Σελίδες

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ενοίκια - Τα δύο σενάρια

ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ενοίκια - Τα δύο σενάρια

Πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ενοίκια - Τα δύο σενάρια

Της Μαρίας Βουργάνα
Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση για την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια μετά τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε χθες στη Βουλή την απόσυρση της σχετικής διάταξης από το πολυνομοσχέδιο που προέβλεπε την αύξηση και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια από 11% σε 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για εισοδήματα πέραν των 12.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά φόρμουλα για τη φορολογική μεταχείριση των ανείσπρακτων ενοικίων, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι. Το θέμα αυτό εξετάζεται με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και εκκρεμεί η κατάθεση σχετικής ρύθμισης.
Ειδικότερα, μιλώντας χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε την απόσυρση από το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου της παραγράφου 5 (αφορά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα ενοίκια) και της παραγράφου 6 (αφορά τους Συλλόγους Γονέων και τις άτυπες ενώσεις διαχειριστών πολυκατοικιών που μετά την απόσυρση της διάταξης απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης).
Από τη στιγμή που αποσύρεται η διάταξη για την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια, σημαίνει πως παραμένουν σε ισχύ οι παλαιοί συντελεστές φορολόγησης των ενοικίων μέχρι να έρθει στη Βουλή νέα διάταξη. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη η σχετική ρύθμιση- για αύξηση των συντελεστών- δεν περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα και επομένως η κυβέρνηση βγαίνει από τη δυσκολία να βρει ισοδύναμα. Ωστόσο η κυβέρνηση καλείται να καλύψει την «τρύπα» των 200 εκατ. ευρώ που δημιουργεί αυτή η απόφαση, αφού τα έσοδα αυτά αναγράφονταν στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2016.   
Νέα κλίμακα 
Το θέμα συζητείται με τους θεσμούς στο πλαίσιο κατάρτισης μίας νέας κλίμακας με προοδευτικό χαρακτήρα, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή σε επόμενο νομοσχέδιο. Ειδικότερα, εξετάζεται να εφαρμοστεί μια νέα κλίμακα με περισσότερους φορολογικούς συντελεστές που θα περιορίζει τις φορολογικές επιβαρύνσεις για όσους αποκτούν χαμηλά εισοδήματα.
Ανείσπρακτα ενοίκια 
Φόρμουλα αναζητείται για το... επίμαχο θέμα της φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Στο πολυνομοσχέδιο διατηρείται η διάταξη που προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας που είχαν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο. Ωστόσο αναζητείται λύση για το θέμα της φορολόγησής τους.
Μιλώντας στη Βουλή ο Τρ. Αλεξιάδης χαρακτηριστικά είπε «το ότι δεν θα εισπράττονται δεν σημαίνει και ότι θα φορολογούνται».
Για το ζήτημα αυτό γίνονται συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και το υπουργείο θα φέρει νέα διάταξη στη Βουλή που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι σαφές αν αυτό θα γίνει μέχρι την Παρασκευή (οπότε και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο) ή αργότερα σε άλλο νομοσχέδιο. Άλλωστε η όποια ρύθμιση θα αφορά ενοίκια του 2015, τα οποία θα δηλωθούν στην επόμενη φορολογική δήλωση.
Τα σενάρια 
Σύμφωνα με πληροφορίες, δυο είναι τα σενάρια που εξετάζονται:
• Το πρώτο προβλέπει τη φορολόγηση των ενοικίων στον χρόνο κατά τον οποίο εισπραχθούν. Για παράδειγμα, ποσό ενοικίων που δεν εισπράχθηκε το 2015 εφόσον καταβληθεί το 2016 να φορολογηθεί ως εισόδημα που αποκτήθηκε τη συγκεκριμένη χρονιά.
• Το δεύτερο σενάριο κινείται στη λογική της επισφάλειας (δηλαδή να αναγράφεται στη δήλωση πως υπάρχει επισφαλή απαίτηση). Ειδικά για να μη φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες για τα φετινά ανείσπρακτα ενοίκια εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιληφθεί στη νέα φορολογική δήλωση ειδικός κωδικός στον οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν τη φορολόγησή τους για αυτά.
Αιτιολογώντας την απόφαση για κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο ο Τ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που τα χρόνια των μνημονίων εκτινάχτηκαν από τα 31 δισ. ευρώ το 2009 στα 81 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα το διάστημα 2013 - 2014 υπήρχε αύξηση των ληξιπρόθεσμων κατά 1,2 δισ. τον μήνα, ωστόσο το 2015 η κατάσταση - σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό- έχει βελτιωθεί.
Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, καθόρισε ως μία από τις πιο ουσιαστικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου την ορθολογικοποίηση των προστίμων προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα, δεδομένου ότι ο φορολογικός μηχανισμός είναι τόσο βεβαρημένος με πάρα πολλές υποθέσεις, ώστε υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν 11.500 υποθέσεις μέχρι τέλος του έτους.
Όπως είπε, δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία με τους θεσμούς για την παράταση της προθεσμίας παραγραφής, καθώς οι δανειστές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα προλάβει να ολοκληρώσει τον έλεγχο των υποθέσεων και να εισπράξει τα πρόστιμα που θα βεβαιωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου