Σελίδες

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

OIKONOMIA Σύνταξη για τις εργαζόμενες στα πρώην ειδικά Ταμεία

20/05/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
OIKONOMIA

Σύνταξη για τις εργαζόμενες στα πρώην ειδικά Ταμεία

Για τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανήλικων παιδιών, ασφαλισμένων στα πάλαι ποτέ χαρακτηριζόμενα ως ευγενή ή ειδικά Ταμεία (πλην ΤΣΠ-ΗΣΑΠ) πριν από το 1983, το απαιτούμενο όριο ηλικίας (για λήψη πλήρους ή μειωμένης σύνταξης) είναι αυτό που αντιστοιχεί στο έτος συμπλήρωσης του προβλεπόμενου χρόνου ασφάλισης.
        
 
Επιμέλεια: Τζώρτζης Ρούσσος
Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει η δυνατότητα συνταξιοδότησης με αναστολή (δηλαδή η έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, στην οποία ορίζεται ότι η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για λήψη πλήρους σύνταξης).

Μέχρι το 2012

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι είναι ότι όσοι έχουν «πιάσει» τις προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2012 δεν μπορούν να βληθούν από τις αλλαγές. Ετσι, για τα έτη μέχρι και το 2012 ισχύουν τα εξής:

• Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος προϋποθέτει ότι σε κάποια χρονική στιγμή μέχρι τις 31/12/2012 η ασφαλισμένη μητέρα ανήλικου παιδιού έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης έχοντας ανήλικο παιδί και ότι έχει συμπληρώσει και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας, όπου αυτό απαιτείται.

• Η κατοχύρωση προϋποθέσεων συνταξιοδότησης προϋποθέτει ότι σε κάποια χρονική στιγμή μέχρι τις 31/12/2012 η ασφαλισμένη μητέρα ανήλικου παιδιού έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης έχοντας ανήλικο παιδί χωρίς να έχει και την απαιτούμενη ηλικία (άρα, έχει δικαίωμα λήψης σύνταξης με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου ορίου ηλικίας).

52

Από το 2013 και μετά

Αντίστοιχα για όσες θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1/1/2013 και μετά τα όρια ηλικίας αναπροσαρμόστηκαν και ποικίλλουν ανάλογα με το Ταμείο, όπως φαίνεται στους πίνακες που δημοσιεύουμε. Αυτό σημαίνει ότι κάποια εργαζόμενη στα ειδικά Ταμεία που έχει προσληφθεί πριν από το 1982 θα πρέπει να συμπληρώσει το 2014 είκοσι πέντε έτη ασφάλισης αλλά και την ηλικία των 52 ετών προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί.

Παραδείγματα

1. Μητέρα ασφαλισμένη στο τ. ΤΣΠ-ΕΤΕ πριν από την 1/1/1983, που το 2009 είχε συμπληρώσει 21 έτη ασφάλισης και είχε κατά τον χρόνο αυτό ανήλικο παιδί. Κατοχυρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του έτους που συμπλήρωσε τον συντάξιμο χρόνο (του 2009), επομένως θα πάρει πλήρη σύνταξη όταν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας της.

2. Μητέρα ασφαλισμένη στο τ. ΤΣΠ-ΕΤΕ πριν από την 1/1/1983 που το 2012 έχει χρόνο ασφάλισης 21 ετών. Δεν κατοχυρώνει δικαίωμα για πλήρη σύνταξη στο 50ό έτος της ηλικίας της (δεδομένου ότι μέχρι 31/12/2012 δεν είχε συμπληρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο κατά το έτος 2012 των 22 1/2 ετών). Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας της (αφού συμπληρώνει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης από 1/1/2013 και μετά), εφόσον έχει και ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου.

Οι τρίτεκνες

Για τη συνταξιοδότηση των μητέρων τουλάχιστον 3 παιδιών ή των πατέρων τουλάχιστον 3 παιδιών, που είναι χήροι ή διαζευγμένοι και έχουν την επιμέλεια των ανήλικων ή ανίκανων παιδιών με δικαστική απόφαση και έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μέχρι 31/12/1982, το απαιτούμενο όριο ηλικίας είναι αυτό που αντιστοιχεί στο έτος συμπλήρωσης χρόνου ασφάλισης 20 ετών. Ετσι και σε αυτή την κατηγορία για τα έτη μέχρι και το 2012, ισχύουν τα εξής:

• Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος προϋποθέτει ότι σε κάποια χρονική στιγμή μέχρι τις 31/12/2012 η ασφαλισμένη μητέρα τουλάχιστον 3 παιδιών (ή ο πατέρας τουλάχιστον 3 παιδιών, σύμφωνα με τα προηγούμενα) έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (20 έτη) και ότι έχει συμπληρώσει και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας, όπου αυτό απαιτείται.

• Η κατοχύρωση προϋποθέσεων συνταξιοδότησης προϋποθέτει ότι σε κάποια χρονική στιγμή μέχρι 31/12/2012 η ασφαλισμένη μητέρα τουλάχιστον 3 παιδιών έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (20 έτη) χωρίς να έχει και την απαιτούμενη ηλικία (άρα, έχει δικαίωμα λήψης σύνταξης με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου ορίου ηλικίας, όπου αυτό απαιτείται). Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μητέρες τουλάχιστον 3 παιδιών (ή πατέρες τουλάχιστον 3 παιδιών που είναι χήροι ή διαζευγμένοι και έχουν την επιμέλεια των ανήλικων ή ανίκανων παιδιών με δικαστική απόφαση) από το 2013 και μετά μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 20 χρόνια ασφάλισης αλλά μετά τη συμπλήρωση του 67ου χρόνου ηλικίας συνταξιοδότησης. Πρόκειται για την κατηγορία ασφαλισμένων που επλήγη περισσότερο από τις αλλαγές του Νοεμβρίου 2012 στο ασφαλιστικό σύστημα αφού προστέθηκαν 12 χρόνια παραπάνω εργασίας. Ετσι, ενώ κάποια που είχε συμπληρώσει το 2012 τα 20 έτη μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 55 ετών, από το 2013 και μετά θα πρέπει να περιμένει να συμπληρώσει το 67ο έτος για τη συνταξιοδότηση.

Εργαζόμενες που ασφαλίστηκαν μέχρι τις 31/12/1992

Στην περίπτωση αυτή για τη συνταξιοδότησή τους εντός του 2014 ισχύουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι το 62ο (για μειωμένη) και το 67ο (για πλήρη).

Βέβαια στην περίπτωση των ασφαλισμένων γυναικών στα ειδικά Ταμεία αρκούν τα 25 έτη ασφάλισης. Για τη συνταξιοδότηση των γυναικών ασφαλισμένων πριν από την 1/1/1983, που έχουν χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 15 ετών, το απαιτούμενο όριο ηλικίας είναι αυτό που αντιστοιχεί στο έτος συμπλήρωσης της ηλικίας των 60 ετών (για πλήρη σύνταξη).

Επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε ισχύ η δυνατότητα συνταξιοδότησης λόγω γήρατος των μέχρι 31/12/1982 ασφαλισμένων στα τ. ειδικά Ταμεία με 35 έτη ασφάλισης (για την πλήρωση της οποίας δεν απαιτούνταν όριο ηλικίας). Δηλαδή, οι πριν από την 1/1/1983 ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) στα τ. ειδικά Ταμεία θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω γήρατος με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Κίνδυνος απώλειας ασφάλισης σε περίπτωση επίσχεσης εργασίας

Τι προβλέπει η παλιά γνωμοδότηση που «ξέθαψε» το ΙΚΑ. «Διαφωνεί» το ΣτΕ

Ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθεί ο χρόνος ασφάλισης όσων εργαζομένων, ακριβώς επειδή δεν πληρώνονταν, προχώρησαν σε επίσχεση. Το ΙΚΑ «ξέθαψε» μια παλιά (από το 1984) γνωμοδότησή του και ουσιαστικά προτρέπει τους εργοδότες να σταματήσουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές μετά τον ένα μήνα επίσχεσης.

Σύμφωνα μ’ αυτή τη γνωμοδότηση, στις περιπτώσεις επίσχεσης εργασίας, εφόσον η επιχείρηση είναι νόμιμη, η ασφάλιση στο ΙΚΑ συνεχίζεται όχι όμως πέραν του εύλογου χρόνου διάρκειας αυτής, δηλαδή όχι πέραν του μήνα, εκτός αν η αμοιβή καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ (πρόκειται για το επίδομα επίσχεσης που είναι ίσο με το επίδομα ανεργίας και καταβάλλεται για ένα εξάμηνο), οπότε η ασφάλιση στο ΙΚΑ συνεχίζεται μέσω του ΟΑΕΔ. Αν η επίσχεση εργασίας διαρκεί πέραν του εύλογου χρόνου, δηλαδή μετά την πάροδο του μήνα, για τη συνέχιση της ασφάλισης απαιτείται, σύμφωνα με αυτή την παλιά γνωμοδότηση, η προσκόμιση δικαστικής απόφασης, από την οποία να προκύπτει σαφώς η συνέχιση της σχέσης εργασίας και κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας.

Αυτή όμως η εκδοχή (αναστολή της ασφάλισης), με δεδομένη την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης που ισχύει στη χώρας μας, στερεί από τον εργαζόμενο όλα τα ασφαλιστικά του δικαιώματα (καθόσον δεν πληρώνονται εισφορές).

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει υιοθετήσει διαφορετική εκδοχή θεωρώντας ότι σε περίπτωση αποχής του εργαζομένου από την εργασία του λόγω παράβασης από τον εργοδότη της υποχρέωσής του για έγκαιρη καταβολή του οφειλόμενου μισθού και, συνεπεία τούτου, άσκησης από τον εργαζόμενο του δικαιώματος επίσχεσης, με συνέπεια να καθίσταται στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης υπερήμερος ως προς την αποδοχή της προσφερόμενης εργασίας, κατά τον χρόνο της επίσχεσης παραμένει άθικτη η υποχρέωση καταβολής του μισθού, όπως παραμένει ενεργή και η ασφαλιστική σχέση του εργαζομένου, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί υπό τους ίδιους όρους και με όλες τις συνέπειες από την άποψη καταβολής εισφορών στο ΙΚΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου