Σελίδες

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ο Κατρούγκαλος λέει τη "μισή αλήθεια" για τις συντάξεις

Ο Κατρούγκαλος λέει τη "μισή αλήθεια" για τις συντάξεις

Ο νέος τρόπος υπολογισμού λειτουργεί αντιστρόφως προοδευτικά: όσο περισσότερο πληρώνεις, τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής αναπλήρωσης.
o-katrougkalos-leei-ti-misi-alitheia-gia-tis-suntakseis
 
Μπορεί το υπουργείο Εργασίας να μιλάει για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» σχετικά με το ύψος των συντάξεων που βγάζει ο καινούργιος ασφαλιστικός νόμος, ωστόσο, στην αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες για να υπερασπιστεί τον νέο τρόπο υπολογισμού αποκρύπτεται η μισή αλήθεια.
Αναφέρει –και ορθά- ότι ο συντελεστής αναπλήρωσης για όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και λίγα χρόνια εργασίας, μπορεί να «σκαρφαλώσει» ακόμη και στο 80%. Δεν αναφέρει όμως ότι για αυτούς που θα ασφαλιστούν για πολλά χρόνια πληρώνοντας τις περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές, ή γι’ αυτούς που θα έχουν τις υψηλότερες αποδοχές χρηματοδοτώντας τις ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος, ο νέος τρόπος υπολογισμού λειτουργεί αντιστρόφως προοδευτικά: όσο περισσότερο πληρώνεις, τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής αναπλήρωσης.
Αυτός ο τρόπος λειτουργίας που χαρακτηρίστηκε «ταξικός» από τον υπουργό Εργασίας, στη πράξη θα λειτουργήσει ως ισχυρό αντικίνητρο ασφάλισης. Έτσι, το νέο σύστημα υπολογισμού ουσιαστικά θα παράγει συντάξεις οι οποίες για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, θα κινούνται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Το υπουργείο Εργασίας, δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων κάτι απαραίτητο δεδομένου ότι σειρά τεχνικών θεμάτων –όπως για παράδειγμα το πώς θα επιδρά ο δείκτης μισθών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο ύψος των συντάξιμων αποδοχών- δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. 

Αποκαλυπτικά παραδείγματα

Σε κάθε περίπτωση, τα παραδείγματα που στηρίζονται στα όσα προβλέπει ο καινούργιος νόμος (βασική σύνταξη, αναλογική σύνταξη, υπολογισμό συντάξιμων αποδοχών βάσει και του δείκτη μισθών της ΕΛΣΤΑΤ κλπ) είναι αποκαλυπτικά για το ύψος των συντάξεων που παράγει το νέο σύστημα. Στα νούμερα που ακολουθούν, έχουν ληφθεί υπόψη και οι εισφορές και οι φόροι που φυσικά θα επιβαρύνουν τον νέο συνταξιούχο.
Από το «μεικτό» ποσό που θα προκύπτει βάσει του νέου συστήματος υπολογισμού, ο συνταξιούχος θα πρέπει να αφαιρεί και τις εισφορές υπέρ υγείας (6% επί της μεικτής σύνταξης) και τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται σε όλους όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
1.      Με 15 χρόνια ασφάλισης και 800 ευρώ συντάξιμες αποδοχές (οι οποίες θα περιοριστούν στα 714,5 ευρώ λόγω της εφαρμογής του δείκτη μισθών), ο συντελεστής αναπλήρωσης θα πέσει στο 56% καθώς το καθαρό μηνιαίο εισόδημα του συνταξιούχου θα είναι 402,43 ευρώ. Με 30 χρόνια ασφάλισης και 800 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η σύνταξη ανεβαίνει στα 538,06 ευρώ και ο συντελεστής αναπλήρωσης θα είναι 75%. Για να ξεπεράσει κάποιος με αποδοχές της τάξεως των 800 ευρώ το όριο του 80%, θα πρέπει να έχει ασφαλιστεί για τουλάχιστον 35 χρόνια.
2.      Τι συμβαίνει σε κάποιον ο οποίος θα έχει συντάξιμες αποδοχές 2000 ευρώ; Με 15 χρόνια ασφάλισης, η κύρια σύνταξή του θα φτάσει στα 518,79 ευρώ. Όσο απίστευτο και αν φαίνεται ο έχων μισθό της τάξεως των 2000 ευρώ, θα πάρει 518,8 ευρώ καθαρά, και ο έχων μισθό 800 ευρώ θα πάρει 402,4 ευρώ. Υπερδιπλάσιος ο μισθός, μόνο 116 ευρώ παραπάνω η σύνταξη. Για να ξεπεράσει το 1000άρικο ο ασφαλισμένος των 2000 ευρώ, θα πρέπει να ασφαλιστεί για… 40 χρόνια κάτι που για τις σημερινές γενιές θεωρείται από εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο λόγω της υψηλής ανεργίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου