Σελίδες

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Προσοχή, κατολισθήσεις… κερδών Μεγάλη μείωση κερδοφορίας (-82,6%) καταγράφουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο εξάμηνο. Θετικό σημάδι η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, που όμως επιτεύχθηκε με απολύσεις εργαζομένων, περικοπές μισθών και επενδύσεων.

euro02/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσοχή, κατολισθήσεις… κερδών

Μεγάλη μείωση κερδοφορίας (-82,6%) καταγράφουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο εξάμηνο. Θετικό σημάδι η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, που όμως επιτεύχθηκε με απολύσεις εργαζομένων, περικοπές μισθών και επενδύσεων.
        
 
Του Βασίλη Γεώργα

Στο βαθύ κόκκινο εξακολουθούν να παραμένουν από πλευράς κερδοφορίας οι περισσότερες εισηγμένες επιχειρήσεις, παρ' ότι στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου είναι πλέον ορατά τα σημάδια ανάσχεσης της υποχώρησης των πωλήσεων και βελτίωσης των λειτουργικών κερδών τους. Το παζλ της πραγματικής οικονομίας, όπως συντίθεται στον πίνακα των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο, παραμένει κατακερματισμένο. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης ελάχιστες εταιρείες έχουν «περάσει τον κάβο» και μπορούν να ευελπιστούν πως θα κεφαλαιοποιήσουν την ισχνή ανάκαμψη της οικονομίας, οι τράπεζες παραμένουν στην πραγματικότητα εκτός παιδιάς παρουσιάζοντας κέρδη με λογιστικά τρικ, ένας σημαντικός αριθμός μικρότερων επιχειρήσεων βρίσκεται στο μεταίχμιο αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ενώ δεκάδες εισηγμένες επιχειρήσεις βυθίζονται στον υπερδανεισμό και τις επαναλαμβανόμενες ζημιές, οδεύοντας προς την άκρη του επιχειρηματικού χάρτη.

Τα «καλά νέα» από τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου για 209 επιχειρηματικούς ομίλους προήλθαν κατά κύριο λόγο από τη σταθεροποίηση του κύκλου εργασιών στα 33,169 δισ. ευρώ (+0,6%) και την αισθητή ανάκαμψη των λειτουργικών κερδών, που αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 3,202 δισ. ευρώ.

Σταθεροποίηση του τζίρου

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μάνο Χατζηδάκη της BETA AXEΠΕΥ, η σταθεροποίηση του τζίρου καταδεικνύει την ανελαστικότητα των επιχειρήσεων, καθώς οι εταιρείες από τη μια δεν μπορούν να δημιουργήσουν νέο τζίρο χωρίς την πιστωτική συνδρομή των τραπεζών και την ενίσχυση των εξαγωγών, από την άλλη, όμως, διαθέτουν τις εσωτερικές δυνάμεις για να μη χάσουν άλλα έσοδα. Στο μέτωπο της λειτουργικής κερδοφορίας, που αποτελεί και πρόδρομο δείκτη για την επόμενη φάση της ανάπτυξης και των επιχειρηματικών κερδών, η βελτίωση είναι αποτέλεσμα των ευρύτατων περικοπών που προωθούν οι επιχειρήσεις είτε αυτές αφορούν αριθμό εργαζομένων (απολύσεις, προγράμματα εθελουσίας εξόδου), είτε μισθούς, είτε επενδύσεις.

Στον αντίποδα, σε όρους καθαρής κερδοφορίας καταγράφηκε καθίζηση μεγεθών σε σχέση με πέρυσι για το σύνολο των εισηγμένων, καθώς οι ισολογισμοί εξακολουθούν να επηρεάζονται από έκτακτα αποτελέσματα, κυρίως στις τράπεζες αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 82,6% και διαμορφώθηκαν στα 941,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,4 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Η μείωση της κερδοφορίας προήλθε κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, τα καθαρά κέρδη του οποίου μειώθηκαν στα 908 εκατ. ευρώ από 5,505 δισ. ευρώ πέρυσι, καθώς το 2013 η «έκτακτη» κερδοφορία ήταν πολύ μεγαλύτερη. Σε προ φόρων επίπεδο (χωρίς δηλαδή τη χρήση αναβαλλόμενης φορολογίας) οι τράπεζες παρέμειναν ζημιογόνες κατά 1 δισ. ευρώ. Αν εξαιρεθεί η συμβολή των τραπεζών στα συνολικά αποτελέσματα, η καθαρή κερδοφορία των υπόλοιπων επιχειρήσεων διαμορφώθηκε μόλις σε 28 εκατ. ευρώ, αρκετά βελτιωμένη συγκριτικά με τις περσινές ζημιές των 108 εκατ. ευρώ. Συνολικά 124 εταιρείες ήταν ζημιογόνες στο πρώτο εξάμηνο ενώ άλλες 86 εταιρείες κατέγραψαν κέρδη.

Τα αποτελέσματα ανά κλάδο

Από πλευράς κλάδων σημαντική βελτίωση κερδοφορίας κατέγραψαν οι εταιρείες ακίνητης περιουσίας λόγω της λογιστικής αναπροσαρμογής της εύλογης αξίας ακινήτων (Eurobank Properties), με αποτέλεσμα από ζημιές 21,5 εκατ. ευρώ ο κλάδος να σημειώσει κέρδη 17,7 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες συμμετοχών περιόρισαν δραστικά τις ζημιές τους (-73 εκατ. ευρώ έναντι -148 εκατ. ευρώ), ενώ στον αντίποδα οι εταιρείες πληροφορικής είχαν σημαντική επιδείνωση (ζημιές 30,4 εκατ. ευρώ). Στο βαθύ κόκκινο παρέμεινε ο κλάδος των μετάλλων (ζημιές 80,2 εκατ. ευρώ), ενώ αντίθετα οι εταιρείες μη μεταλλικών ορυκτών και τσιμέντων μείωσαν τις ζημιές στα 4,3 εκατ. ευρώ από 125,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Μεγάλες ζημιές 39,1 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο κλάδος των μηχανημάτων εξοπλισμού λόγω της Frigoglass, ο κατασκευαστικός κλάδος (-86,4 εκατ. ευρώ), οι εταιρείες διύλισης ΕΛΠΕ και Motor Oil (-104,6 εκατ. ευρώ), τα ιχθυοτροφεία (-32,56 εκατ. ευρώ), οι ακτοπλοϊκές εταιρείες (-45,6 εκατ. ευρώ), οι εκδοτικές επιχειρήσεις (-14,7 εκατ. ευρώ), η Υγεία (-8 εκατ. ευρώ), οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις (-7,3 εκατ. ευρώ), η κλωστοϋφαντουργία (-10,4 εκατ. ευρώ) κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου