Σελίδες

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΕΠ: παραμένει υπό του μηδενός Στο 0,3% η ύφεση στο β´ τρίμηνο, στο 0,7% από την αρχή του χρόνου. Κρίσιμο μέγεθος ο τουρισμός για το αν θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 0,6% φέτος.

02/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΕΠ: παραμένει υπό του μηδενός

Στο 0,3% η ύφεση στο β´ τρίμηνο, στο 0,7% από την αρχή του χρόνου. Κρίσιμο μέγεθος ο τουρισμός για το αν θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 0,6% φέτος.
        
 
Του Κώστα Τσάβαλου

Το… ταμείο που θα γίνει μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου, θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφεται ακόμα ύφεση, η οποία υποχωρεί σταδιακά, ωστόσο οι κίνδυνοι στο μέτωπο των εξαγωγών λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης είναι υπαρκτοί και ουδείς μπορεί να προβεί σε ασφαλείς προβλέψεις για τις τελικές επιπτώσεις στο κρίσιμο μέγεθος των εξαγωγών. Μάλιστα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) «διόρθωσε» επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, εξέλιξη που δείχνει ότι η ύφεση… ανθίσταται.

Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,3% (αρχική εκτίμηση 0,2%). Είχε προηγηθεί μείωση κατά 1,1% (αρχική εκτίμηση 0,9%) κατά το πρώτο τρίμηνο, όταν πέρυσι, στο σύνολο του έτους, η υποχώρηση είχε φθάσει το 3,9%.

Σε επίπεδο εξαμήνου, η ύφεση διαμορφώθηκε στο 0,7%, ενώ ο στόχος για φέτος είναι η επαναφορά στην ανάπτυξη με ρυθμό 0,6%. Το αν θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος ή όχι, θα ξεκαθαρίσει ουσιαστικά με τη δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων του τρίτου τριμήνου, τα οποία θα ενσωματώνουν και την επίπτωση από τον τουρισμό του καλοκαιριού.

Το τέταρτο τρίμηνο, που… παραδοσιακά ενίσχυε το προϊόν της χώρας λόγω του δώρου των Χριστουγέννων, δεν παίζει πλέον καταλυτικό ρόλο. Η χώρα βρίσκεται στο «τούνελ» της ύφεσης για 24 διαδοχικά τρίμηνα, με τη συνολική μείωση του ΑΕΠ να ξεπερνάει το 26%. Ειδικά για το δεύτερο τρίμηνο του 2014, έναντι του ίδιου διαστήματος του 2013, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε:

• Σταθεροποίηση της κατανάλωσης. Τόσο η ιδιωτική όσο και η δημόσια δεν μεταβλήθηκαν καθόλου και ανήλθαν στα 28,2 δισ. ευρώ και 7,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

• Συρρίκνωση του ρυθμού μείωσης των επενδύσεων. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ανήλθαν στα 5,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 0,8% σε σχέση με πέρυσι στο δεύτερο τρίμηνο, κατά το οποίο είχαν διαμορφωθεί στα 5,3 δισ. ευρώ.

• Αύξηση των εξαγωγών κατά 5,3%, με το ποσό των εξαγωγών να φθάνει τα 11,4 δισ. ευρώ (κυρίως όμως λόγω των πετρελαιοειδών και συγκεκριμένα λόγω της θυγατρικής των Ελληνικών Πετρελαίων στα Σκόπια).

• Ανοδο των εισαγωγών στα 11,3 δισ. ευρώ ή κατά 4,6%. Η ανάκαμψη των εισαγωγών είναι σημαντική. Πέρυσι το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές είχαν μειωθεί κατά 11,1% σε σύγκριση με το 2012.

Το εμπορικό ισοζύγιο

Πάντως, το εμπορικό ισοζύγιο επέδρασε θετικά στο ΑΕΠ φέτος το δεύτερο τρίμηνο, αφού εμφανίστηκε ελαφρώς πλεονασματικό. Οι εξαγωγές ξεπέρασαν τις εισαγωγές κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι στο δεύτερο τρίμηνο το εμπορικό ισοζύγιο ήταν ελλειμματικό κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η μικρή βελτίωση που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα στους δείκτες της παραγωγής, δεν έφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα στο μέτωπο της απασχόλησης. Ενώ τον Αύγουστο η παραγωγή στη μεταποίηση και οι νέες παραγγελίες στα εργοστάσια των κατασκευαστών αυξήθηκαν, δεν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας. Αντιθέτως, υπήρξε μείωση του εργατικού δυναμικού των εργοστασίων για τρίτο συνεχή μήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου