Σελίδες

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ιδού η περαίωση για τα κρυφά εισοδήματα του εξωτερικού

Ιδού η περαίωση για τα κρυφά εισοδήματα του εξωτερικού

Περισσότερα θα πληρώνει όποιος κρατήσει έξω τα χρήματά του. Ένα μήνα περιθώριο θα έχουν οι καταθέτες να μπουν στη ρύθμιση. Η διάταξη θα υπόσχεται φορολογική αμνηστία
idou-i-peraiwsi-gia-ta-krufa-eisodimata-tou-ekswterikou
 
Στο λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» σκοπεύει να συμπεριλάβει η κυβέρνηση τη νομοθετική διάταξη που θα προσφέρει άφεση φορολογικών αμαρτιών σε όσους δεχτούν να επαναφέρουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες πληρώνοντας φόρο της τάξεως του 10-15% ως «αντάλλαγμα» για την «αμνηστία». Στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει πλέον έτοιμη η νομοθετική διάταξη η οποία προβλέπει μια διαδικασία επαναπατρισμού κεφαλαίων μέσα σε χρόνο «εξπρές».
Το αντάλλαγμα θα είναι ότι δεν θα μπορεί να διατάσσεται φορολογικός έλεγχος για την προέλευση των χρημάτων
Στους καταθέτες που μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, προβλέπεται ότι θα δοθεί περιθώριο ενός μήνα για να μεταφέρουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες και να πληρώσουν τον φόρο. Το αντάλλαγμα θα είναι ότι δεν θα μπορεί να διατάσσεται φορολογικός έλεγχος για την προέλευση των χρημάτων. Εκτός όμως από το «καρότο» της αμνηστίας, η νομοθετική ρύθμιση σχεδιάζεται να περιλαμβάνει και απειλή μαστιγίου. Αυτή θα είναι –μετά την παρέλευση της προθεσμίας για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων- η «ενεργοποίηση κάθε διεθνούς ή ευρωπαϊκής συμφωνίας προκειμένου να διαπιστώσουν οι αρχές στην Ελλάδα τις καταθέσεις που έχουν οι Έλληνες σε τράπεζες του εξωτερικού».
Το προσχέδιο της διάταξης, θα δώσει το δικαίωμα επαναπατρισμού κεφαλαίων τόσο σε φυσικά πρόσωπα όσο και σε επιχειρήσεις δίνοντας χρονικό περιθώριο ενός μήνα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση που έχει ετοιμαστεί, αφήνει στον καταθέτη το δικαίωμα να επιλέξει αν θα επαναπατρίσει τα χρήματά του στις ελληνικές τράπεζες ή όχι. Ποια θα είναι η διαφορά; Αυτοί που θα θελήσουν να κρατήσουν τα χρήματά τους έξω, θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα. Δηλαδή, το δικαίωμα της επιλογής θα δοθεί έναντι… τιμήματος. Αν αποφασίσει να μείνουν τα χρήματα εκτός Ελλάδας, τότε ο συντελεστής φορολόγησης για το «ξέπλυμα» των φορολογικών αμαρτιών θα είναι αισθητά μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν που θα επιβληθεί σε όποιον επαναπατρίσει τα χρήματά του. Οι συντελεστές δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμη. Ωστόσο, η διαφορά του φόρου ανάμεσα σε αυτούς που θα κρατήσουν τα λεφτά έξω και σε αυτούς που θα τα φέρουν πίσω στην Ελλάδα, θα είναι τουλάχιστον πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Η εισαγωγή των κεφαλαίων, θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τράπεζας ή άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, εγκατεστημένου στην Ελλάδα
Η εισαγωγή των κεφαλαίων, θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τράπεζας ή άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, εγκατεστημένου στην Ελλάδα με «δήλωση-εξουσιοδότηση» του φυσικού ή νομικού προσώπου. Κατά την εισαγωγή του ποσού, θα είναι αρμοδιότητα της τράπεζας να παρακρατήσει τον φόρο και να τον αποδώσει στο δημόσιο. Για τους καταθέτες που θα κρατήσουν τα χρήματά τους έξω, η καταβολή του φόρου θα γίνεται με δήλωση του ίδιου του καταθέτη.
Ως επιπλέον κίνητρο, η διάταξη θα εξασφαλίζει καθεστώς «ανωνυμίας» καθώς θα αναφέρεται ότι οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα υποχρεούνται να τηρούν το τραπεζικό και το φορολογικό απόρρητο για τα πρόσωπα που κάνουν χρήση των διατάξεων ή ακόμη και αυτούς που ζητούν πληροφορίες για την εφαρμογή του. Από εκεί και πέρα, ο νόμος θα εξασφαλίζει ότι με την καταβολή του φόρου, θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου ενώ δεν θα ερευνάται ο τρόπος απόκτησης των χρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου