Σελίδες

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΕΙ... «Οχι» από το κουαρτέτο στον ακατάσχετο λογαριασμό

ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΕΙ...

«Οχι» από το κουαρτέτο στον ακατάσχετο λογαριασμό

«Οχι» από το κουαρτέτο στον ακατάσχετο λογαριασμό

Της Μαρίας Βουργάνα
Στον αέρα τίναξαν οι δανειστές το σχέδιο της κυβέρνησης αλλά και μια από τις βασικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις που έχουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μετά τη χθεσινή τελευταία συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών, πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα, με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και Οικονομίας Γ. Σταθάκη, ανώτατος αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει τις προσπάθειες για τη δημιουργία του ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, αφού δεν κατάφερε να κάμψει τις αντιρρήσεις των δανειστών.
Τώρα το οικονομικό επιτελείο καλείται να αναζητήσει άλλα ισχυρά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, προκειμένου να εγκαταστήσουν συσκευές POS που θα αντισταθμίσουν τη μη θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις που θα γίνονταν με πλαστικό χρήμα. Το σχέδιο που ήθελε να εφαρμόσει η κυβέρνηση προέβλεπε τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα, οι οφειλές σε εφορία (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, δόσεις ρυθμίσεων) ασφαλιστικά ταμεία, και η μισθοδοσία. Οι δανειστές έδειξαν «κόκκινη κάρτα», αφού θεωρούν ότι το Δημόσιο θα πρέπει να μπορεί να κατάσχει ποσά και από αυτόν τον λογαριασμό, ειδικά τώρα που αυξάνονται διαρκώς οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα», άρα και τα έσοδα από αυτού του είδους τις συναλλαγές.
Όσον αφορά πάντως τις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου για το «πλαστικό χρήμα» κυβερνητικός παράγοντας επισήμανε ότι έγινε μεγάλη πρόοδος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα τα κίνητρα για τις πληρωμές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών έγιναν αποδεκτά από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Κίνητρα στους φορολογούμενους
Το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα θα δίνει κίνητρα στους φορολογούμενους για να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές τους.
Η έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα εξασφαλίζεται μόνο εφόσον έχουν συγκεντρωθεί αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% έως και το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου. Η κατοχύρωση του αφορολόγητου είναι σημαντικό κίνητρο αν αναλογιστεί κανείς ότι η πλήρης απώλειά του οδηγεί σε φόρο 2.000 ευρώ για εισόδημα 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%.  Δηλαδή, ο συντελεστής 22%  θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.
Αδήλωτα εισοδήματα
Στο έτερο νομοσχέδιο, αυτό που αφορά στην οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, παραμένουν ακόμη ανοικτά ζητήματα, τα οποία όμως αναμένεται να επιλυθούν σε τεχνικό επίπεδο.
Το βασικότερο είναι το ύψος του συντελεστή βάσει του οποίου θα φορολογηθούν όσοι προχωρήσουν στην οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων τους. Το κουαρτέτο και κυρίως το ΔΝΤ πρότειναν στην ελληνική πλευρά οι προσαυξήσεις αυτές μαζί με τον κύριο φόρο να φτάνουν ακόμη και το 120% του κεφαλαίου που δεν έχει δηλωθεί στην εφορία. Δηλαδή όποιος αποκαλύψει «κρυφά» εισοδήματα δεν θα έχει κανένα κέρδος, αφού η εφορία ουσιαστικά θα του κατάσχει ολόκληρο το ποσό που έχει αποκρύψει ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να πληρώσει και έξτρα φόρο. Λιγότερο συντηρητική - και πιο κοντά με τις ελληνικές «θέσεις» - είναι η πρόταση της ευρωπαϊκής πλευράς των δανειστών για φόρο 65% στα «κρυφά» κεφάλαια.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν στην πρόταση η συνολική φορολογική επιβάρυνση (κύριος φόρος και προσαυξήσεις) για όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τα αδήλωτα κεφάλαια να κινείται περίπου στο 60% των «κρυφών» εισοδημάτων.
Κληρώσεις
Δωρεάν αγορές
Το άλλο κίνητρο θα είναι οι κληρώσεις με έπαθλα «δωρεάν αγορές», αυτοκίνητα και ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι φορολογούμενοι που θα χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα θα συμμετέχουν με τις αποδείξεις σε κληρώσεις με έπαθλα:
  • Δωρεάν αγορές. Κάθε μέρα σε 50 «τυχερούς» πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους θα δίδεται η δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν τις αγορές τους. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο την μη πληρωμή των αγοραζόμενων αγαθών.
  • Πέντε αυτοκίνητα τον μήνα. Οι αποδείξεις με «πλαστικό χρήμα», θα μετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλα πέντε αυτοκίνητα, τα οποία θα χαρίζει το Δημόσιο από το «στοκ» των κατασχεμένων που υπάρχουν στον ΟΔΔΥ.
  • Ένα ακίνητο τον χρόνο. Όλοι όσοι λαμβάνουν αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποιούν με κάρτες θα μετέχουν αυτόματα σε μια ετήσια κλήρωση με έπαθλο ένα ακίνητο που ανήκει στο Δημόσιο.

Τα επόμενα βήματα για την κυβέρνηση
Πολύ κοντά είναι οι δύο πλευρές στο θέμα του Υπερταμείου και συγκεκριμένα για τα πρόσωπα (τρεις Έλληνες) που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο.
Η κυβέρνηση προτίθεται την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες με ένα εφαρμοστικό νόμο τηρώντας «αυστηρά» το χρονοδιάγραμμα που θα «ξεκλειδώσει» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και το οποίο έχει τους εξής σταθμούς:
  •  Ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων έως το τέλος Σεπτεμβρίου,
  •  Σύνταξη της έκθεσης προόδου,
  •  Πρώτη έγκριση στο EuroWorkingGroup στις 29 Σεπτεμβρίου
  •  Τελική πολιτική απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.
Το γενικό συμπέρασμα από την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου της διαπραγμάτευσης είναι ότι αυτή κινήθηκε σε θετική κατεύθυνση με εξαίρεση τον ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις που δεν θα προχωρήσει παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ.
«Σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος απ’ ό,τι ήμουν στην αρχή της εβδομάδας ,καθώς αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος προετοιμάζεται για τις 17 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση. Αυτή περιλαμβάνει τον έλεγχο σε 43 προαπαιτούμενα πολλά από τα οποία άνοιξαν από τώρα, όπως κόκκινα δάνεια και το Εργασιακό και εφόσον υπάρξει συμφωνία θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόση ύψους 6,1 δισ.
Ένα ακόμη θέμα για το οποίο η Αθήνα δεν πέτυχε αυτό που ήθελε και σε αυτή τη διαπραγμάτευση ήταν αυτό της μείωσης των πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% μετά το 2018. Οι δανειστές απέρριψαν την ελληνική πρόταση για «κούρεμα» των στόχων στο 2,5% το 2019 και στο 2% το 2020. Έτσι, αν δεν αλλάξει κάτι, το νέο Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου