Σελίδες

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

H συμφωνία για το χρέος,οι ρήτρες και τα πλεονάσματα

H συμφωνία για το χρέος,οι ρήτρες και τα πλεονάσματα

Εκπληρώστε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και για το χρέος βλέπουμε. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη λεπτομερή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup.
h-sumfwnia-gia-to-xreosoi-ritres-kai-ta-pleonasmata
 
Εκπληρώστε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και για το χρέος… βλέπουμε. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη λεπτομερή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup.
Μέχρι το 2019, θα ζούμε σε συνθήκες λιτότητας προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους των πλεονασμάτων
Οποιαδήποτε αναφορά στο χρέος είναι μη ποσοτικοποιημένη κάτι που επισημαίνει και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του σε χθεσινό teleconference.
Αντιθέτως, απολύτως ποσοτικοποιημένοι είναι οι στόχοι των πλεονασμάτων. Μέχρι το 2019, η Ελλάδα θα πρέπει με τα μέτρα που έλαβε αλλά και αυτά που θα υποχρεωθεί να λάβει αν υπάρξουν αποκλείσεις, να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ. Και μετά το 2019 όμως, θα πρέπει να διατηρεί τα πρωτογενή πλεονάσματα για να δώσουν και οι δανειστές συγκεκριμένες ελαφρύνσεις που θα αφορούν στο κομμάτι του χρέους.
Η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% σε μια χώρα η οποία προέρχεται από 6ετή και 7ετή ύφεση, είναι επίσης κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία του ίδιου του ΔΝΤ. Συμπέρασμα; Μέχρι το 2019, θα ζούμε σε συνθήκες λιτότητας προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους των πλεονασμάτων. Από το χρέος, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα πέραν μιας μικρής μείωσης στο ποσό των τόκων που θα πρέπει να πληρώσουμε. Για μετά το 2019, το πιο πιθανό είναι ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα συνοδευτούν και από την υποχρέωση διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο κατάλογος με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (αυτά τα οποία θα ληφθούν άμεσα δηλαδή μέχρι το 2018) θα περιλαμβάνει
 1. Την ομαλοποίηση στη διαδικασία πληρωμής των τόκων. Πρακτικά, θα βρεθεί λύση ώστε να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα να καταβάλει ποσά της τάξεως των 17-18 δις. ευρώ ειδικά στη διετία 2021-2022. Αυτή είναι μια διευθέτηση που ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να γίνει καθώς θεωρείται αδύνατη η καταβολή τέτοιων ποσών αποκλειστικά για τόκους μέσα σε μια χρονιά.  
 2. Μείωση επιτοκίων σε συγκεκριμένο κομμάτι του χρέους. Θεωρείται δεδομένο ότι οι παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να συνεπάγονται επιπλέον δημοσιονομικό κόστος για τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες μειώσεις επιτοκίων θα γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε η Ελλάδα να χρεώνεται τουλάχιστον με τους τόκους που πληρώνει και ο ESM για να εξασφαλίσει ρευστότητα.
3. Σταθεροποίηση των επιτοκίων
Επίσης, μέχρι το 2018 μπήκε ανώτατο «πλαφόν» στις δαπάνες που θα πρέπει να κάνει το ελληνικό δημόσιο για την εξυπηρέτηση του χρέους. οι συνολικές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα πρέπει να παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά την μεσοπρόθεσμη περίοδο και μετά το πρόγραμμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ, έπειτα. Στο ανώτατο πλαφόν του 15% (και έπειτα 20% με την χρονιά εφαρμογής του 20% να μένει να προσδιοριστεί καθώς δεν θα είναι απαραίτητα το 2018) θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια το ύψος των οποίων διαμορφώνεται σταθερά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο των 15 δις. ευρώ.
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της χώρας για το χρέος μέχρι και το 2018;
Το 2016, για τόκους και χρεολύσια θα πρέπει να δώσουμε 13,228 δισ. ευρώ. Το 2017, το ποσό ανεβαίνει στα 16,205 δισ. ευρώ και το 2018 στα 11,29 δισ. ευρώ. Το 2019, οι υποχρεώσεις φτάνουν στα 20,522 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα περίπου 15 δισ. ευρώ των εντόκων γραμματίων, προκύπτει ότι σε κάποιες χρονιές ξεπερνιέται το πλαφόν του 15% του ΑΕΠ (π.χ για το 2017, το 15% του αναμενόμενου ΑΕΠ που θα είναι γύρω στα 27 δις. ευρώ, θα είναι μικρότερο από τις συνολικές υποχρεώσεις που θα φτάσουν στα 31 δις. ευρώ μαζί με το χρέος. Αυτό σημαίνει ότι για το 2017, είναι πιθανό να υπάρξει κάποια μετάθεση αποπληρωμής χρέους της τάξεως των 4 δις. ευρώ. Ακόμη όμως και να συμβεί αυτό, δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο ειδικά από τη στιγμή που η κάλυψη του χρέους μέχρι και το 2018 είναι εξασφαλισμένη από το μνημόνιο.
Όσον αφορά στους τόκους, από την περιγραφή των βραχυπρόθεσμων μέτρων δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κάποια σημαντική μείωση τουλάχιστον μέχρι το 2019. Τα ποσά αποκλειστικά για τόκους, διαμορφώνονται ως εξής: 6,028 δις. ευρώ για το 2016, 6,405 δις. ευρώ για το 2017, 6,59 δις. ευρώ για το 2018 και 6,622 δις. ευρώ για το 2019.
Αν ενεργοποιηθεί το μέτρο που προβλέπει μείωση επιτοκίων σε συγκεκριμένο κομμάτι του χρέους, τότε είναι πιθανό να γλιτώσουμε από περίπου 400-500 εκατ. ευρώ τον χρόνο στην καλύτερη περίπτωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου