Σελίδες

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Λίφτινγκ στο «Eξοικονόμηση κατ΄ οίκον» - Ποιές αλλαγές σχεδιάζονται

Λίφτινγκ στο «Eξοικονόμηση κατ΄ οίκον» - Ποιές αλλαγές σχεδιάζονται

Σε «λίφτινγκ» στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, η οποία φέρεται για το λόγο αυτό ότι έχει λάβει και τη γνώμη ειδικών από τον χώρο των κατασκευών και της ενέργειας.

Ήδη στα χέρια των αρμόδιων υπουργείων βρίσκεται λίστα με τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης -που θα «τρέξει» την περίοδο 2014-2020- να καταστεί ελκυστικότερο, πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό.

Πρόκειται για ένα «πακέτο» 13 ρυθμίσεων που έχει επεξεργαστεί ο φορέας παθητικών συστημάτων και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ οι συζητούμενες αλλαγές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-Αύξηση του ανώτατου προϋπολογισμού του έργου από τα 15.000 στα 25.000 ευρώ.
-Ένταξη όλων των ιδιοκτητών στο πρόγραμμα.
-Αύξηση επιδότησης και δυνατότητα επιλογής άτοκου δανείου ή αυτοχρηματοδότησης.
-Η προκαταβολή να αυξηθεί από το 40% στο 50% του προϋπολογισμού.
-Η κατάργηση της τιμής ζώνης (σήμερα είναι 2.100 ευρώ ανά τ.μ.).
-Η ολοκλήρωση των εργασιών να υλοποιείται εντός 3 μηνών από την καταβολή της προκαταβολής.

Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα είναι ανοιχτό, όμως οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων έχουν παγώσει λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές εγκεκριμένων έργων. Σήμερα προσφέρεται μείγμα επιχορήγησης και χαμηλότοκου δανείου για ενεργειακή την αναβάθμιση σπιτιού, σε περιοχή με αντικειμενική τιμή ζώνης ακινήτου έως 2.100 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός φτάνει τα 15.000 ευρώ και το ανώτατο ποσό ενίσχυσης τα 10.000 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι ο φορέας που έχει επεξεργαστεί τις αλλαγές τις οποίες συζητά με το υπουργείο ΠΕΚΑ εκπροσωπεί επαγγελματικές οργανώσεις στις οποίες περιλαμβάνονται χημικές βιομηχανίες, αλουμινοκατασκευές, σιδηροκατασκευές, υαλοπίνακες, εταιρείες μόνωσης, ηλιακής ενέργειας, κουφωμάτων, χρωμάτων, συστημάτων σκίασης, ακόμη και ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι οι περισσότερες επεμβάσεις γίνονται σε κουφώματα λόγω μη επάρκειας του προϋπολογισμού, ενώ άλλου τύπου επεμβάσεις, όπως τοποθέτηση συστημάτων ελέγχου, ηλιοθερμίας, αντλιών θερμότητας κ.λπ., δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού.


Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου