Σελίδες

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Η Ελλάδα υποχώρησε στην 40ή θέση μεταξύ 40 χωρών Τελευταίοι σε ελκυστικότητα για ΑΠΕ

Η Ελλάδα υποχώρησε στην 40ή θέση μεταξύ 40 χωρών Τελευταίοι σε ελκυστικότητα για ΑΠΕ


Στην τελευταία θέση της κατάταξης, 40ή μεταξύ 40 χωρών, υποχώρησε η Ελλάδα στον Δείκτη Ελκυστικότητας για εγκαταστάσεις ΑΠΕ, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young (EY), από την οποία φαίνεται ότι συνολικά οι ευρωπαϊκές χώρες υποχωρούν και στην πρώτη δεκάδα αναδεικνύονται χώρες που τα τελευταία χρόνια μετασχηματίζουν την ενεργειακή τους πολιτική.
Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν -όπως και στην προηγούμενη μέτρηση- οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η Κίνα και η Ινδία. Ξεχωρίζουν επίσης η Χιλή στην τέταρτη θέση, η Βραζιλία στην έκτη και το Μεξικό στην έβδομη, ενώ η Γερμανία υποχώρησε στην πέμπτη θέση και η Γαλλία στην όγδοη. Από τις νεοεισερχόμενες χώρες στον Δείκτη, τη μεγαλύτερη δυναμική παρουσίασε η Αργεντινή.
Οι αναδυόμενες αγορές καταλαμβάνουν τις μισές από τις 40 θέσεις, ενώ μόλις πριν από μία δεκαετία, μόνο η Κίνα και η Ινδία μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις αναπτυγμένες αγορές, ως προς την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε ΑΠΕ.
Τα κριτήρια κατάταξης των χωρών εστιάζονται στις μακροπρόθεσμες ανάγκες σε ενέργεια και τον βαθμό κάλυψης από ΑΠΕ, στο αν οι ισχύουσες πολιτικές ενθαρρύνουν ή εμποδίζουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ, στην ύπαρξη βασικών προϋποθέσεων, όπως δίκτυα, μακροχρόνιες συμβάσεις και χρηματοδότηση, στις προοπτικές για τις επιμέρους μορφές ΑΠΕ και στο γενικότερο επενδυτικό κλίμα.
«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση», δήλωσε η κ. Ράνια Αικατερινάρη, και ανέφερε συγκεκριμένους παράγοντες που αποτρέπουν ή καθυστερούν την προσέλκυση νέων επενδύσεων, όπως το θεσμικό πλαίσιο που το τελευταίο διάστημα ήταν σε μεταβατικό στάδιο, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και πώς αυτό θα ρυθμιστεί, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, το μακροοικονομικό περιβάλλον και η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση κ.λπ.

«Ήρθε ο καιρός... να κάνουμε την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό επενδύσεων ΑΠΕ, ξεκινώντας από τα ώριμα έργα, και ειδικά αυτά που αφορούν αιολικά πάρκα με εξαιρετικό αιολικό δυναμικό, τα οποία ωφελούνται ακόμα από το καθεστώς των σταθερών εγγυημένων τιμών (FΙΤ), αρκεί να υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο 2018. Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και να αντιμετωπιστεί η χρηματοδότηση με ταχύτερες διαδικασίες και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία», πρόσθεσε η κ. Αικατερινάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου