Σελίδες

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

67 δισ. τα ληξιπρόθεσμα - και πού είσαι ακόμη

Έντυπη Έκδοση 

ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΥΨΟΥΣ 11 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2014

67 δισ. τα ληξιπρόθεσμα - και πού είσαι ακόμη

Οι ρυθμίσεις για διευκόλυνση των οφειλετών δεν απέδωσαν ούτε το ελάχιστο
Συνεχίζουν να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, σπάζοντας πλέον και το φράγμα των 67 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιουνίου οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο «εκτοξεύθηκαν» στο τέλος Ιουνίου στα 67,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,22 δισ. ευρώ εντός των πρώτων έξι μηνών του τρέχοντος έτους.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στον Ιούνιο ήταν από πρόστιμα και «χαράτσια» που έμειναν απλήρωτα από τους φορολογουμένους, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Εφορία.
Πλέον, κατά μέσον όρο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές «τρέχουν» με 1 δισ. ευρώ το μήνα, ενώ μέσα στον Ιούνιο συσσωρεύθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 880.000.000 ευρώ.
Ανοδική τροχιά
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, τον περασμένο Ιούνιο:
* Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που κατέστη ληξιπρόθεσμο εντός του 2014, διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 6,225 δισεκατομμύρια ευρώ.
*** Το παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που κατέστη ληξιπρόθεσμο έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013, διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 61,025 δισ. ευρώ.
* Οι εισπράξεις έναντι του παλιού ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν τον Ιούνιο στα 994.000.000 ευρώ, ενώ οι εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν τον ίδιο μήνα στα 739.000.000 ευρώ.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι ρυθμίσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των οφειλετών δεν απέδωσαν ούτε το ελάχιστο, καθώς δεν ανακόπηκε η ανοδική τροχιά των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αν και είναι προφανές ότι ο νόμος 4152/2013 δεν πέτυχε το στόχο του, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα αρνείται να προχωρήσει σε συμφωνία για μια νέα ρύθμιση, καθώς εκτιμά ότι αυτή θα έχει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι όροι που έθετε ο νόμος σε όσους ήθελαν να ενταχθούν στη ρύθμιση άφησε χιλιάδες οφειλέτες εκτός, καθώς:
* Μετά την ένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση, δεν παύει το Δημόσιο να έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών του στοιχείων.
* Οι υπαγόμενες οφειλές στη ρύθμιση επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης οφειλής, ύψους 8,75% το χρόνο.
* Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβληθεί μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης.
* Η καθυστέρηση στην πληρωμή μιας δόσης επιβαρύνει τον οφειλέτη με προσαύξηση 15%.
* Η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ρύθμιση δεν παύει το δικαίωμα του Δημοσίου να προχωρήσει σε κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων.
Στο υπουργείο Οικονομικών είναι έντονη η ανησυχία αναφορικά με την πορεία των εσόδων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν συνολικούς φόρους ύψους 11 δισ. ευρώ.
Ηδη μέχρι τα τέλη Ιουλίου «τρέχει» η αποπληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, ο οποίος περιλαμβάνει και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Αντίστοιχα το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXIS και τα εκκαθαριστικά για την πρώτη δόση του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος δεν θα έρθει με το λογαριασμό της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, από τα τέλη Ιουλίου και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν:
Φόρο εισοδήματος. Ο λογαριασμός είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένος» σε σχέση με πέρυσι, καθώς έχουν καταργηθεί το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ δεν υπάρχουν πλέον οι φοροαπαλλαγές για παιδιά αλλά και για άλλες κατηγορίες που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια.
Εισφορά αλληλεγγύης. Επιβάλλεται στα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Φέτος στις φορολογικές δηλώσεις θα περιλαμβάνεται το υπόλοιπο της εισφοράς αλληλεγγύης που δεν έχει πληρωθεί μέσω της μηνιαίας παρακράτησης στο μισθό ή τη σύνταξη. Ο υπολογισμός της εισφοράς αλληλεγγύης γίνεται ως εξής:
* Για συνολικό καθαρό εισόδημα 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.
* Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.
* Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού.
* Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού.
Τέλος επιτηδεύματος. Το τέλος επιτηδεύματος θα το πληρώσουν για το 2013 φυσικά και νομικά πρόσωπα που άσκησαν δραστηριότητα πέρυσι.
Με καθυστέρηση
Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Επειτα από μεγάλη καθυστέρηση, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή τροπολογία με την οποία ξεκαθαρίζει τα κενά στον υπολογισμό του φόρου. Η πληρωμή θα γίνει πλέον από τον Αύγουστο και θα επιβαρύνει κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών.
Μαζί με τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αξίας από 300.000 ευρώ και πάνω θα πληρώσουν και το συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος θα επιβληθεί στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα.
Φόρο πολυτελείας. Το «χαράτσι», που επέστρεψε από πέρυσι στις ζωές των φορολογουμένων, αφορά όσους είχαν το 2012 στην κατοχή τους:
- Ι.Χ. με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.
Τέλη κυκλοφορίας. Η πληρωμή θα γίνει στο τέλος της χρονιάς μέσω τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου