Σελίδες

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Ο ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Δεν υπάρχει πλουραλισμός στο τραπεζικό σύστημα»

Ο ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«Δεν υπάρχει πλουραλισμός στο τραπεζικό σύστημα»

«Δεν υπάρχει πλουραλισμός στο τραπεζικό σύστημα»

Μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ της κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος ώστε να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, ζήτησε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια ημερίδας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που διοργάνωσε το κόμμα ενόψει του συνεδρίου.
Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως οι Θεσμοί δεν επέτρεψαν στην κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο που αφορά στα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη του Δ.Σ. των τραπεζών. «Ήταν και οι τέσσερις μπετόν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «χρησιμοποίησαν τη διπλή απειλή ότι αφενός δεν θα μας έδιναν τη δόση, αφετέρου δεν θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση».
Στο σημείο αυτό ο υπουργός τόνισε «χαριτολογώντας» ότι και η Αριστερά δεν έχει φροντίσει να έχει δεξαμενή στελεχών για την κάλυψη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος για τα κριτήρια επιλογής των στελεχών των ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2015.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως στα Δ.Σ. των τραπεζών στην Ευρώπη ισχύει ο πλουραλισμός, κάτι όμως που δεν ισχύει κατόπιν σχετικής απαγόρευσης των Θεσμών στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως τόνισε, πριν από δέκα ημέρες το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε με αφορμή την Κύπρο ότι η ΕΚΤ και η Κομισιόν όταν διαπραγματεύονται δεν τηρούν την καταστατική χάρτα και τα δικαιώματα που προβλέπει η Ε.Ε. Στο σημείο αυτό ανέφερε «αυτό κρατήστε το γιατί μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε».
Η αναφορά του υπουργού Οικονομικών στον έλεγχο που πρέπει να ασκεί στο τραπεζικό σύστημα το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ότι εξετάζεται στο μέλλον ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών να μετατρέπεται σε μετοχές με δικαίωμα ψήφου υπέρ του δημοσίου, προκάλεσε απορίες και προβληματισμούς.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ενώ οι εισηγητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη για τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως αυτό μπορεί να γίνει μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας. Οπως τόνισε τέλος ο υπουργός, η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ήταν σημαντική για την κυβέρνηση, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πρόκληση των κόκκινων δανείων.

Αν δεν αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια, σημείωσε, τότε η ανακεφαλαιοποίηση θα πάει χαμένη, όπως και οι άλλες και σημείωσε την ανάγκη οι τράπεζες να γυρίσουν σελίδα και να αναλάβουν τον παρδοσιακό τους ρόλο που είναι αυτός των χρηματοδοτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου