Σελίδες

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Οι επιπτώσεις στα έσοδα από τις προτεινόμενες φορολογικές αλλαγές ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Οι επιπτώσεις στα έσοδα από τις προτεινόμενες φορολογικές αλλαγές

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τα πάνω-κάτω θα φέρει η πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει ενιαία κλίμακα με αφορολόγητο 12.000 ευρώ, αλλά και να θεσπίσει μέτρα ανακούφισης για τους επαγγελματίες, όπως η δυνατότητα πληρωμής λιγότερων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ ή η αποφυγή της υποχρέωσης τήρησης «βιβλίων» της εφορίας ακόμη και αν τα έσοδα φτάνουν στα επίπεδα των 10.000 ευρώ (από 5.000 που είναι σήμερα). Το πακέτο αυτών των τριών μέτρων που περιλαμβάνονται στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αλλά και στα προγραμματικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει διπλή συνέπεια:
1. Καθιστά «φθηνότερη» την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος, καθώς οι φόροι για τη μεγάλη πλειοψηφία θα είναι λιγότεροι, ενώ θα ανοίξει «παράθυρο» και για την καταβολή λιγότερων ασφαλιστικών εισφορών (ή και καθόλου σε περίπτωση που δεν απαιτηθεί η «θεώρηση» βιβλίων της εφορίας).

2. Δημιουργεί προϋποθέσεις για απώλεια δημοσίων εσόδων ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Γενικό αφορολόγητο στα επίπεδα των 12.000 ευρώ έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και συγκεκριμένα στη χρήση του 2010 (οικονομικό έτος 2011). Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων της συγκεκριμένης χρονιάς (1ου έτους εφαρμογής των Μνημονίων) έδειξε ότι από τα περίπου 3 εκατ. φορολογουμένων που δεν εμφάνισαν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις στη δήλωσή τους (σ.σ. το σύνολο των φορολογουμένων αν προσμετρηθούν και οι σύζυγοι ανέρχεται σε περίπου 8,2 εκατ.), τα 2,56 εκατ. ή οι 85 στους 100 δήλωσαν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Το ισχύον πλαίσιο καθιστά πολύ ακριβή την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος ή επιτηδεύματος, καθώς ο ενδιαφερόμενος –ειδικά ο νέος επαγγελματίας που δεν μετράει πολλά χρόνια στην αγορά, με αποτέλεσμα τα πραγματικά του εισοδήματα να είναι περιορισμένα– οφείλει να πληρώσει:

1. Τον φόρο εισοδήματος ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ (ή 33% για απολαβές άνω των 50.000 ευρώ ετησίως).

2. Το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο διαμορφώνεται στα 650 ευρώ ετησίως.
3. Τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΕ, οι οποίες είναι κατ’ ελάχιστον 230 ευρώ τον μήνα.
Ετσι, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με μεικτές απολαβές της τάξεως των 10.000 ευρώ, μένει με 7.240 ευρώ μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, ποσό επί του οποίου οφείλει να πληρώσει φόρο 2.532 ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζεται η προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά). Ετσι, ο πραγματικός συντελεστής των κρατήσεων καταλήγει να ξεπερνάει το 50%.

Η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται να δοκιμάσει και πάλι το φορολογικό καθεστώς που ίσχυε στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά και να καταστήσει ελαστικότερη τη σχέση των επαγγελματιών με το ασφαλιστικό τους ταμείο.

1. Η ενιαία φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογουμένους, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ότι ο επιτηδευματίας με τις αποδοχές των 7.240 ευρώ που κανονικά θα πλήρωνε φόρο εισοδήματος 1.880 ευρώ, με το νέο σύστημα δεν θα πληρώνει τίποτα.

2. Ο διπλασιασμός του ορίου που επιτρέπει σε έναν επιτηδευματία να μην κάνει έναρξη στην εφορία, αλλά να εισπράττει τις αμοιβές του με απόδειξη δαπάνης (από τις 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 10.000 ευρώ), σημαίνει ότι πολλές δεκάδες χιλιάδες επαγγελματιών θα γλιτώσουν και από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται και το να δοθεί η δυνατότητα στους επιτηδευματίες να πληρώνουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, επιλέγοντας χαμηλότερο κλιμάκιο (σ.σ. με το ισχύον καθεστώς ο επιτηδευματίας μπορεί να κατέβει δύο κλιμάκια στους σχετικούς πίνακες του ΟΑΕΕ και συζητείται να του δοθεί η δυνατότητα για περισσότερα).
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου