά του ιδιοκτήτη. Θα τον φορολογήσει ούτως ή άλλως με βάση τα αναγραφόμενα στο συμβόλαιο ενοικίασης και θα τον αφήσει να τα «βρει» με τον ενοικιαστή.

Υπάρχει ένας κίνδυνος: Να ξεσπάσει το 2014 κύμα εξώσεων. Ούτως ή άλλως, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη, με το που θα συμπληρωθεί ένας μήνας χωρίς να καταβληθεί το ενοίκιο, να καταθέσει αγωγή εξώσεως. Και πλέον οι διαδικασίες είναι ταχύτατες καθώς, πρακτικά, μέσα σε 40-50 ημέρες από την εκκίνηση της διαδικασίας, ο μισθωτής υποχρεούται να εγκαταλείψει το ακίνητο.

 

Στο στόχαστρο της τρόικας 849 φοροαπαλλαγές

Στο στόχαστρο της τρόικας 849 φοροαπαλλαγές
Το υπουργείο Οικονομικών κατέγραψε τις φοροαπαλλαγές που ίσχυσαν μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, οι οποίες ανέρχονται σε 849
25 Νοε 2013 - 08:00
Picture 0 for Στο στόχαστρο της τρόικας 849 φοροαπαλλαγές
Στο στόχαστρο της τρόικας τίθενται 849 φοροαπαλλαγές σε εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων, ακίνητα, συναλλαγές, φόρους κατανάλωσης, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους, αυτοκίνητα, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2014-17.
 
Οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές καταγράφηκαν από ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών και περιλαμβάνονται σε ειδικό τόμο, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή και είναι προς αξιολόγηση, καθώς περιλαμβάνει όλες τις απαλλαγές από το φόρο που ισχύουν, μετά το πρώτο «κούρεμα» που έγινε πέρυσι, όπως επίσης και την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.
 
Σημειώνεται πως η τρόικα για την περίοδο 2015-2016 εκτιμά πως υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 3,9-4,2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να μεταβληθεί. Μεταξύ των μέτρων που έχει υποδείξει στην κυβέρνηση είναι η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η μείωση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι μειώσεις διαφόρων άλλων δαπανών του προϋπολογισμού.
 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, το υπουργείο Οικονομικών κατέγραψε τις φοροαπαλλαγές που ίσχυσαν μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, οι οποίες ανέρχονται σε 849, ενώ το κόστος τους για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίστηκε από το ΥΠΟΙΚ σε 4,3 δισ. ευρώ, ποσό που καλλιεργεί προσδοκίες για περικοπές.
 
Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις) καταμετρήθηκαν 178 περιπτώσεις φοροαπαλλαγών, μεταξύ των οποίων είναι η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων, η ειδική φορολόγηση εισοδημάτων, οι απαλλαγές από το εισόδημα και τα ακίνητα, η μειωμένη εφαρμογή τεκμηρίων κ.λπ. Φέτος (για τη χρήση 2012) έγινε χρήση 10.723.322 περιπτώσεων φοροαπαλλαγών (κάθε φορολογούμενος έκανε χρήση περισσότερων της μίας φοροαπαλλαγής).
 
Τα δηλωθέντα ποσά ανά κατηγορία δαπάνης που απαλλάσσονταν από το φόρο ανήλθαν στο ποσό των 11,21 δισ. ευρώ, το ποσό της απαλλαγής (έκπτωσης από εισόδημα ή φόρο) ήταν 3,53 δισ. ευρώ, και το όφελος που αποκόμισαν οι φορολογούμενοι και …ζημιώθηκε το Δημόσιο ήταν 1,02 δισ. ευρώ. Η καταγραφή έγινε με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων του 2013, ενώ όπως προκύπτει, από τις δαπάνες που καταργήθηκαν ήδη από τη φετινή χρήση, το όφελος θα είναι:
 
51,7 εκατ. ευρώ, από τη δαπάνη ασφαλίστρων ζωής.
 
21,7 εκατ. από τα δίδακτρα.
 
104,1 εκατ. ευρώ, από τις ασφαλιστικές εισφορές.
 
52,2 εκατ. ευρώ, από το ενοίκιο κύριας κατοικίας των φοιτητών.
 
3,6 εκατ. ευρώ, από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.
 
317,8 εκατ. ευρώ, από την κατάργηση της φοροαπαλλαγής των κατοίκων παραμεθόριων περιοχών με παιδιά.
 
Φορολογία Κεφαλαίου
 
Αφορά στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών, κερδών, και γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων και το φόρο ακίνητης περιουσίας. Από τη φορολογία κληρονομιών το κόστος για το Δημόσιο ανήλθε σε 39,9 εκατ. ευρώ, από τη φορολογία δωρεών σε 56,7 εκατ., της μεταβίβασης ακινήτων σε 156,4 εκατ. και του ΦΑΠ σε 386,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει πως οι συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές κοστίζουν στον προϋπολογισμό 639,8 εκατ.
 
Επίσης, η απαλλαγή από το φόρο της απόκτησης πρώτης κατοικίας (με γονική παροχή, δωρεά, μεταβίβαση) κοστίζει 102,6 εκατ. Η απαλλαγή του Δημοσίου από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς και μεταβίβασης κοστολογείται στα 40,9 εκατ. ευρώ.
 
Οι εκπτώσεις του ΦΠΑ
 
Οι απαλλαγές που ισχύουν σήμερα στο καθεστώς του ΦΠΑ, υπολογίζεται ότι κοστίζουν 942,3 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι:
 
Οι υπερμειωμένοι συντελεστές (6,5%), σε βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φάρμακα και εμβόλια, ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους και θέατρα, που κοστίζουν 533,4 εκατ. ευρώ.
 
Οι μειωμένοι, κατά 30%, συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου, που κοστίζουν δημοσιονομικά 291,3 εκατ. ευρώ.
 
Η απαλλαγή των υπηρεσιών των Ελληνικών Ταχυδρομείων, που κοστίζει 26,6 εκατ. ευρώ.
 
Η απαλλαγή των πράξεων των εθνικών δικτύων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (εκτός εμπορικών πράξεων), που κοστίζει 30,3 εκατ. ευρώ.
 
Η απαλλαγή, κατά την εισαγωγή του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κόστος 52,1 εκατ. ευρώ, αλλά σε περίπτωση κατάργησης το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο.
 
Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης
 
Oι απαλλαγές στην κατηγορία των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 989,6 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος έχουν οι απαλλαγές στα ενεργειακά προϊόντα, 564,7 εκατ. ευρώ, και ακολουθεί η απαλλαγή στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά με δημοσιονομικό κόστος 421,7 εκατ.
 
Η απαλλαγή από το Τέλος Ταξινόμησης των Οχημάτων έχει κόστος 54,8 εκατ. ευρώ, και αφορά σε πολυτέκνους, αναπήρους, Δημόσιο, ιερές μονές, διπλωμάτες κ.λπ.
 
Στη Βουλή το ν/σ για τα ακίνητα
 
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού -στις 7 ή 8 Δεκεμβρίου- και τη σύνοδο του Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει προσπάθειες να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ακίνητα στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ εξετάζεται πολύ σοβαρά και η πιθανότητα να συζητηθεί αυτό με κατεπείγουσες διαδικασίες. Δεν αποκλείεται δηλαδή το κείμενο του νομοσχεδίου να κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων την επομένη και να ολοκληρωθεί με έκτακτη συνεδρίαση και ψηφοφορία στην ολομέλεια, είτε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου είτε την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
 
Κοινοβουλευτικοί κύκλοι αναφέρουν, μάλιστα, ότι αν κατατεθεί εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο η κατεπείγουσα διαδικασία θα αποτελέσει σχεδόν «μονόδρομο» για την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί ολόκληρη την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου η ολομέλεια της Βουλής θα είναι απασχολημένη με την επεξεργασία του κρατικού προϋπολογισμού και δεν θα μπορεί να συζητηθεί άλλο σχέδιο νόμου.
 

Τι φόρο θα πληρώσουν μισθωτοί, μικρομεσαίοι - Παραδείγματα



Τι φόρο θα πληρώσουν μισθωτοί, μικρομεσαίοι - Παραδείγματα

Εξοντωτικούς φόρους θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες για ετήσια εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχειας που απέκτησαν φέτος και αναμένεται να δηλώσουν το επόμενο έτος!
Αιτία η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος που προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο «εμπνεύστηκαν» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα ποσά των φόρων που θα προκύπτουν θα αντιστοιχούν σε ποσοστά μεγαλύτερα του 50% των δηλούμενων εισοδημάτων καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης θα προσδιορίζουν το ύψος του τελικού φορολογητέου εισοδήματος σε επίπεδο πολλαπλάσιο του πραγματικού. 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Σε ακίνητα και επιχειρήσεις οι πρόσθετοι φόροι του 2014

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Σε ακίνητα και επιχειρήσεις οι πρόσθετοι φόροι του 2014

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και της Μαρίας Βουργάνα
Σε ανάπτυξη 0,6%, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια σκληρής ύφεσης και ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 3 δισ. ευρώ στοχεύει ο νέος προϋπολογισμός, που η κυβέρνηση ευελπιστεί να αποτελέσει το «διαβατήριο» για τη σταδιακή έξοδο της χώρας από τον Μηχανισμό Στήριξης. Με την κυβέρνηση όμως να προειδοποιεί, μέσω του προϋπολογισμού, πως για την επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτούνται ριζικές μεταρρυθμίσεις, αποκαλύπτοντας δε πως η μεγάλη προσαρμογή στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας προήλθε κατά το ήμισυ από την επίπτωση της ύφεσης, γεγονός που την καθιστά αβέβαια, μεσομακροπρόθεσμα.
Παράλληλα με τον νέο προϋπολογισμό που επίσης χαρακτηρίζεται από τον στόχο παραμονής του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ, για δεύτερη διαδοχική χρονιά, συνεχίζεται η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, με επιπλέον προσαρμογή της τάξης των 5,3 δισ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται η είσπραξη πρόσθετων φόρων της τάξης των 2,48 δισ. ευρώ και σημαντικές περικοπές σε κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη.
Η κυβέρνηση ευελπιστώντας πως η ανάκαμψη θα ξεκινήσει να αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2014, αναμένοντας θετική μεταβολή από τρίμηνο σε τρίμηνο και μέση ανάπτυξη 0,6% στο σύνολο του έτους, επιμένει μέσω του προϋπολογισμού στην ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Για την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, μεταξύ άλλων και με εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, έχει επιμείνει ιδιαίτερα σε αναφορές της και η ΤτΕ αλλά και διεθνείς οργανισμοί. Παράμετρος που θα επιφέρει ουσιαστική δομική βελτίωση στη λειτουργία της οικονομίας, περιορίζοντας τις πιθανότητες νέου εκτροχιασμού, τον οποίο θα κληθούν πάλι να πληρώσουν οι πολίτες.
Οι φόροι του 2014
Τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 11,5% ή κατά 1,33 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος και να διαμορφωθούν στα 12,9 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι στην περιουσία προβλέπεται να ανέλθουν σε 3,937 δισ. ευρώ από 2,784 δισ. φέτος (αύξηση 41,4%). Τους πρόσθετους φόρους καλούνται να «σηκώσουν» το επόμενος έτος:
Οι επιχειρήσεις: Επιπλέον φόρους 2,2 δισ. ευρώ φέρνει το 2014 στις επιχειρήσεις. Τα νομικά πρόσωπα θα κληθούν το επόμενο έτος να πληρώσουν στην εφορία 3,89 δισ. ευρώ από 1,64 δισ. ευρώ φέτος. Η θεαματική αύξηση κατά 137,2% των εσόδων που προβλέπεται να εισπραχθούν το 2014 από τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα προέλθει από:
  • Την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για όλες τις επιχειρήσεις. Τα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών και των ΕΠΕ που θα αποκτήσουν φέτος θα φορολογηθούν το 2014 με συντελεστή 26% από 20% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Όμως μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα στο 10% από 25%. Παράλληλα αυξάνεται η φορολογία των κερδών των Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν απλογραφικά βιβλία από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσό κερδών πέραν των 50.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία το συνολικό καθαρό εισόδημά τους υποβάλλεται σε φόρο 26%.
  • Τους φόρους που καλούνται να επιστρέψουν, και μάλιστα εντόκως, στο Δημόσιο εκατοντάδες επιχειρήσεις που στις χρήσεις 2003 και 2004 προχώρησαν στο σχηματισμό αφορολόγητων αποθεματικών. Πρόκειται ουσιαστικά για τα ποσά του φόρου εισοδήματος που δεν κατέβαλαν οι εν λόγω επιχειρήσεις λόγω του σχηματισμού των αποθεματικών, τα οποία έχουν κριθεί από την Ε.Ε. ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις και πρέπει να επιστραφούν με τόκο.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες - εμποροβιοτέχνες: Φόρο από το πρώτο ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Τα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 33%. Εξαιτίας του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης και της κατάργησης των αφορολογήτων για τα παιδιά, όσοι αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 55.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται κατά ποσοστά έως και 1.460%.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι εισπράξεις του Δημοσίου από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας προβλέπεται να αυξηθούν κατά 41,4% και να ανέλθουν σε 3,937 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος από τα προβλεπόμενα έσοδα και συγκεκριμένα 2,65 δισ. ευρώ, θα προέλθει από την εφαρμογή των ρυθμίσεων για την επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Άλλο 1 δισ. ευρώ (995 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια) εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί από τις υπολειπόμενες διμηνιαίες δόσεις του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων του έτους 2013, οι οποίες θα εισπραχθούν στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 και εντάσσονται ταμειακά στα έσοδα του νέου προϋπολογισμού. Επιπλέον, άλλα 280 εκατ. ευρώ προβλέπεται να εξασφαλιστούν από την είσπραξη των 2 τελευταίων μηνιαίων δόσεων των ΦΑΠ των ετών 2011- 2013. Παράλληλα τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος οι φορολογούμενοι από την εκμίσθωση ακινήτων θα φορολογηθούν με συντελεστή 10% για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ. Τα άνω των 12.000 ευρώ ποσά θα φορολογούνται με 33% για το άνω των 12.000 ευρώ κομμάτι τους.
Τα φυσικά πρόσωπα. Σχεδόν όλες οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις φόρου καταργούνται για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι με τις φορολογικές δηλώσεις του 2014. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, θα εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι διατάξεις που προβλέπουν την έκπτωση ποσοστού έως 10% των δαπανών για δωρεές και διατροφή λόγω διαζυγίου. Επίσης από τον φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων θα αφαιρείται το 10% από το ποσό των δαπανών για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, το οποίο υπερβαίνει το 5% του συνολικού ετησίου εισοδήματος.

56 σπίτια τη μέρα βγαίνουν στο σφυρί!

        
 
«Χέρι» σε 93.330 λογαριασμούς οφειλετών έβαλε η εφορία από την αρχή του χρόνου, ενώ στο «σφυρί» βγαίνουν 56 σπίτια την ημέρα! Μόνο τον Οκτώβριο οι φορολογικές αρχές έβγαλαν σε πλειστηριασμό 1.553 κατοικίες και οικόπεδα και 14.197 ακίνητα συνολικά στο δεκάμηνο του έτους.

Σε σχέση με το περσινό δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013 οι πλειστηριασμοί ακινήτων σημειώνουν αύξηση κατά 26,3% αφού πέρυσι η εφορία έβγαλε σε δημοπρασία 11.240 ακίνητα συνολικά. «Εκρηξη» σημειώνουν και οι κατασχέσεις σε χέρια τρίτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του 2013 αυτές διπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 11.883 τον Οκτώβριο από 5.592 τον Ιανουάριο. Το «κρεσέντο» δίνει η ΔΟΥ Β΄ Ηρακλείου με 1.052 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» τον Οκτώβριο και ακολουθούν η ΦΑΕΕ Πειραιά με 793, η ΔΟΥ Κοζάνης με 592, η ΔΟΥ Καλαμάτας με 588, η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων με 504 κ.ά. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 οι φορολογικές αρχές άσκησαν ποινικές διώξεις σε βάρος 22.613 οφειλετών του Δημοσίου οι οποίοι μαζί με αυτούς για τους οποίους ασκήθηκαν κατασχέσεις φτάνουν τους 156.758. Τα ποσά από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που μπήκαν στα ταμεία έφτασαν το 1,5 δισ. ευρώ.