Σελίδες

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ENΩ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ BAD BANK Σκληρά παζάρια για τα «κόκκινα» δάνεια

ENΩ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ BAD BANK

Σκληρά παζάρια για τα «κόκκινα» δάνεια

Σκληρά παζάρια για τα «κόκκινα» δάνεια

Παρά το γεγονός πως τόσο κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές απέχουν ακόμη από μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, εν τούτοις οι δύο πλευρές φαίνεται να πλησιάζουν ουσιαστικά σε κάποιο κοινώς αποδεκτό αποτέλεσμα.
Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την κυβέρνηση με τους Θεσμούς, και το δεύτερο τις τράπεζες με τον επόπτη τους.
Μέσα στο διάστημα που προηγήθηκε κατέστη σαφές πως το ενδεχόμενο μιας ενιαίας bad bank κυρίως για τα επιχειρηματικά δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων δεν παίζει. Πλην, όμως, η ανάγκη συντονισμού θεωρείται απαραίτητη, αφού τα μεγάλα δάνεια έχουν δοθεί από περισσότερες της μίας τράπεζας.
Στη βάση αυτή συζητείται χωρίς όμως αποτέλεσμα ακόμη, το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινής γραμματείας που θα συντονίζει τις ενέργειες των τραπεζών, εφόσον εξεταστεί πως δεν αντιμετωπίζονται θέματα ανταγωνισμού.
Η διαπραγμάτευση
Σκληρά παζάρια για τα «κόκκινα» δάνεια
Τρία κρίσιμα ζητήματα συζητούνται μεταξύ των δανειστών αλλά και της κυβέρνησης προκειμένου να καταλήξουν σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο στο θέμα της διευθέτησης των κόκκινων δανείων και ιδιαιτέρως των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.Θα πρέπει να υπολογίζονται συνολικά τα χρέη των δανειοληπτών. Οι κινήσεις που θα αποφασίζονται σε σχέση με το συνολικό χρέος της οποιασδήποτε επιχείρησης θα λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητά της. Η βιωσιμότητα αυτή θα κρίνεται επομένως επί τη βάση κάποιων κριτηρίων, τα οποία και θα πρέπει να οριστούν.
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο τρόπος με τον οποίον θα οριστεί το ακαταδίωκτο όσων αποφασίζουν τη διαγραφή χρεών για κάποια επιχείρηση. Τραπεζικοί παράγοντες θεωρούν το τελευταίο αυτό θέμα ως μείζονος σημασίας, προκειμένου να μπορούν με οποιοδήποτε τρόπο να αποφασίζουν και τελικώς να προχωρούν σε διαγραφές χρεών για μία επιχείρηση. Επίσης εκτιμούν πως αν αυτό δεν συμβεί, τότε κανένας δεν θα βάζει την υπογραφή του σε παρόμοιες πράξεις ακόμη και εάν θεωρούνται ως έναν βαθμό απαραίτητες για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από το πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης το ενιαίο ποσοστό του κουρέματος θα προκύπτει από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Στις μεγάλες επιχειρήσεις τα πρωτόκολλα αναγνώρισης της βιωσιμότητας είναι διεθνή όσο για τις μικρές αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση με χαμηλό σχετικά κόστος.
Οι δύο πλευρές πάντως προσεγγίζουν διαφορετικά τις παραμέτρους που θα λαμβάνονται υπόψη ώστε να χαρακτηριστεί μία επιχείρηση βιώσιμη. Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, οι δανειστές προτείνουν να λαμβάνονται υπόψη μόνο τα οικονομικά κριτήρια, εν αντιθέσει με την ελληνική πλευρά που προτείνει στη μελέτη βιωσιμότητας να λαμβάνει υπόψη και κοινωνικά κριτήρια, όπως π.χ. τη συμβολή της επιχείρησης στην απασχόληση.
Όμως και για τον βαθμό προστασίας των υπαλλήλων που θα αποφασίζουν το ύψος της διαγραφής χρεών δεν έχει μέχρι στιγμής τουλάχιστον ανακύψει σύμφωνη γνώμη μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προτείνει ο βαθμός προστασίας των υπαλλήλων αυτών και ειδικά των τραπεζικών να είναι περιορισμένος, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα κρούσματα διαφθοράς. Αντίθετα οι δανειστές ζητούν οι υπάλληλοι αυτοί να έχουν διευρυμένη προστασία.
Η διαβούλευση της ΕΚΤ
Εν τω μεταξύ, σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις κατευθύνσεις που προτείνει για τον χειρισμό των «κόκκινων» δανείων και, κυρίως, εκείνων που έχουν χορηγηθεί με εμπράγματες εξασφαλίσεις ακινήτων. Το έγγραφο κατευθύνσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πραγματεύεται τις βασικές πτυχές που αφορούν τη στρατηγική, τη διαχείριση και το λειτουργικό πλαίσιο, οι οποίες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχημένη ρύθμισή τους. Παρέχει συστάσεις προς τις τράπεζες και καθορίζει ορισμένες βέλτιστες πρακτικές που έχει εντοπίσει η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ και οι οποίες θα αποτελέσουν τις εποπτικές προσδοκίες της ΕΚΤ στο μέλλον.
Οι ελληνικές τράπεζες, σε πρώτη φάση δεν φαίνεται πως θα επηρεαστούν άμεσα από τη διαβούλευση που λαμβάνει χώρα σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια και πιο συγκεκριμένα τις κατευθυντήριες γραμμές που όρισε η ECB.
Οι ελληνικές τράπεζες και η ιταλική  Monte Paschi έχουν ήδη θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση του δικού τους «κακού» χρέους. Όταν αποκαλύφθηκαν τα σχέδια της ΕΚΤ βάσει των οποίων οι τράπεζες θα εργαστούν σε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιανουάριο, κάποια πιστωτικά ιδρύματα ανησύχησαν ότι θα αναγκαστούν να πουλήσουν δανεισμό σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές περιουσιακά τους στοιχεία,  κάτι που θα ωθήσει προς τα κάτω τις πωλήσεις των υπηρεσιών τους και θα βλάψει την κερδοφορία τους.  Ωστόσο, οι κατευθυντήριες γραμμές έδειξαν ότι στις τράπεζες θα δοθούν τρία έτη ή, σε πολλές περιπτώσεις, και περισσότερα.
«Επιλέξαμε έναν στόχο τριετίας, επειδή οι περισσότερες τράπεζες έχουν επιχειρηματικά σχέδια σε προβολή τριετίας  όπως  δήλωσε ο Donnery ο αναπληρωτής διοικητής της ΕΚΤ με αντικείμενο τα κόκκινα δάνεια. Αυτό είναι πιθανό να απογοητεύσει τους επενδυτές που ήλπιζαν πως θα μπορέσουν να αγοράσουν αυτά τα δάνεια πολύ φθηνά.
Περίπου το 7% του συνόλου των δανείων στα βιβλία των 129 μεγαλύτερων τραπεζών που εποπτεύονται από την ΕΚΤ ήταν μη εξυπηρετούμενα  στο τέλος του περασμένου έτους, κάτι  που σημαίνει ότι δεν είχαν αποπληρωθεί για τουλάχιστον τρεις μήνες, αναφέρει η ΕΚΤ στην έκθεσή της. Το ποσοστό διαμορφώνεται σε 12% σε ό,τι αφορά την Ιταλία, 15% στην Πορτογαλία και 47% στη χώρα μας. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα είναι πλέον αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης, η οποία  αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου.
Στόχοι - ενδιαφέρον
Ας σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει τη διαμόρφωση των στόχων σε συνεργασία με την ΤτΕ και την ΕΚΤ και αυτή θα αφορά μία μείωση της τάξης του 40% σε ό,τι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων μέχρι το 2019. Εν τω μεταξύ επτά εταιρείες και funds έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να αποκτήσουν κόκκινα δάνεια στην Τράπεζα της Ελλάδος και αναμένουν την ολοκλήρωση της νομοθεσίας για να λειτουργήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου