Σελίδες

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Η πρόσθετη έκπτωση του 20% θα εφαρμόζεται στην τελευταία δόση

click here
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Η πρόσθετη έκπτωση του 20% θα εφαρμόζεται στην τελευταία δόση

Προκειμένου μια επιχείρηση να ρυθμίσει εξωδικαστικά τα δάνεια θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει τις οφειλές προς την εφορία ή/και Ταμεία.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στην τελευταία δόση της ρύθμισης των οφειλών του προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα λαμβάνει ο οφειλέτης - επιχειρηματίας την πρόσθετη έκπτωση του 20% την οποία δικαιούται εάν επιπλέον έχει ρυθμίσει και οφειλές για επιχειρηματικά δάνεια βάσει του νόμου 4307/2014. Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη περί πρόσθετης διαγραφής 20% υπάρχει στον νόμο, αλλά με την ΚΥΑ καθορίζεται και πότε αυτή θα χορηγείται.

Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο η πρόσθετη αυτή διαγραφή του 20% να χορηγείται όχι μόνο για όσους ρυθμίσουν οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία βάσει του νόμου 4305/2014 (πρόκειται για τον νόμο που προβλέπει αποπληρωμή οφειλών σε 100 δόσεις το μέγιστο και λήγει τον Μάρτιο του 2014), αλλά και για όσους εντάσσονται στη λεγόμενη πάγια ρύθμιση, η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2017.

Στην ΚΥΑ με την οποία ενεργοποιείται η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών από επιχειρηματικά δάνεια για επιχειρήσεις και επαγγελματίες με κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται το υπόδειγμα της βεβαίωσης που θα χορηγούν οι τράπεζες σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου ο οφειλέτης να απολαμβάνει την επιπλέον έκπτωση του 20%.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου μια επιχείρηση να ρυθμίσει εξωδικαστικά τις οφειλές της από επιχειρηματικά τραπεζικά δάνεια και έχει παράλληλα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή/και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει τις τελευταίες για να έχει το δικαίωμα να υπαχθεί στα όσα προβλέπει ο νόμος 4307/2014.

Ο νόμος, στο πλαίσιο της συνολικής αντιμετώπισης των επιχειρηματικών οφειλών, προβλέπει ότι εάν ο οφειλέτης δεν εκπληρώσει για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών οποιαδήποτε από τις ρυθμισθείσες υποχρεώσεις, τότε αναβιώνει το σύνολο της οφειλής. Δηλαδή εάν δεν πληρώσει πάνω από τρεις δόσεις π.χ. προς την εφορία, τότε παύει να ισχύει η ρύθμιση και προς τους άλλους πιστωτές του, ήτοι προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες και μάλιστα οι οφειλές καθίστανται στο σύνολό τους άμεσα απαιτητές και ληξιπρόθεσμες. Ακριβώς για τον λόγο αυτό στην ΚΥΑ περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους οι τράπεζες με τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εάν λοιπόν ένας οφειλέτης δεν εκπληρώσει τις ρυθμισθείσες υποχρεώσεις του προς έναν εκ των τριών π.χ., προς την εφορία, τότε αυτή ενημερώνει τους υπόλοιπους με την αποστολή σχετικής βεβαίωσης, έτσι ώστε αφενός να αναβιώσει το σύνολο της ρύθμισης και αφετέρου να μην ισχύσει η έκπτωση του 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βεβαιώσεις αυτές κοινοποιούνται ηλεκτρονικά και στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν του ορίου του κύκλου εργασιών και της προηγούμενης υπαγωγής σε ρύθμιση οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, οι λοιπές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι οφειλέτες για να υπαχθούν στη ρύθμιση είναι οι ακόλουθες: α) να μην έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη ή να έχουν παραιτηθεί από αυτήν πριν από την κατάθεση της αίτησης για ρύθμιση χρεών, β) η επιχείρηση να είναι σε λειτουργία, γ) να μην έχουν υποβάλει αίτησης υπαγωγής σε καμία διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα, δ) να μην έχουν καταδικασθεί για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ε) να είχαν στις 30/6/2014 οφειλές ληξιπρόθεσμες ή σε ρύθμιση.

Ο τρόπος ρύθμισης του δανείου επιλέγεται από την τράπεζα. Ο νόμος ωστόσο προβλέπει τη δυνατότητα «κουρέματος» του χρέους μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ ανά τράπεζα και ανά οφειλέτη. Το ποσοστό διαγραφής μπορεί να είναι έως 50% του συνόλου των απαιτήσεων υπό την προϋπόθεση να μην υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ. Εάν το ποσοστό διαγραφής είναι μικρότερο του 50%, τότε το ποσό προς αποπληρωμή που μένει δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του οφειλέτη και των συνοφειλετών του, όπως αυτή έχει καταγραφεί στις βεβαιώσεις που προσκομίζει στην τράπεζα.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου