Σελίδες

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Γρ.Προϋπολογισμού Βουλής:Κριτική στην κυβέρνηση για φόρους & διαπραγμάτευση

Γρ.Προϋπολογισμού Βουλής:Κριτική στην κυβέρνηση για φόρους & διαπραγμάτευση

Φοροκεντρικό, υφεσιακό και διφορούμενο χαρακτηρίζει το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 έκθεση που συνέταξε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
austiri-kritiki-stin-kubernisi-gia-forous-kai-diapragmateusi
 
To προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, χαρακτηρίζεται από «φοροκεντρική λιτότητα» αναφέρει στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Επίσης, αναφέρει ότι έχει «βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό χαρακτήρα» ο οποίος για να εξουδετερωθεί πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι αξιολογήσεις και να αλλάξει το οικονομικό κλίμακα.
Στην έκθεση γίνεται λόγος για «αρκετά αισιόδοξες εκτιμήσεις» όσον αφορά στην πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης των εξαγωγών και των επενδύσεων, εκτιμήσεις οι οποίες για να επιβεβαιωθούν θα πρέπει να συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Κωδικοποιημένα, στην έκθεση του Γραφείου προϋπολογισμού αναφέρονται τα εξής:
·        Ο Προϋπολογισμός 2017 όπως προετοιμάζεται έχει βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό χαρακτήρα μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί εν μέρει να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων
·        Το προσχέδιο προβλέπει πολύ λιγότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες αποτυπώνονται εμφανέστερα οι εσωτερικές δυσκολίες των μεταρρυθμίσεων.  Συναφώς, η λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και οι «δομικές αλλαγές» καθυστερούν.
·        Μολονότι τυχόν μειώσεις δαπανών αντί αυξήσεων φόρων θα είχαν πιθανόν μικρότερη άμεση υφεσιακή επίπτωση, το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα (από την πλευρά της προσφοράς) και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης.
·        Το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 χαρακτηρίζεται από φοροκεντρική λιτότητα για την επίτευξη του στόχου ως προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ σύμφωνα με το τρέχον Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται για το 2017 οριακή μείωση δαπανών κατά € 78,8 εκατ. και εκτεταμένη αύξηση εσόδων κατά € 2,513 δισ.
·        Οι προβλέψεις πάντως για την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές μπορούν χαρακτηριστούν αρκετά αισιόδοξες. Η προσέγγισή τους θα γίνει υπό προϋποθέσεις. Επίσης, όπως επισημαίνει το ίδιο το Προσχέδιο, υπάρχουν κίνδυνοι –εσωτερικοί και εξωτερικοί- που απειλούν την πραγματοποίησή τους.
·        Καθώς τα περιθώρια για οριζόντιες περικοπές δαπανών και οριζόντιες αυξήσεις φόρων έχουν εξαντληθεί, το κέντρο βάρους πρέπει να μετατεθεί στην ανακατανομή των φόρων και των δαπανών
·        Η αναμενόμενη ανάκαμψη κινδυνεύει να αναβληθεί αν δεν εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου και αν δεν γίνουν ικανές επενδύσεις τόσο του κράτους (μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων) όσο και του ιδιωτικού τομέα. Στο Προσχέδιο ΚΠ 2017 καταγράφεται μια ρεαλιστική αντίληψη για την κρισιμότητα της κατάστασης

Το επαναλαμβανόμενο έργο της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης    

 «Αυτό το επαναλαμβανόμενο έργο παρατεταμένης διαπραγμάτευσης και συμφωνίας την τελευταία στιγμή, οφείλεται μεν σε πραγματικές διαφορές απόψεων και φιλοσοφίας τόσο με τους εταίρους όσο και στο εσωτερικό του κυβερνητικού μηχανισμού, αλλά απειλεί κάθε φορά να εξουδετερώσει τις θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας που επιτυγχάνεται τελικά!" υπογραμμίζει το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής.
Απαιτείται πλήρης εφαρμογή του προγράμματος 
Το ΓΠΚΒ αναφέρει και τους όρους που πρέπει να εκπληρωθούν για να επιτευχθούν οι αισιόδοξοι στόχοι για το 2017:
«Συνολικά, η πραγματοποίηση των αισιόδοξων στόχων για ανάκαμψη το 2017 προϋποθέτει πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος, αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έγκαιρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου (χωρίς τη μαζική δημιουργία νέων), κυβερνητική σταθερότητα και κοινωνική ομαλότητα. Αυτή η εσωτερική διαδικασία προσαρμογής θα πρέπει λογικά να υποστηριχθεί με μέτρα για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και κατόπιν συμμετοχή στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. Στην περίπτωση αυτή, θα υπάρξει ταχεία άρση της αβεβαιότητας, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Αν όλες αυτές οι προϋποθέσεις συντρέξουν, είναι πιθανό οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να ξεπεράσουν ακόμα και αυτές τις αισιόδοξες προβλέψεις, όπως προβλέπει π.χ. το Δ.Ν.Τ».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου