ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ 254 ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Έρχονται μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρόνοιας- Τί αλλάζει σε επιδόματα και υιοθεσίες
Στις μεταρρυθμίσεις προνοιακού χαρακτήρα, που προχωρά η κυβέρνηση μέσα στο 2017, αναφέρθηκε χθες στην συζήτηση του Προϋπολογισμού, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει ο επιδοματικός και ιδρυματικός χαρακτήρας του προνοιακού κράτους της χώρας.
Όπως ειδικότερα ανέφερε οι μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:
- ίδρυση ενιαίου φορέα πληρωμής και απόδοσης επιδομάτων που θα καλύπτει όλα τα επιδόματα που δίνονται από όλους τους φορείς της κυβέρνησης με διαφάνεια και ενιαία οργάνωση, ώστε να πληρώνονται όλα τα επιδόματα σε τακτές ημερομηνίες (πρόκειται για πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος).
- κατατίθεται ο νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία, ώστε τα παιδιά να μην περιμένουν μήνες και χρόνια στα ιδρύματα, ενώ παράλληλα ενισχύεται η αποϊδρυματοποίηση με το ΕΣΠΑ και με άλλα προγράμματα για να ανοίξουν ιδρύματα και να ενταχθούν οι ωφελούμενοί τους στην κοινωνία.
- θεσμοθετούνται μέσα στο 2017 κανόνες κοινοί λειτουργίας, αξιολόγησης και ελέγχου όλων των ιδρυμάτων και ταυτόχρονα και επαναξιολόγησης νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου που προσφέρουν υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.
- ιδρύεται ο εθνικός μηχανισμός παρακολούθησης και αξιολόγησης πολιτικών κοινωνικής ένταξης. Το σχετικό νομοσχέδιο εισάγεται την προσεχή εβδομάδα για επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και φιλοδοξεί η Ελλάδα να αποκτήσει για πρώτη φορά ισχυρό εργαλείο πληροφόρησης, εποπτείας και αξιολόγησης σε επίπεδο κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων. Ενιαία, on line, καθημερινά αυτός ο μηχανισμός θα δώσει και το ΚΕΑ.
- «για να δοθεί αξιοπρέπεια και σεβασμός σε όποιον πολίτη έχει ανάγκη», η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία 254 Κέντρων Κοινότητας, τα οποία θα λειτουργούν με 750 νέους ανθρώπους που θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ. Ο καθένας πολίτης με το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του, θα πηγαίνει εκεί και θα μπορεί να ενημερώνεται καθημερινά για τα δικαιώματά του, για τα επιδόματα που πρέπει να πάρει και τις δυνατότητες εργασίας που έχει, για τις θέσεις που υπάρχουν σε ιδρύματα της περιοχής του, για τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα. Η πλατφόρμα αυτή που θα βρίσκεται στα 254 κέντρα κοινότητας θα είναι συνδεδεμένη on line με 13 παρατηρητήρια και με το υπουργείο.
Η αναπληρώτρια υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «υπονομεύει τη διαπραγμάτευση, όπως έκανε και το 2015 όταν παρακαλούσε τους δανειστές να είναι ανυποχώρητοι και όταν καλούσε τους Έλληνες αποταμιευτές να πάρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες» και ότι «το ίδιο κάνει ο κ. Μητσοτάκης τώρα στα ταξίδια του στις ΗΠΑ όταν λέει στους επενδυτές ότι αν δεν πέσει η κυβέρνηση, επενδύσεις δεν γίνονται».
H αναπληρώτρια υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. "Θα ψηφίσουμε την καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ από τον Ιανουάριο του 2017 και ελπίζουμε η ΝΔ να συναινέσει", είπε η Θεανώ Φωτίου και αφού επισήμανε τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το ΚΕΑ, τόνισε ότι ήταν υποχρέωση της χώρας να ψηφισθεί από το 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου