Σελίδες

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Αόρατα λουκέτα Γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις πτωχεύουν χωρίς να το «δηλώνουν». Μόνο στην Ελβετία έκλεισαν πέρυσι 6.495 εταιρείες, ενώ στη χώρα μας μόλις 392!.

Αόρατα λουκέτα

Γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις πτωχεύουν χωρίς να το «δηλώνουν». Μόνο στην Ελβετία έκλεισαν πέρυσι 6.495 εταιρείες, ενώ στη χώρα μας μόλις 392!.
        
 
Του Βασίλη Γεώργα

045_GRAFIMAΑυξάνονται οι πτωχεύσεις των εταιρειών στη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της ICAP, ενώ στην Ελλάδα της βαθιάς ύφεσης εμφανίζεται παραδόξως μείωση του αριθμού των λουκέτων πέρυσι, όχι όμως επειδή έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις, αλλά γιατί τα φαλιμέντα δεν καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία!

Ετσι, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι στην Ελλάδα σημειώθηκαν το 2013 συνολικά 392 πτωχεύσεις έναντι 415 το 2012, ωστόσο η μείωση αυτή κατά 5,5%, που είναι από τις μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκή χώρα μαζί με την Ιρλανδία (-19%) και το Βέλγιο (-11%), αποτελεί «μαγική εικόνα».

Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει η ICAP, πολλές πτωχεύσεις εταιρειών παραμένουν «παγωμένες», είτε γιατί οι πιστωτές των επιχειρήσεων δεν κινούνται νομικά έναντι των οφειλετών τους, λόγω των μακροχρόνιων νομικών διαδικασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των πτωχεύσεων με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, είτε επειδή ένας μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών διακόπτουν οριστικά τις εργασίες τους χωρίς να κηρυχθούν σε πτώχευση και συνεπώς δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταγεγραμμένες ως πτωχευμένες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας.

Ο πτωχευτικός κώδικας

Η αλλαγή από την κυβέρνηση του πτωχευτικού κώδικα μέσα στη χρονιά γίνεται με στόχο ακριβώς να διευκολυνθούν οι πτωχεύσεις και οι εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, οπότε τα επόμενα χρόνια αναμένεται έκρηξη των λουκέτων στην αγορά.

Από την άλλη, τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Ευρώπη ο ρυθμός των επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, παρά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που λαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες για να τονώσουν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με την ICAP, ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που πτώχευσαν στη Δυτική Ευρώπη το 2013 ανήλθε σε 192.340 επιχειρήσεις έναντι 190.161 το 2012 (αύξηση 1,1% ή 2.179 επιχειρήσεις). Τα επίπεδα αυτά είναι τα υψηλότερα από το 2009.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και για την Ανατολική Ευρώπη, όπου ο αριθμός των εταιρειών οι οποίες πτώχευσαν ανήλθε σε 100.984 το 2013, έναντι 97.169 επιχειρήσεων το 2013. Η αύξηση αυτή είναι 3,9% έναντι του 2012, αλλά διπλάσια σε σύγκριση με τον αριθμό των πτωχεύσεων το 2010 (53.000). Από τις 17 χώρες που εξετάστηκαν στη Δυτική Ευρώπη, στις εννέα χώρες σημειώθηκε μείωση των πτωχεύσεων, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση να καταγράφεται στην Ιρλανδία (-19%) και στο Βέλγιο (-11%), ενώ οι υπόλοιπες οκτώ χώρες είχαν αύξηση, με ενδεικτικότερα παραδείγματα τη Νορβηγία (+20%), την Ιταλία (+16%) και την Ισπανία (+15%).

Λιγότερες αριθμητικά ήταν οι πτωχεύσεις που σημειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία, ενώ περισσότερες πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, όπου ξεπέρασαν τις 60.000. Στην Ανατολική Ευρώπη, σημαντική αύξηση των πτωχεύσεων παρουσίασε η Βουλγαρία (+221,7%) και ακολούθησε η Σλοβενία (+58,2%).

Η αύξηση των πτωχεύσεων αποδίδεται, σύμφωνα με την ICAP, στην επιδείνωση του επιχειρηματικού και του οικονομικού περιβάλλοντος λόγω της ύφεσης.

Ο κλάδος των υπηρεσιών

Η άνοδος της ανεργίας, η μείωση του δανεισμού, ο περιορισμός των χρηματοδοτήσεων, αποτελούν βασικές αιτίες για τα επιχειρηματικά λουκέτα στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου ο κλάδος των υπηρεσιών έχει την αρνητική πρωτιά (36% των πτωχευμένων εταιρειών) και ακολουθείται από τις εμπορικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία. Συνολικά, τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων δείχνουν ότι πέντε χρόνια από την έναρξη της κρίσης στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου