Σελίδες

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Tρέχουν να σταματήσουν το ξεπούλημα ομολόγων Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σκέφτεται η κυβέρνηση να κλείσει το θέμα της αναδρομικής φορολόγησης των κερδών από ελληνικά χρεόγραφα που κατέχουν ξένοι επενδυτές.

19/05/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Tρέχουν να σταματήσουν το ξεπούλημα ομολόγων

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σκέφτεται η κυβέρνηση να κλείσει το θέμα της αναδρομικής φορολόγησης των κερδών από ελληνικά χρεόγραφα που κατέχουν ξένοι επενδυτές.
        
 
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σκέφτεται η κυβέρνηση να κλείσει το θέμα της αναδρομικής φορολόγησης των κερδών από ελληνικά χρεόγραφα που κατέχουν ξένοι επενδυτές

Του Μάριου Χριστοδούλου

Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα κλείνει οριστικά το θέμα της αναδρομικής φορολόγησης των κερδών από ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε χέρια ξένων επενδυτών, προσανατολίζεται η κυβέρνηση με το άνοιγμα της Βουλής. Τούτο επισημαίνουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης μετά τον πανικό της προηγούμενης εβδομάδας με τα ελληνικά χρεόγραφα, όπου ξένα χαρτοφυλάκια προχωρούσαν σε μαζικές πωλήσεις αυτών των τίτλων με αποτέλεσμα να βυθιστούν οι τιμές τους και να αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σκαρφάλωσε στο 6,86%.

Η εγκύκλιος

Αφορμή για το γενικευμένο «ξεπούλημα» των ελληνικών ομολόγων στάθηκε εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, που είχε εκδοθεί τις προηγούμενες μέρες και η οποία καλούσε αλλοδαπούς επενδυτές οι οποίοι είχαν κέρδη από ελληνικά ομόλογα ώς το τέλος του 2013 και δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα να υποβάλουν δήλωση στην εφορία μέσα στους επόμενους δύο μήνες, προκειμένου να αποδώσουν φόρο, 20%-33% κατά περίπτωση, επί της υπεραξίας που αποκόμισαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρωταγωνιστής στις πωλήσεις ήταν μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα η οποία προχώρησε σε μαζικές μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, καθώς ο θεματοφύλακάς της την ενημέρωσε για τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς που διέπει τα ελληνικά χρεόγραφα. Πολύ γρήγορα οι πωλήσεις επεκτάθηκαν σε όλες τις διάρκειες των ελληνικών τίτλων μετά τις φήμες που διοχετεύτηκαν στις αγορές για πιθανή παράταση -και μετά το 2013- του μέτρου της φορολόγησης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Πρώτη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών σε αυτόν τον πανικό ήταν να διαψεύσει πως ισχύει η υποχρέωση επιβολής φόρου υπεραξίας στα ομόλογα που κατέχουν αλλοδαποί. Σε ανακοίνωσή του τόνισε πως το καθεστώς που ίσχυε για το 2013 δεν επεκτείνεται για το 2014 και ισχύει ό,τι ίσχυε για τον έναν αυτό χρόνο.

Οι αντιδράσεις όμως των αγορών δεν κάμφθηκαν. Οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα συνεχίστηκαν και έτσι επελέγη ως λύση ανάγκης η απόσυρση της εφαρμοστικής εγκυκλίου που είχε εκδώσει ο Χάρης Θεοχάρης. Σχετική εγκύκλιο για το θέμα αυτό έχει εκδώσει και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης (ΠΟΛ 1102). Στο οικονομικό επιτελείο πάντως προκρίνουν την εξής λύση: Να εκδοθεί μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και να κυρωθεί, όταν ανοίξει η Βουλή, για να κλείσει οριστικά το θέμα. Η φορολόγηση αυτή προβλεπόταν από νόμο του Φεβρουάριου 2012 που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως Παπαδήμου με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου