Σελίδες

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΕΝΤΟΝΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Απώλεια 2% στο ΑΕΠ από την αύξηση του ΦΠΑ

ΕΝΤΟΝΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Απώλεια 2% στο ΑΕΠ από την αύξηση του ΦΠΑ

Απώλεια 2% στο ΑΕΠ από την αύξηση του ΦΠΑ
Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
Συναγερμό έχει προκαλέσει στον τουριστικό κλάδο η πρόταση της κυβέρνησης για διπλασιασμό του ΦΠΑ της διαμονής από 6,5% στο 13% στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με τους φορείς που επηρεάζονται να περιγράφουν μία αρκετά ζοφερή κατάσταση που περιλαμβάνει και μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 2 μονάδες το 2013! Σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης υποστήριξε πως η πρόταση «ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί έχει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. για τα ταμεία του Δημοσίου το 2015, αλλά ταυτόχρονα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, πτώση που αντιστοιχεί σε απώλειες 3,8 δισ. ευρώ. Ο κ. Ανδρεάδης υποστήριξε πως μέχρι τώρα η επιβάρυνση του τουριστικού πακέτου ήταν στο 8,1%, με τους ανταγωνιστές μας να είναι πάνω από το 10%, γεγονός που βοήθησε σημαντικά στην εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων, που φέτος θα κλείσουν στο επίπεδο-ρεκόρ των 21,8 εκατ.
Οι εκτιμήσεις για το 2015 -με τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος- έκαναν λόγο για 22,8 εκατ. αφίξεις, αλλά αν προχωρήσει το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ, τότε οι αφίξεις θα μειωθούν κατά 2,5 εκατ. την επόμενη χρονιά και πολύ περισσότερο το 2016. Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες, θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας.
Πρόβλημα προκύπτει για τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια με tour operators και θα πρέπει να τα επαναδιαπραγματευθούν, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να σπρώξουν τους πελάτες τους προς ανταγωνίστριες -σε τουριστικό επίπεδο- χώρες. Οι υπάρχουσες εκτιμήσεις από την πλευρά των φορέων του τουρισμού είναι ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επιφέρει αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του πακέτου, διότι η πλεινότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τον διπλασιασμό του. Έτσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.
Αντιδράσεις Ο ΣΕΤΕ δεν είναι ο μόνος φορέας που αντέδρασε χθες. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος γνωστοποίησε επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, από τον οποίο ζητά να κινηθεί για την αποτροπή εφαρμογής της πρότασης. Δηλώσεις κατά της αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή υπήρξαν τόσο από τη ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) όσο και από τον ΣΑΑΕ (Σύνδεσμο Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών).
Φαρμακοποιοί 
Στο μεταξύ, αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις δηλώνουν οι φαρμακοποιοί, στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε αλλαγές στα φαρμακεία που προβλέπονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία ανάλογα με τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου