Σελίδες

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Τράπεζες: βουλιάζουν στις ζημιές αλλά είναι… κερδοφόρες Ανακοίνωσαν κέρδη 822,5 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ στη πραγματικότητα είχαν ζημιές πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ας είναι καλά η δημιουργική λογιστική της «αναβαλλόμενης φορολογίας».

One euro

01/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τράπεζες: βουλιάζουν στις ζημιές αλλά είναι… κερδοφόρες

Ανακοίνωσαν κέρδη 822,5 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ στη πραγματικότητα είχαν ζημιές πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ας είναι καλά η δημιουργική λογιστική της «αναβαλλόμενης φορολογίας».
        
 
Του Βασίλη Γεώργα

045-grafΜαγική εικόνα εμφανίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών ως αποτέλεσμα της δημιουργικής λογιστικής που τους επιτρέπει να παρουσιάζουν μεγάλα κέρδη, κάνοντας χρήση της «αναβαλλόμενης φορολογίας», ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουν να βυθίζονται στις ζημιές. Ετσι, ενώ στο πρώτο 6μηνο του 2014 ο τραπεζικός κλάδος εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά από φόρους 822,5 εκατ. ευρώ κυρίως χάρη στην Εθνική και την Alpha Bank, στην πραγματικότητα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν προ φόρων ζημιές άνω του 1,087 δισ. ευρώ.

Φορολογικό μπόνους

Τα κέρδη τους στο πρώτο 6μηνο ήταν αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης του φορολογικού μπόνους που τους έχει κάνει δώρο η κυβέρνηση, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να συμψηφίζουν τις ζημιές τους από το κούρεμα των ομολόγων (PSI) με μελλοντικά κέρδη, και όχι της ουσιαστικής βελτίωσης των ισολογισμών τους και της τραπεζικής δραστηριότητας. Η αναβαλλόμενη φορολογία είναι η λογιστική αναγνώριση σήμερα ως έσοδο του φόρου που θα πλήρωναν αν δεν είχαν τη ζημιά από το PSI. Ο φόρος αυτός μελλοντικά θα αποδοθεί με τον σχηματισμό αντίστοιχων προβλέψεων που θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματά τους, σήμερα ωστόσο χρησιμοποιείται για να κλείσει τρύπες. Αντίστοιχο φορολογικό όφελος επιδιώκουν να έχουν οι τράπεζες και για τις ζημιές που θα εγγράψουν από την ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Στον αντίποδα με την εικόνα βελτίωσης των δεδομένων στην πραγματική οικονομία που επιχειρούν να μεταδώσουν οι τραπεζίτες πανηγυρίζοντας για τα υπερκέρδη τους ενόψει και των νέων stress tests της ΕΚΤ, οι ισολογισμοί του πρώτου 6μήνου καταγράφουν επιδείνωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τους ειδικά στο μέτωπο των κόκκινων» δανείων που συνεχίζουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, αλλά και της ρευστότητας στην αγορά που περιορίζεται διαρκώς. Μόνη πηγή βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών είναι η περικοπή του κόστους μέσω της μείωσης του προσωπικού και της συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων. Συνολικά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε επίπεδο ομίλων έφτασαν τα 81,7 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου 6μήνου, ποσό που αντιστοιχεί στο 31,7% του συνόλου των χορηγήσεων των τραπεζών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (257,4 δισ. ευρώ). Ειδικά για την Ελλάδα, η κατάσταση είναι χειρότερη: Οι τέσσερις τράπεζες έχουν «κόκκινα» δάνεια 72 δισ. ευρώ ή ποσοστό που αντιστοιχεί στο 34,66% των δανείων ύψους 207,6 δισ. ευρώ.

● Η Εθνική Τράπεζα έκανε στο 6μηνο την εκτενέστερη χρήση αναβαλλόμενου φόρου, καθώς αναγνώρισε 994 εκατ. ευρώ ως έσοδο. Συνολικά, το φορολογικό όφελος για τον όμιλο έφτασε τα 1,164 δισ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάσει λογιστικά κέρδη μετά από φόρους 1,146 δισ. ευρώ, ενώ σε προ φόρων επίπεδο τα κέρδη σε επίπεδο ομίλου ήταν μόλις 4 εκατ. ευρώ στο πρώτο 6μηνο και για την τράπεζα διαμορφώθηκαν σε ζημιές 268 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος έχει αναγνωρίσει αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ύψους 3,587 δισ. ευρώ. Η Εθνική έχει το μικρότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε επίπεδο ομίλου φτάνουν τα 16,33 δισ. ευρώ (23,2%) εκ των οποίων στην Ελλάδα είναι τα 13,3 δισ. ευρώ (29,3% επί χορηγήσεων 45,5 δισ. ευρώ).

● Η Alpha Bank, από την πλευρά της, εμφάνισε στο πρώτο 6μηνο καθαρά κέρδη μετά από φόρους 267,4 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία της οφείλεται σε αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 422 εκατ. ευρώ. Χωρίς αυτό, θα είχε ζημιές 155 εκατ. ευρώ, ενώ σε προ φόρων επίπεδο οι ζημιές της έφτασαν τα 165,1 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος έχει δείκτη καθυστερούμενων δανείων 33,6%, κάτι που σημαίνει ότι 20,9 δισ. ευρώ σε σύνολο 62,2 δισ. ευρώ χορηγήσεων δεν εξυπηρετούνται. Στην Ελλάδα τα «κόκκινα» δάνεια φτάνουν τα 18,2 δισ. ευρώ ή το 35,1%.

● Η Πειραιώς ευνοήθηκε από την αναβαλλόμενη φορολογία κατά 375 εκατ. ευρώ και με αυτό τον τρόπο περιόρισε τις καθαρές ζημιές της σε 82,9 εκατ. ευρώ, ενώ σε προ φόρων επίπεδο οι ζημιές της ήταν 436 εκατ. ευρώ. Στον όμιλο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν τα 28 δισ. ευρώ ή στο 38,5% επί του συνόλου των χορηγήσεων (73,059 δισ. ευρώ), ενώ στην Ελλάδα τα «κόκκινα» δάνεια φτάνουν τα 25,68 δισ. ευρώ ή το 38,8% των συνόλου των δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η Πειραιώς έχει δάνεια ύψους 47,7 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις και 25,3 δισ. ευρώ προς ιδιώτες.

● Στη Eurobank οι καθαρές ζημιές έφτασαν στο τέλος του πρώτου 6μήνου στα 508 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 490 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα δεν έκανε χρήση αναβαλλόμενου φόρου στο εξάμηνο, ενώ αντίθετα το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχε χρησιμοποιήσει 596 εκατ. ευρώ. Για τη Eurobank το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων φτάνει τα 16,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 31,8% του συνόλου των χορηγήσεων (51,785 δισ. ευρώ), ενώ έχει σχηματίσει προβλέψεις 8,4 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, έχει «κόκκινα» δάνεια 14,788 δισ. ευρώ ή 33,6% των δανείων που έχει χορηγήσει (44 δισ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου