Σελίδες

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Μήνυμα ΕΕΔΕ για «επανεκκίνηση» της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Μήνυμα ΕΕΔΕ για «επανεκκίνηση» της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΣTEΛEXH
Το φετινό 5ο συνέδριο «The Big HR Debate - HR Reloading» που διοργάνωσε πρόσφατα το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανθρώπινου Δυναμικού της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων ακολούθησε τη σωστή διαδρομή και πέτυχε τον διττό στόχο του: αφού ακούστηκαν πρώτα οι αλήθειες και οι έγκυρες απόψεις βασισμένες στα νέα δεδομένα για τον ρόλο του ΗR, όπως τις κατέθεσαν οι αρμόδιοι ομιλητές και τα έμπειρα στελέχη των επιχειρήσεων, και αφού «στρώθηκε το χαλί» με τα προβλήματα, τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τα διλήμματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, η συζήτηση πέρασε στο ζητούμενο, που ήταν και ο στόχος του φετινού συνεδρίου: ο «επαναπροσδιορισμός» της ΔΑΔ.

Μια «επανεκκίνηση», όπως την είπαν, με βάση τα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, αλλά και με την ετοιμότητα των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να ανταποκρίνονται και να επιδρούν στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους, αξιοποιώντας τη διαφορετικότητα και την αξία που προσθέτει για την επιχείρηση το «ανθρώπινο μωσαϊκό» των εργαζομένων σήμερα.
Προτεραιότητα

Ωστόσο, στις εργασίες του συνεδρίου, την προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της πλέον επώδυνης επίπτωσης της οικονομικής κρίσης που διερχόμαστε –της ανεργίας των νέων μας– την έδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, ο οποίος με τον εναρκτήριο χαιρετισμό του απηύθυνε πρόσκληση στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν άμεσα σε μια συμμαχία για την καταπολέμησή της. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ΕΕΔΕ που αφορά την κινητοποίηση περίπου 200 εταιρειών για την παροχή πρακτικής άσκησης, μέσω της οποίας υπολογίζεται ότι εξασφαλίζεται η συγκράτηση 600-1.000 ταλέντων στη χώρα μας.

Την πρόσκληση αυτή υποστήριξε κατά την ομιλία του και ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό των άνεργων νέων –υπερβαίνει το 20%– απορροφάται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποίησαν την πρακτική εκπαίδευσή τους.

«Κάνουμε γνωστές τις προτάσεις μας για την καταπολέμηση της ανεργίας, για τις απαραίτητες αλλαγές σε νοοτροπίες και λογικές που απέτυχαν στο παρελθόν», ανέφερε η Μαίρη Γεωργιάδου, πρόεδρος της Δ.Ε. του ΕΙΜΑΔ, τονίζοντας ότι η επιλογή του HR Reloading θέλει να αναδείξει ότι «όλα τα στελέχη του HR είναι ετοιμοπόλεμα, μάχιμα, με αισιοδοξία, θετική σκέψη, πάθος και αγάπη για αυτό που κάνουν, αλλά και με πολλές γνώσεις, εμπειρίες, ικανότητες και κυρίως με δυνατότητες». Ενα από τα βασικά συμπεράσματα των συζητήσεων είναι ότι τα στελέχη της αγοράς αναγνωρίζουν ότι μολονότι ο ρόλος του HR έχει ισχυροποιηθεί εξαιτίας των προκλήσεων που έχει επιφέρει η παγκόσμια οικονομική κρίση, «την ίδια στιγμή ο κλάδος φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πολυδιάστατων επιπτώσεων της κρίσης».

Αναγνωρίσθηκε επίσης και η αδυναμία που υπάρχει ως προς τον εντοπισμό καινοτόμων εργαλείων και πρακτικών, με τη χρήση των οποίων η αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων νέων συνθηκών θα ήταν θετικότερη και για τις επιχειρήσεις και για το ανθρώπινο δυναμικό τους. «Πρέπει να ξεπεράσουμε το επίπεδο, απλά να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου μας και των όποιων προοπτικών μας στο νέο περιβάλλον. Μέσα από το τρίπτυχο “Είμαι - Κάνω - Εχω”, μπορούμε αφενός να ισχυροποιήσουμε τον ρόλο του HR αφετέρου να συμβάλουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση χρήσιμων λύσεων για όλους», ανέφερε η Βενετία Κουσία, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ManpowerGroup, που ήταν και η συντονίστρια στη συγκεκριμένη συζήτηση.

Στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των στελεχών ΔΑΔ μπορεί επίσης να συμβάλει με εργαλεία και πρακτικές και η «επέλαση» των νέων τεχνολογιών – ιδιαιτέρως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Διαπίστωση

Σημαντική ήταν επίσης και η διαπίστωση ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις απέναντι στις προκλήσεις που παρουσιάζει το ανθρώπινο μωσαϊκό των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «δεν έχουν ενστερνισθεί τη διαφορετικότητα ως άξονα στρατηγικής για την ανάπτυξή τους και για τη βελτίωση της διαχείρισης των διαφορετικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου μωσαϊκού». Κάθε άλλο παρά αποκαλυπτική είναι και η εύστοχη αναφορά της Μαρίκας Λάμπρου, πρώην CEO στη Singular Logic, ότι «ζούμε την απόλυτη υποκρισία στα θέματα αυτά». Και ότι «μια γυναίκα στο Δ.Σ. αισθάνεται μεγάλη μοναξιά», ενώ η ίδια υποκρισία ισχύει και για τη συνύπαρξη νέων και ηλικιωμένων μέσα στον χώρο εργασίας.
Τον θετικό απόηχο που δημιούργησε η παραγωγική αυτή συνάντηση επαύξησε η ανακοίνωση, στο πλαίσιο του συνεδρίου, στοιχείων έρευνας της Kienbaum σε 26 χώρες της Ευρώπης, που εμφανίζουν για τη χώρα μας «δειλά σημάδια» αύξησης –κοντά στο 2,2%– των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και τον πληθωρισμό να κινείται περίπου στο 0,3%. Εννοείται ότι οι πλέον σημαντικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τους μισθούς είναι εκείνοι που σχετίζονται με την προοπτική του κλάδου.

Τα οφέλη της διαφορετικότητας
Αυτό που μπορεί να κάνει το στέλεχος ΔΑΔ για να στηρίξει τη διαφορετικότητα, η οποία «δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως στόχος από μόνος του», όπως ανέφερε ο κ. Βαγγέλης Χρυσαφίδης COO της Printec, είναι «να αρχίσει να επενδύει στη σχέση του με τον CEO και να τον βοηθήσει να αντιληφθεί τα οφέλη της διαφορετικότητας». Κλείνοντας το σημαντικό αυτό συνέδριο, η συντονίστρια της τελικής συζήτησης κ. Μαρία Αλεξίου, διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΤΙΤΑΝ Α.Ε. και πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΕΚΕ, ανέφερε ότι «ο κόσμος γύρω μας αλλάζει πολύ γρήγορα και πρέπει το ίδιο να κάνουν και οι επιχειρήσεις. Λέξεις-κλειδιά, κατά τη γνώμη μου, είναι η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία –flexibility και agility– και με αυτή τη λογική πρέπει να κρατάμε μέσα στην οργάνωση μόνο τις λειτουργίες που είναι απόλυτα απαραίτητες για την αποστολή της εταιρείας. Εκείνες δηλαδή που έχουν στρατηγικό ρόλο - συμμετοχή στη χάραξη της πορείας της εταιρείας».

Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου